Σελίδες

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΟΕΝΓΕ για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) ζητά «να διερευνηθούν πιθανές πράξεις και παραλείψεις οι οποίες πιθανόν οδηγούν... ασθενείς σε απώλεια της ζωής τους.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, στο «Γ. Παπανικολάου», η υπερσύγχρονη και προσφάτως ανακαινισθείσα ΜΕΘ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, υπολειτουργεί, παρά την ύπαρξη επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δημήτρη Βαρνάβα, η συγκεκριμένη ΜΕΘ λειτουργούσε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε οργανικές θέσεις για 8 κλίνες. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει ο ίδιος, έκλεισε με αφορμή την ανακαίνιση και αύξηση των κλινών της σε 12, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ αφού παραδόθηκε το έργο (στα μέσα Ιουλίου) το προσωπικό της δεν επιστρέφει στην θέση του, σύμφωνα με προηγηθείσα απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου.


«Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ, να μην καλύπτονται τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο και μεταφέρονται με όλους τους κινδύνους μεταφοράς τέτοιων περιστατικών σε άλλες ΜΕΘ και δη της επαρχίας που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ειδικότητες υποστήριξης για αυτές τις περιπτώσεις (πχ νευροχειρουργούς) και πιθανώς να προκαλούνται μη αναστρέψιμες βλάβες στους ασθενείς», υπογραμμίζει ο κ. Βαρνάβας. Παράλληλα, προσθέτει ότι καταστρατηγείται η συμφωνία χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ που προβλέπει συνέχιση της λειτουργίας με αύξηση των θέσεων προσωπικού.

Απομένει, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών, να φανεί τι σκοπεύει να πράξει το υπουργείο Υγείας για την αποκατάσταση της λειτουργίας της ΜΕΘ, την ώρα που είναι αναμφισβήτητη η μεγάλη έλλειψη κλινών εντατικής για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών, η υποστελέχωση αρκετών ΜΕΘ, οι δύσκολες εργασιακές συνθήκες, αλλά και τα κλειστά κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη η μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΕΘ για κάλυψη επειγόντων περιστατικών, η υποστελέχωση αρκετών ΜΕΘ και οι  δύσκολες εργασιακές συνθήκες, όπως επίσης και τα εκατοντάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού
Βεβαίως η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διακηρύσσει την πρόθεσή της για άμεση στελέχωση των ΜΕΘ με προσλήψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού για άνοιγμα κλειστών κλινών ΜΕΘ και διάθεσή τους στην εφημερία. Το ίδιο πράττει και ο σημερινός υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης.
Για την ειλικρίνεια αυτών των δηλώσεων αρκεί να αναφέρουμε την εξής ενδεικτική περίπτωση:
Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»,  παρά την ύπαρξη επαρκούς Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, υπολειτουργεί μια υπερσύγχρονη και προσφάτως ανακαινισθείσα ΜΕΘ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η ΜΕΘ αυτή λειτουργούσε μέχρι 31/12/2012 με επαρκές Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό σε οργανικές θέσεις για 8 κλίνες, έκλεισε με αφορμή την ανακαίνιση και αύξηση των κλινών της σε 12 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, και μετά την παράδοση του έργου στα μέσα του Ιουλίου το προσωπικό της δεν επιστρέφει στην θέση του σύμφωνα και με προηγηθείσα απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ, να μην καλύπτονται τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στο Νοσοκομείο και μεταφέρονται με όλους τους κινδύνους μεταφοράς τέτοιων περιστατικών σε άλλες ΜΕΘ κι δη της επαρχίας που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ειδικότητες υποστήριξης για αυτές τις περιπτώσεις (πχ Νευροχειρουργούς) και πιθανώς να προκαλούνται μη αναστρέψιμες βλάβες στους ασθενείς (περίπτωση πρόσφατου δημοσιεύματος). Επίσης στην προκειμένη περίπτωση καταστρατηγείται η συμφωνία χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ που προβλέπει συνέχιση της λειτουργίας με αύξηση των θέσεων προσωπικού.
Ερωτάται λοιπόν ο υπουργός Υγείας τι σκοπεύει να πράξει για αποκατάσταση της λειτουργίας της ΜΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση η ΟΕΝΓΕ ζητά την εισαγγελική παρέμβαση για πιθανές πράξεις και παραλείψεις οι οποίες πιθανόν οδηγούν ασθενείς σε απώλεια της ζωής τους.


Για την ΟΕΝΓΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     
                      ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.                                                     ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ygeianet.gr
           inews.gr