Σελίδες

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Κύματα οργής για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Νάξου

Περισσότερο από το διπλάσιο του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου Νάξου κοστίζουν στο ΕΚΑΒ οι απαράδεκτες για το 2013 διακομιδές, κυρίως με καΐκια, ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν για την αναβάθμιση του νοσοκομείου, έτσι ώστε με μικρό επιπλέον κόστος να αντιμετωπίζεται εκεί το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών. 

Το νοσοκομείο των αλλεπάλληλων εγκαινίων αναμένει τη λειτουργία του, με το σύγχρονο χειρουργείο κλειστό, με τον εξοπλισμό να σαπίζει χρόνια στα κουτιά. Με τις έξι θέσεις τεχνητού νεφρού να περιμένουν προσωπικό. Τι λέει άραγε επί τούτου ο Ναξιώτης υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης; Μήπως οι καλλικρατικές υγειονομικές συνενώσεις έχουν καμιά σχέση με τις νησιωτικές και τις ιδιαιτερότητές τους;
Γιατροί και τοπικοί φορείς υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην επαπειλούμενη υποβάθμιση της υγείας στο νησί τους ένεκα μνημονιακών επιταγών. Σήμερα το νοσοκομείο εξυπηρετεί το νησί της Νάξου των 20.000 κατοίκων, με τα τριάντα χωριά και και τους οικισμούς, τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων και την Αμοργό.
Σύσσωμη η ναξιώτικη κοινωνία παραμένει δύσπιστη στην προφορική διαβεβαίωση των αρμοδίων ότι δεν θα προχωρήσει η ενοποίηση των οργανισμών του Γενικού Νοσοκομείου-Κ.Υ. Νάξου και του Γ.Ν. Σύρου, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας της νομικής προσωπικότητας του Νοσοκομείου Νάξου, αφού δεν έχει ανακληθεί το σχετικό ΦΕΚ.
Μιλάμε για ένα νοσοκομείο στο οποίο σήμερα υπηρετούν 15 ιατροί σε σύνολο 19 (τόσες θέσεις προβλέπει ο νέος οργανισμός) σε σύγκριση με τις 46 του προγενέστερου. Με αυτό το δυναμικό, η 24ωρη λειτουργία του καταρρέει, οι εφημερίες είναι επισφαλείς και διεκπεραιώνονται από αγροτικούς γιατρούς, με τους ειδικευμένους σε ετοιμότητα. Τμήματα συγχωνεύονται, υπηρεσίες δυσλειτουργούν, οι νέες προσλήψεις έχουν παγώσει και 12 διορισμοί εκκρεμούν πάνω από ενάμιση χρόνο.
«Η συγχώνευση, καταργώντας τη διοικητική, ιατρική και νοσηλευτική αυτοτέλεια, θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα», μας λέει ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Πουσσαίος. «Παράλληλα με το σχεδιαζόμενο κλείσιμο της Κλίμακας, απαξιώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ο τομέας ψυχικής υγείας στα νησιά μας, σε μια εποχή μάλιστα που ο λαός τον έχει τεράστια ανάγκη. Το νοσοκομείο των αλλεπάλληλων εγκαινίων πότε θα λειτουργήσει; Με την αιμοδοσία στα χαρτιά (έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, αλλά δεν έχουν προβλεφθεί οι αντίστοιχες θέσεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποστήριξη της μονάδας τεχνητού νεφρού και του χειρουργείου) και την αίθουσα τοκετού ανεκμετάλλευτη. Πάγιο αίτημα, να συσταθεί Μονάδα Εμφραγμάτων στο Καρδιολογικό του Παθολογικού τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Νάξο υπάρχουν πολλοί μόνιμοι κάτοικοι νεφροπαθείς, οι οποίοι αναγκάζονται να περιφέρονται στο Αιγαίο για τη θεραπεία τους. Παράλληλα αυξάνονται καθημερινά τα αιτήματα (αλλοδαπών) για φιλοξενία ασθενών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που περιμένει την έναρξη λειτουργίας της εδώ και δύο χρόνια».
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι εδαφικά και πληθυσμιακά ο μεγαλύτερος των Κυκλάδων, με σύνθετες και επικίνδυνες παραγωγικές δραστηριότητες, που συνδυάζει προβληματικά τις νησιωτικές με τις ορεινές αποκλεισμένες περιοχές. Το Νοσοκομείο-Κ.Υ. υγειονομικά καλύπτει το ευρύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα (Αμοργός, Πάρος και Ν. Κυκλάδες) που φθάνει τους 100.000 κατοίκους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου σήμερα ανήκουν 6 Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία: Φιλωτίου, Κορώνου στη Νάξο, Δονούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίων, Σχοινούσας στις Μικρές Κυκλάδες, πέντε Περιφερειακά Ιατρεία στη Νάξο: Χαλκείου, Απειράνθου, Βίβλου, Κορωνίδας, Μελάνων, το Κ.Υ. Αμοργού που έχει και ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στην Αιγιάλη και δύο Περιφερειακά Ιατρεία, της Αρκεσίνης και των Καταπόλων.