Σελίδες

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Λουκέτο στο κράτος – Παραλύει το δημόσιο

Σε μερική διακοπή λειτουργίας προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση, κίνηση η οποία έχει να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 17 χρόνια. Περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται από σήμερα σε υποχρεωτική αργία για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι  Εθνικά πάρκα έχουν κλείσει, επιβραδύνεται η έρευνα των ιατρικών ερευνητικών προγραμμάτων, σταμάτησε η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Το νέο οικονομικό έτος 2014 ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις 0:00 π.μ. ( 0400 GMT ) με τη μερική διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης να βρίσκεται σε εξέλιξη κατόπιν εντολής της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, καθώς δεν επήλθε συμφωνία στο Κονγκρέσο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Προηγήθηκε ένα θρίλερ άκαρπων διαβουλεύσεων με αιχμή το «Obamacare». 
Η σημερινή αποτυχία του Κογκρέσου αποτελεί το επιστέγασμα μίας αναμέτρησης που διαρκεί εδώ και 33 μήνες με θέμα τον προϋπολογισμό ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο 2011 με την εκλογή δεκάδων υποψηφίων του Tea Party.
Επίσης, από το πρωί της Τρίτης, εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες που στερούνται ασφάλισης υγείας θα μπορούν να εγγραφούν σε κυβερνητική ιστοσελίδα για να ζητήσουν επιδοτούμενη ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου 2014. 
Από το 2014 κάθε Αμερικανός πολίτης υποχρεούται να ασφαλισθεί, σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζει την επιβολή συμβολικού προστίμου (95 δολαρίων για το 2014). Η υποχρέωση αυτή επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2012.
Το "Obamacare" , όπως ονομάζεται η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, ψηφίσθηκε το 2010, παρά τη λυσσώδη αντίδραση του ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου, με προεξάρχοντες τους θιασώτες του Tea Rarty. Η ρύθμιση θεωρείται από τους Ρεπουμπλικανούς κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του ομοσπονδιακού κράτους, που έχουν ψηφίσει, ματαίως, δεκάδες φορές την αναίρεσή της. Έκτοτε οι Ρεπουμπλικανοί συνδέουν κάθε έγκριση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης με την εφαρμογή του εμβληματικού αυτού νόμου της κυβέρνησης Ομπάμα, με αποτέλεσμα το σημερινό αδιέξοδο και την αποτυχία του Κογκρέσου να συμφωνήσει στην έγκριση του προϋπολογισμού.

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε δύο φορές νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο οποίο υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στο νόμο της υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα, με ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ η Γερουσία όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί απέρριψε τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Υγεία και το έστειλε και πάλι πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 
Πολιτικοί αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν το πρόβλημα δεν είναι η διαφωνία των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, αλλά για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι να συμβαδίζουν με τους πιο ακραίους, οι οποίοι συνεχίζουν να επιθυμούν την καθυστέρηση του νομοσχεδίου για την υγεία. Ακόμη, αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν έντονες συζητήσεις σχετικά με το ποιος φταίει που έφτασε η κατάσταση ως εδώ. 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα το πρωί προς το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα του σήμερα το βράδυ κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους και είπε ότι ήταν στα δικά τους χέρια να σταματήσουν το λουκέτο στην κυβέρνηση. «Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο επέλεξαν να βάλουν λουκέτο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Κανείς δεν θα πληγώσει την οικονομία μας για ένα νόμο που δεν του αρέσει», τόνισε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα για την υγεία, το οποίο από σήμερα θα παρέχει στο 15% των Αμερικανών πολιτών υγειονομική περίθαλψη». «Είμαστε καλύτεροι από αυτό, αυτό που καταφέραμε αποδεικνύει ότι είμαστε μια χώρα που μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί», δήλωσε. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρθηκε στην ειρωνία ότι «έχουν κλείσει ένα σωρό μέρη των τμημάτων του Κογκρέσου, ωστόσο το πρόγραμμα για την υγεία λειτουργεί και είναι ανοικτό για τους ανθρώπους». Ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες να επισκεφτούν το σάιτ για την ιστοσελίδα healthcare.gov, ενώ την ίδια στιγμή πολλές από τις ιστοσελίδες της κυβέρνησης έχουν πέσει ή υπολειτουργούν. 

Κάμερον: Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε νέες τρελές δαπάνες
 
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να τακτοποιήσουν όπως πρέπει τα σχέδιά τους για τις δαπάνες και τη μείωση του ελλείμματος. 
 
«Είναι μια υπενθύμιση προς όλους εμάς: πρέπει να έχουμε συστήματα δαπανών, φόρους, σωστά σχεδιασμένα προγράμματα μείωσης του ελλείμματος» δήλωσε ο Ντ. Κάμερον στο ραδιοσταθμό BBC 4, υπερασπιζόμενος την πολιτική της δραστικής λιτότητας που εφαρμόζει από το 2010, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του κόμματός του στο Μάντσεστερ.
           real.gr