Σελίδες

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Χαράτσι 25 ευρώ και νέες περικοπές παροχών προ των πυλών στην υγειονομική περίθαλψη

Το νέο χαράτσι των 25 ευρώ που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και νομοθετηθεί με τους μνημονιακούς νόμους, χαράτσι που θα πληρώνεται από τους ασφαλισμένους με την εισαγωγή τους στα Νοσοκομεία, μπαίνει σε φάση εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2013.








Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη 20 Αυγούστου. Σε μια προσπάθεια να «καλμάρει» τις αντιδράσεις ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το μέτρο θα αποτελέσει αντικείμενο «διαπραγμάτευσης» με τα μέλη της Τρόικας που θα έρθουν στην Αθήνα το Σεπτέμβριο προκειμένου, όπως είπε, να «προστατευθούν» τα χαμηλά εισοδήματα και οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι το χαράτσι των 25 ευρώ έρχεται να προστεθεί στο «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, στο 1 ευρώ που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι σε κάθε εκτέλεση συνταγής, στην επιβολή συμμετοχής 25% στις εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται εκτός ΕΟΠΥΥ, την αύξηση της συμμετοχής σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων για φάρμακα και την οικονομική τους επιβάρυνση από την αρνητική λίστα φαρμάκων.
Επίσης ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η απογραφή όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη στοιχείων για τους έμμεσα ασφαλισμένους, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι στα σχέδια της Κυβέρνησης είναι να μπουν νέοι περιορισμοί και πρόσθετες επιβαρύνσεις ιδιαίτερα σε αυτή την μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων. Τους σχεδιασμούς αυτούς επιβεβαίωσε η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία με σαφή τρόπο καλούσε την Κυβέρνηση να πάρει τέτοια μέτρα.
Τέλος ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η απογραφή θα γίνει με την αξιοποίηση όλων των ηλεκτρονικών αρχείων της ΗΔΙΚΑ, των ταμείων που έχουν μητρώο και του Τaxis.

ΠΗΓΗ: ygeionomikoi.g