Σελίδες

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Πώληση ακινήτων για εξόφληση ληξιπρόθεσμων

Τη δυνατότητα να πουλήσουν ακίνητα που έχει «μπλοκάρει» το Δημόσιο ή ο ιδιοκτήτης τους δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα λόγω χρεών, δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με την προϋπόθεση όμως ότι το τίμημα θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή χρεών του οφειλέτη προς το κράτος.
Εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ορίζει τη διαδικασία υποβολής αίτησης πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών με μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας ακινήτου σε τρίτο και ταυτόχρονη εκχώρηση στο Δημόσιο μέρους ή του συνόλου του χρηματικού τιμήματος. Ηδη από την 1η του έτους, οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο μπορούν να μεταβιβάζουν σε τρίτο ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία υπό την προϋπόθεση ότι με το τίμημα εξοφλούνται πρώτα οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές τους υποχρεώσεις. Δεν μπορούν όμως να εκχωρήσουν στο Δημόσιο ακίνητο για να εξοφλήσουν φόρους. Ο οφειλέτης, ο οποίος βρίσκεται σε αδυναμία να καταβάλει φόρο, μπορεί να υποβάλει αίτηση πληρωμής αυτού, μερικώς ή ολικώς, με μεταβίβαση εξ επαχθούς αιτίας της πλήρους κυριότητας ακινήτου του σε τρίτο και ταυτόχρονη εκχώρηση στο ελληνικό Δημόσιο μέρους ή του συνόλου του χρηματικού τιμήματος. Στην αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, δηλώνονται το ύψος του τιμήματος και άλλα στοιχεία του ακινήτου και επί αυτής δύναται να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας ή βεβαίωση οφειλής, τα οποία επέχουν θέση πράξης αποδοχής της αίτησης.

Στο συμβόλαιο μεταβίβασης γίνεται υποχρεωτικά μνεία της εκχώρησης του τιμήματος στο ελληνικό Δημόσιο. Με την απόδοση του παρακρατούμενου ποσού ο φόρος εξοφλείται μέχρι του ύψους του τιμήματος. Σε περίπτωση που υφίστανται και μη φορολογικές οφειλές κατά την απόδοση του τιμήματος πιστώνονται κατά προτεραιότητα οι υποχρεώσεις από φόρο.
ΠΗΓΗ:efsyn