Σελίδες

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Πάτμος: Έκκληση για κλινοσκεπάσματα και αναλώσιμα υλικά από το Κέντρο Υγείας

Αίσθηση προκάλεσε στην Πάτμο η ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας του νησιού, με την οποία γινόταν έκκληση προς τους κατοίκους για παροχή κλινοσκεπασμάτων, ακόμη και για είδη καθαριότητας (απορρυπαντικά, χαρτί κουζίνας, υγείας κλπ.). Η ανακοίνωση πυροδότησε την έντονη αντίδραση της τοπικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία γίνεται λόγος για «απόλυτη ξεφτίλα». Το Tvxs επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Διοικούσας του Κ.Υ Πάτμου, Νικήτα Τσαμπαλάκη καθώς και με τον γραμματέα της τοπικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Μαυρωνά.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κέντρο Υγείας Πάτμου αναφερόταν συγκεκριμένα:
«Παρακαλούμε θερμά, σε περίπτωση που υπάρχουν κλινοσκεπάσματα (σεντόνια, μαξιλαροθήκες, μαξιλάρια, πετσέτες, κουβέρτες, κλπ) τα οποία δεν τα χρειάζεστε πλέον λόγω παλαιότητας ή φθοράς τους, ενημερώστε το Κέντρο Υγείας Πάτμου για να τα παραλάβουμε διότι υπάρχει έλλειψη από το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου και η κατανάλωσή τους είναι μεγάλη λόγω και των συχνών διακομιδών από το νησί μας σε άλλο Νοσοκομείο αλλά και της απολύμανσής τους σε υψηλές θερμοκρασίες. Ευπρόσδεκτο θα ήταν επίσης οτιδήποτε άλλο αναλώσιμο υλικό θα μας ήταν χρήσιμο όπως είδη καθαριότητας (απορρυπαντικά, χαρτί κουζίνας, υγείας κλπ.).
Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για την συνδρομή σας.
Για την Διοικούσα
Ο Πρόεδρος του Κ.Υ. Πάτμου».

Όπως δήλωσε ο κ. Τσαμπάλακης στο Tvxs, το κέντρο Υγείας δεν έχει έλλειψη κλινοσκεπασμάτων και η σχετική ανακοίνωση ήταν προσωπικά δική του πρωτοβουλία. Τόνισε, δε, ότι το ζήτημα πήρε τεράστιες διαστάσεις για πολιτικούς λόγους.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας του νησιού, Νικήτας Τσαμπαλάκης, εξήγησε ότι ήταν δική του «προσωπική ενέργεια αυτή η έκκληση προς τους Πατμίους εκείνους που έχουν περίσσευμα κλινοσκεπασμάτων, ιδιαίτερα σε ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες ανανεώνουν κάθε χρόνο τον σχετικό εξοπλισμό τους». Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τον κ. Τσαμπαλάκη, «τα σεντόνια αυτά συνήθως τα πετάμε μετά τη χρήση σε περιστατικά που έρχονται στο κέντρο Υγείας από τραυματισμούς κ.α». Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν ζήτησε ποτέ, ως πρόεδρος της Διοικούσας, από το κράτος κλινοσκεπάσματα και άλλα υλικά.
Ερωτηθείς αν θα έπρεπε τα κέντρα Υγείας να προμηθεύονται τα κλινοσκεπάσματα και τον λοιπό εξοπλισμό μέσω του υπουργείου Υγείας, ο κ. Τσαλαμπάκης απάντησε πως «πολλά θα έπρεπε να γίνονται αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίση και πρέπει να βρούμε λύσεις. Υπάρχουν γενικότερα ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας και γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μόνοι μας».
«Εμείς ανήκουμε στο κρατικό θεραπευτήριο Λέρου, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος και δημιουργούνται  συνεχώς προβλήματα. Πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα καθαρά διοίκησης του κάθε νοσοκομείου το ζήτημα των ελλείψεων και κατά πόσο μπορεί  η κάθε διοίκηση να διεκδικήσει  κονδύλια από τα υπουργεία. Φυσικά και το κράτος δεν πληρώνει πλέον. Αλλά στο όνομα της Πάτμου το νοσοκομείο της Λέρου έχει φάει πολλά λεφτά. Δεν υπάρχει άνθρωπος στη Λέρο να ελέγξει τι λεφτά έρχονται για την Πάτμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν, προσέθεσε ο κ. Τσαλαμπάκης, ότι η ανακοίνωση του Κ.Υ Πάτμου για τα κλινοσκεπάσματα ενείχε κάποια αιχμή προς τη διοίκηση της Λέρου. «Δεν έχω ζητήσει ποτέ, ως πρόεδρος της Διοικούσας, κλινοσκεπάσματα. Δεν είχα έλλειψη στα κλινοσκεπάσματα. Απλώς έκανα μια άτυπη συζήτηση με επιχειρηματίες του τουρισμού και δέχτηκαν να προσφέρουν. Μάλιστα προσφέρθηκαν πολλά ξενοδοχεία και πλέον μπορούμε να δώσουμε και στα γύρω νησιά. Υπάρχουν τόσα μεγάλα θέματα στον τομέα της Υγείας που αυτό δεν θα έπρεπε να το συζητάμε καν».
«Την επίσημη απάντησή μας θα τη δώσω τη Δευτέρα και θα λήξει το θέμα, εκτός κι αν δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούν. Για το ζήτημα της έλλειψης γιατρών δεν έχει καν αναφορά», κατέληξε ο κ. Τσαλαμπάκης.
Σχετικά με το ιατρικό προσωπικό, ο κ. Τσαμπαλάκης επεσήμανε ότι «είχαμε πρόβλημα όλο το διάστημα στο κέντρο Υγείας με τον αριθμό των γιατρών. Αυτό είναι πραγματικά μεγάλο θέμα. Αλλά το να ασχολείται κανείς με μαξιλαροθήκες και σεντόνια και για το αν θα τα προσφέρει κάποιος ή όχι, δεν είναι». Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμοι τρεις γιατροί, τρεις νοσηλευτές, μία μαία και ένας ακτινολόγος στο κέντρο Υγείας του νησιού. «Χρειαζόμαστε σίγουρα άλλον ένα γιατρό», ανέφερε ο πρόεδρους της Διοικούσας «αλλά τα βγάζουμε πέρα».
Πρόβλημα υπάρχει επίσης με το ασθενοφόρο, στο οποίο απασχολούνται τρία άτομα. «Ουσιαστικά χρειαζόμαστε καινούριο αλλά δεν ξέρουμε αν τελικά θα εισακουστούμε λόγω της κατάστασης της χώρας», ανέφερε.


