Σελίδες

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Περιμένετε στο χειρουργείο σας!

Η δημόσια Υγεία στο απόσπασμα. Τα μεγάλα, ωραία λόγια του υπουργού αποδεικνύονται, κυριολεκτικά, αέρας κοπανιστός. Το Αττικό Νοσοκομείο, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, ανακοίνωσε χθες, διά του διοικητή του, ότι σταματά επί της ουσίας το έργο του, καθώς διακόπτονται οι εισαγωγές και τα χειρουργεία λόγω ελλείψεως πιστώσεων και υλικών! 
Η περίπτωση του «Αττικόν» δεν είναι μοναδική. Ερχεται να προστεθεί σε μία σειρά σοβαρών επεισοδίων που αποδεικνύουν όχι απλώς την αρρυθμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά τον αργό θάνατό του.

Πρόσφατα ξεσηκώθηκε μεγάλος θόρυβος για την ταλαιπωρία των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και τα ράντσα που επανήλθαν στους διαδρόμους του «Ευαγγελισμού». Τότε ο υπουργός Υγείας έσπευσε να διαψεύσει ακόμη και τη φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσίευσε η «Ε»! Η αλήθεια όμως υπερβαίνει τις όποιες επιθυμίες των υπουργών. Και η πραγματικότητα τους διαψεύδει.
Το ΕΣΥ βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Εδώ και τρία χρόνια, με τις πολιτικές λιτότητας και περικοπών που επέβαλε η τρόικα, οι δαπάνες για την Υγεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη συμπιέστηκαν δραστικά. Και είναι μεν γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα την περίοδο 2007-2009, έγιναν υπερβολικές αυξήσεις στις παροχές αυτές, ένα κυριολεκτικό πάρτι επιτηδείων και προμηθευτών, από το οποίο επωφελήθηκαν κυρίως ιδιωτικές εταιρείες και συμφέροντα.
Ωστόσο, οι άγριες περικοπές εξόδων που ακολούθησαν ήταν άδικες, καθώς έγιναν οριζόντια και μετακύλισαν μεγάλο ποσοστό του κόστους στις πλάτες των ασθενών. Οι απότομες μειώσεις που έγιναν στις προμήθειες των νοσοκομείων, για δημοσιονομικούς λόγους, στέρησαν τα νοσηλευτικά ιδρύματα από κρίσιμα για χειρουργεία και νοσηλείες φαρμακευτικά και άλλα υλικά.
Ο ΕΟΠΥΥ, που δημιουργήθηκε για εξοικονόμηση πόρων, έχει διευρύνει τα χρέη και δεν καταβάλλει έγκαιρα τις οφειλές του. Οι ασφαλισμένοι υποφέρουν και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν. Ηδη το νέο γερμανικό μοντέλο προβλέπει μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε πάροχο υπηρεσιών και προγραμμάτων Υγείας που θα προσφέρουν ιδιώτες!
Πολλά νοσοκομεία στην Αθήνα έκλεισαν. Το ίδιο αναμένεται και στην περιφέρεια. Το υπουργείο αδυνατεί να αντιμετωπίσει την τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί παραμένουν όμως στις επάλξεις με απλήρωτες τις υπερωρίες. Κόντρα στα σχέδια της τρόικας και της κυβέρνησης, το ΕΣΥ πρέπει να παραμείνει ζωντανό. Φτιάχθηκε για να εξυπηρετεί τον πολίτη και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Η δημόσια υγεία δεν είναι αγαθό προς διαπραγμάτευση. Ούτε για να παίζει ο κάθε υπουργός το γούστο του στην πλάτη των ασθενών. 
ΠΗΓΗ:enet.gr