Σελίδες

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ο Μπαρόζο ξεθάβει τη θεωρία των δυο άκρων

Την ανάγκη συστράτευσης των κεντρώων κομμάτων επισημαίνει ο πρόεδρος της Ε.Ε., Μ. Μπαρόζο, ώστε «να επανενεργοποιήσουν την ένωση» και να αναχαιτίσουν όπως λέει τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, της άκρας δεξιάς ή της ριζοσπαστικής αριστεράς. 
Tα κεντρώα κόμματα της ΕΕ θα διατηρήσουν μια σημαντική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου και πρέπει να ενωθούν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σχετικά με τις προβλέψεις πως μια ομάδα ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, της άκρας δεξιάς ή της ριζοσπαστικής αριστεράς, θα μπορούσαν να κερδίσουν το 20% ή και περισσότερο των εδρών (γεγονός που έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες ότι μπορεί να αποτύχουν περαιτέρω μέτρα για την ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ), ο κ. Μπαρόζο εκφράζει τη διαφωνία του.
Στην Ελλάδα από το φθινόπωρο και με ορόσημο της δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υιοθέτησε πλήρως τη θεωρία των δύο άκρων μιλώντας σχετικά αρκετές φορές και στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ αφήνοντας αιχμές κατά της Αριστεράς σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα και να ξεφύγει από το πολιτικό και οικονομικό στρίμωγμα της συγκυβέρνησης ύστερα κι από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.
"Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα έχουν μια πολύ σαφή πλειοψηφία, έτσι δεν περιμένω ότι θα υπάρξουν μείζονες δυσκολίες όσον αφορά την ψήφιση νόμων", δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τρίτης στο πρακτορείο Reuters.
“Ωστόσο αυτή η πλειοψηφία λίγο θα μετρήσει αν η κεντροαριστερά, η κεντροδεξιά, οι φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι δεν συσπειρωθούν για να υποστηρίξουν την περαιτέρω ολοκλήρωση, την οποία οι πολιτικοί στην ΕΕ θεωρούν πολύ συχνά δεδομένη”, συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως "Πρέπει να εγκαταλείψουν την άνεσή τους. Πρέπει να υποστηρίξουν την υπόθεση της Ευρώπης".
Παράλληλα, επεσήμανε πως τα παραδοσιακά κόμματα πρέπει να αντιστέκονται στον πειρασμό να μιμηθούν τη στάση των ευρωσκεπτικιστών σ' ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας, κόπωσης από τη λιτότητα και ασήμαντης ανάπτυξης, το οποίο τροφοδοτεί την υποστήριξη προς τα κόμματα των άκρων.
"Ελπίζω πως το δίδαγμα που αντλούν απ' αυτό τα παραδοσιακά κόμματα δεν είναι να προσπαθήσουν να ενσωματώσουν κάποια από τα επιχειρήματα των άκρων", τόνισε.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως “η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρώπη, αν και δειλά”.
Αναφορικά με τις Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία --η οποία αναμένει να βγει το Μάιο από το πρόγραμμα διάσωσης-- είπε πως έκαναν όλες
ΠΗΓΗ:enet.gr