Έντονη ήταν η αντίδραση του γραμματέα της τοπικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Μαυρωνά, ο οποίος εξέδωσε από την πλευρά του την εξής ανακοίνωση:
«Με αφορμή την ανακοίνωση του Προέδρου του Κέντρου Υγείας Πάτμου εκ μέρους της Διοικούσας επιτροπής, όπου ζητούνται κλινοσκεπάσματα (σεντόνια, μαξιλαροθήκες, μαξιλάρια, πετσέτες, κουβέρτες, κλπ) όποιος ή όποια δεν τα χρειάζεστε πλέον λόγω παλαιότητας ή φθοράς τους, να τα πάει στο Κέντρο Υγείας έχω να δηλώσω ότι αυτό είναι η απόλυτη ξεφτίλα... είναι ο πάτος του βαρελιού, μετά το κόψιμο των συντάξεων, των μισθών, των φαρμάκων, της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ομολογούν ότι δεν έχουν χρήματα ούτε και για τα στοιχειώδη. Τέτοια ξεφτίλα, τέτοια κατάπτωση, τέτοιος ξεπεσμός, τέτοια κοινωνία μας έφτιαξαν... Μας έκαναν με τον Α ή τον Β τρόπο, με τη συμβολή του καθενός από αυτούς που μας κυβερνούσαν τόσα χρόνια, να φτάσει η χώρα μας στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή, μας έκαναν να χάσουμε τα πάντα...ακόμα και την αξιοπρέπειά μας».
Όπως ανέφερε στο Tvxs ο κ. Μαυρώνας, «η έκκληση για βοήθεια της διοίκησης φανερώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κέντρο Υγείας Πάτμου, που στερείται ακόμη και τα στοιχειώδη». «Προσπαθούν να βρουν κλινοσκεπάσματα, τα οποία είναι χρησιμοποιημένα και παλιά. Πρόκειται για απαξίωση της Υγείας», τόνισε ο κ. Μαυρωνάς, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι γιατροί του Κέντρου Υγείας είναι πολύ λίγοι (τρεις, εκ των οποίων ο ένας μετακινείται κατά τις διακομιδές των ασθενών σε άλλα νοσοκομείο, συνήθως της Κω).
«Το κράτος μέχρι τώρα δεν έχει δώσει τίποτα στα νησιά. Το μόνο που ζητούν είναι ψηφοφόρους και φόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το σημερινό Κέντρο Υγείας του νησιού φτιάχτηκε ως νοσοκομείο από ελληνοελβετούς. «Ήταν πλήρως εξοπλισμένο με μεταχειρισμένα μηχανήματα, τα οποία πλέον έχουν εξαφανιστεί και έχουν μεταφερθεί ως δια μαγείας στην Αθήνα».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr