Σελίδες

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Η διαθεσιμότητα αποκτά... όνομα και επώνυμο

Οριστικοποιούνται οι λίστες του πρώτου κύματοςΗ διαθεσιμότητα αποκτά... όνομα και επώνυμο, καθώς από τη Δευτέρα θα φανεί από τις υπουργικές αποφάσεις ποιοι είναι οι υπάλληλοι που θα σηκώσουν πρώτοι το βάρος. 
Τη χαριστική βολή στους τελευταίους... των Μοϊκανών, δηλαδή τους περίπου 3.500 υπαλλήλους που θα συμπληρώσουν το μαγικό αριθμό των 12.500 της διαθεσιμότητας (1.500 από την Παιδεία και 2.000 από υπουργεία), έδωσε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, οριστικοποιώντας συνολικά και καθοριστικά τις λίστες και τα τμήματα εκείνα των υπηρεσιών του Δημοσίου που ρίχνονται πρώτοι στην αρένα της τρόικας...

Οι διαδικασίες υπογραφής των κοινών υπουργικών αποφάσεων θα ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα περιλαμβάνουν την κατάργηση συνολικά περίπου 2.000 θέσεων από 12 υπουργεία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 διαθεσίμων που έχει επιβάλει η τρόικα ως προϋπόθεση για την καταβολή της δόσης.
Στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εκτός από την οριστικοποίηση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας συζητήθηκαν και οι δεξαμενές απ' όπου θα αντληθούν οι 12.500 υπαλλήλοι που θα αποτελέσουν το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας. 

Από ΟΤΑ-Υγεία
Τις δεξαμενές των διαθεσίμων της δεύτερης φάσης θα γεμίσουν υπάλληλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ-Περιφέρειες), από το χώρο της Υγείας, αλλά και από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που βρίσκονται στην περιφέρεια και θα εφαρμοσθεί γι' αυτά πρόγραμμα «εξυγίανσης», δηλαδή θα συγχωνευτούν με άλλα και θα καταργηθούν μεγάλα τμήματα των υπηρεσιών τους, με τους υπαλλήλους που υπηρετούν εκεί να μπαίνουν συλλήβδην στη διαθεσιμότητα. Μέχρι το τέλος του χρόνου, πρέπει να αποφασισθεί ποιοι υπάλληλοι θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 2.000 που θα απολυθούν άμεσα χωρίς να μπουν σε διαθεσιμότητα.
Από τον περασμένο Ιούλιο έχουν μπει στη διαθεσιμότητα ήδη 4.401 υπάλληλοι που επιλέχθηκαν οριζόντια και χωρίς να υπάρξει προηγουμένως αξιολόγηση. Αυτοί ήταν 2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 οδηγοί του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στις 23 Σεπτεμβρίου έχει θεσμοθετηθεί επίσης με το πολυνομοσχέδιο να ενταχθούν στη διαθεσιμότητα 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ ήδη από το χώρο της Υγείας, με κοινή υπουργική απόφαση Γεωργιάδη - Μητσοτάκη, έχουν ενταχθεί στη διαθεσιμότητα 1.641 υπάλληλοι. Συνολικά με αυτούς τους υπαλλήλους ο αριθμός των «διαθεσίμων» φτάνει τους 9.042. 

Η διαδικασία
Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των κοινών υπουργικών αποφάσεων για την κατάργηση των οργανικών θέσεων ανά υπουργείο ξεκινά άμεσα και η αξιολόγηση του προσωπικού, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 27-30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή αυστηρά μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών. Την αξιολόγηση θα αναλάβουν τριμελείς επιτροπές ανά υπουργείο, οι οποίες θα ανακοινώσουν στο τέλος του μήνα και τα ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων που θα μπουν στη διαθεσιμότητα.
Οι τριμελείς επιτροπές με βάση τα κριτήρια που έχει προσδιορίσει η απόφαση Μητσοτάκη θα καταρτίσουν τις τελικές λίστες με βάση τα μόρια και την τελική βαθμολογία των υπαλλήλων. Οι λίστες αυτές θα σταλούν στο ΑΣΕΠ, το οποίο θα συντάξει τους πίνακες και τη βαθμολογία που έχει αναλυτικά κάθε υπάλληλος κατά φθίνουσα σειρά. Αν κάποια ειδικότητα καταργηθεί οριζόντια, δεν πραγματοποιείται αξιολόγηση.
Μένουν 1.500 διοικητικοί υπάλληλοι από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όπου υπάρχει η γνωστή εμπλοκή με τους πρυτάνεις, η οποία όμως δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται τροπολογία, που θα υπογράψουν οι υπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Αρβανιτόπουλος, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή και θα περιλαμβάνει πόσοι και ποιοι υπάλληλοι από τα Πανεπιστήμια θα ενταχθούν στη διαθεσιμότητα, ώστε να παρακαμφθεί το αυτοδιοίκητο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στα μεγάλα Πανεπιστήμια (Αθηνών, Αριστοτέλειο, Μετσόβιο), τα οποία έχουν και το μεγάλο όγκο των διοικητικών υπαλλήλων. 

ΠΗΓΗ: enet.gr