Σελίδες

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Αναγκαστικά μέτρα κατά ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΕ

«Θύελλα» αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα ειδοποιητήρια αναγκαστικής πληρωμής για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στον Οργανισμό Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Απεγνωσμένοι οι έμποροι που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ζητούν «πάγωμα» των οφειλών και διατήρηση της ασφαλιστικής κάλυψης, μέχρι να καταφέρουν να ανακάμψουν.




Περίπου 400.000 επαγγελματίες θα λάβουν ειδοποιητήρια από τον ΟΑΕΕ, ενώ ήδη τα μισά έχουν φτάσει στους παραλήπτες. Οι περισσότεροι οφείλουν από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Οι επαγγελματίες δηλώνουν πως δεν μπορούν να υπογράψουν οποιαδήποτε ρύθμιση, αφού δεν έχουν χρήματα για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ένας στους δύο ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ οφείλει εισφορές στον Οργανισμό και δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 780.000 ενεργά ασφαλισμένων, οι 370.000 έχουν οφειλές. Εξ αυτών στη συντριπτική τους πλειονότητα - περί τους 285.000 - οφείλουν ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 3.300 ευρώ. real.gr

Να σταματήσει η αποστολή εγγράφων με ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τον ΟΑΕΕ σε ασφαλισμένους, ζήτησε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ στη συνάντησή του με τη διοικητή του ταμείου, Γεωργία Κωτίδου και τον υποδιοικητή, Γάκη Αδαμάντιο.
Στη συνάντηση, στα γραφεία του ΟΑΕΕ, παρίσταντο και εκπρόσωποι ομοσπονδιών, μελών της ΓΣΕΒΕΕ, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν και να ακούσουν τις θέσεις της διοίκησης.

Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο, εν μέσω των ειδικών οικονομικών συνθηκών που μαστίζουν το σύνολο της ελληνικής αγοράς, να γίνονται τέτοιες κινήσεις εναντίον των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, με τη συνενοχή της διοίκησης. Η Γενική Συνομοσπονδία θεωρεί ανυπόστατη την όποια προσδοκία του ταμείου, ότι η «απειλή» κατάσχεσης και λοιπών ασφαλιστικών μέτρων μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα, όταν αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική δυσπραγία των ασφαλισμένων να ανταπεξέλθουν στην ασφυκτική πίεση εξόφλησης των οφειλών τους.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η μη απόδοση από τον ΟΑΕΕ των ανεξόφλητων οφειλών των ασφαλισμένων στις σχετικές ΔΟΥ, αλλά αντί αυτού η μεταφορά τους στο νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), δεν απενεχοποιεί τις όποιες ευθύνες της διοίκησης απέναντι στους συναδέλφους που αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του στο ταμείο.

Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ, για άλλη μία φορά, έθεσε τεκμηριωμένα τις πάγιες θέσεις της περί εξυγίανσης του ταμείου, αποποινικοποίησης των οφειλών και ελευθερίας επιλογής κλάσης, ως ρεαλιστικές λύσεις που θα οδηγήσουν στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, αλλά παράλληλα θα ανακουφίσουν και χιλιάδες ασφαλισμένους του που ασφυκτιούν κάτω από την πίεση της κρίσης και των πρόχειρων και ανάλγητων πολιτικών. Η έξαρση των αυτοχειριών τους τελευταίους μήνες, σημείωσε, είναι η δραματικότερη απόδειξη πως δεν είναι, πλέον, ηθικά αποδεκτός ο όποιος εμπαιγμός σε βάρος της, ήδη, επιβαρυμένης ψυχολογίας του επιχειρηματικού κόσμου. kerdos.gr

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ)  υπογραμμίζει: «Την ώρα που ο εμπορικός κόσμος της χώρας έχει γονατίσει από την κρίση και την πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνει, με την έλλειψη ρευστότητας να χτυπάει κόκκινο και την υπερφορολόγηση να του απειλούν άμεσα τη βιωσιμότητά του, ο ΟΑΕΕ προβαίνει στη χαριστική βολή με την αποστολή εκβιαστικών επιστολών στους ασφαλισμένους του με την οποία απειλεί με αναγκαστικά μέτρα».

«Προκαλεί επίσης πολλά ερωτηματικά η στάση της Διοίκησης του ΟΑΕΕ που ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις πληρωμών δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, συνεχίζει την ίδια σκληρή στάση αρνούμενη ν' αποφασίσει μια πιο ρεαλιστική και ελαστικότερη λύση τόσο για το ίδιο το Ταμείο όσο και για τους ασφαλισμένους» σημειώνει ο Σύνδεσμος.
Προτείνει μια ρύθμιση με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του εμπορικού κόσμου και των ασφαλισμένων να αποπληρώσουν τις εισφορές τους με πλαφόν τα 100-200 ευρώ μηνιαίως, έτσι ώστε αφενός το Ταμείο να μην χρεοκοπήσει και αφετέρου να μην κρατάει «δέσμιους» τους ασφαλισμένους αποκλείοντάς τους από ιατροφαρμακευτική κάλυψη και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.
Καλεί, τέλος, τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ να ανακαλέσει αμέσως για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί όλους τους επιχειρηματίες και να δείξει κατανόηση, προχωρώντας σε ευνοϊκότερες και ουσιαστικότερες ρυθμίσεις πληρωμών προς τους ασφαλισμένους. in.gr