Σελίδες

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ενα ΠΕΔΥ χωρίς γιατρούς

Απροθυμία για τη στελέχωση του νέου Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας. Μόλις ένας στους τρεις έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να ενταχθεί
Γύρισαν την πλάτη στο ΠΕΔΥ της συγκυβέρνησης οι γιατροί. Αυτό καταδεικνύει ο αριθμός των αιτήσεων λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία: 1.800 από περίπου 6.000 γιατρούς.
Ενας στους τρεις έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο νέο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα απαντήσει θετικά όταν λάβει την πρόσκληση. Επιπλέον, ένας στους τρεις σύμφωνα με την εκτίμηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ δεν θα αναλάβει καθήκοντα.
Της Ντάνι Βέργου


Η «εδώ και τώρα» απαίτηση του υπουργείου για αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει δοθεί χρόνος για να μελετήσει ο γιατρός τα νέα δεδομένα, τα υπέρ και τα κατά της «προσφοράς», έκανε πολλούς να δηλώσουν πρόθεση συμμετοχής προκειμένου να έχουν κάποια πίστωση χρόνου.

Μένει στον υπουργό Υγείας να λύσει κατ’ αρχάς το πρόβλημα που προκύπτει με τη στελέχωση του νέου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μετά την κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Οπως έχει δηλώσει ο Αδωνις Γεωργιάδης θα καλύψει τις θέσεις με προσλήψεις συμβασιούχων έργου και επικουρικών γιατρών. Ωστόσο τα πλάνα του υπουργού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 18 μέρες από σήμερα, οπότε και θα ανοίξει τις πόρτες του, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του, το ΠΕΔΥ…

«Δεν πείστηκαν οι γιατροί με το προτεινόμενο νέο σύστημα. Η άρνηση συμμετοχής των γιατρών είναι ενδεικτική των πάσης φύσεως προβλημάτων που εκτιμούμε ότι θα έχει ο νέος φορέας» επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Αθ. Αποστολόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ. Ο λόγος για την απροθυμία στελέχωσης από πλευράς των γιατρών, εξηγεί ο ίδιος, είναι τα πάσης φύσεως αντικίνητρα.

Ελλείψεις και στους συμβεβλημένους

Εν τω μεταξύ, η ανάρτηση -με τυμπανοκρουσίες- των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ από πλευράς διοίκησης του Οργανισμού, προκειμένου ο ασφαλισμένος να βρίσκει τον γιατρό του μέχρι να ανοίξει το ΠΕΔΥ, αναδεικνύει, συγκεντρωτικά πλέον, τις χιλιογραμμένες τεράστιες ελλείψεις ανά τη χώρα σε κρίσιμες ειδικότητες. Η λίστα με τους γιατρούς είναι απορίας άξιο γιατί δεν υπήρχε αναρτημένη στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ από λειτουργίας του.

Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί είναι γνωστοί στους ασφαλισμένους χρόνια τώρα, αφού είναι παλιοί συνεργάτες. Οι ελλείψεις, ωστόσο, δείχνουν την επισφάλεια του σχεδίου του υπουργού για στελέχωση του νέου δικτύου με συμβεβλημένους γιατρούς. Ελλείψεις, για παράδειγμα, σε παιδιάτρους ή καρδιολόγους σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Πάντως ο υπουργός μάς δήλωνε χθες πως σήμερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να δουν τους χρόνους της συμπλήρωσης των κενών θέσεων στο νέο δίκτυο, που αρχικά θα περιλαμβάνει τις παλιές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στο σύνολό τους. Ωστόσο, έπειτα από 3 μήνες, όπως ορίζει ο νόμος, θα εξεταστούν τα μισθώματα τα οποία, αν κριθούν ασύμφορα, θα οδηγήσουν σε κατάργηση μονάδων.

Αυτό ήταν ακόμη ένα αντικίνητρο για την αίτηση στο νέο δίκτυο για τους γιατρούς, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, αφού η επικείμενη κατάργηση μονάδων τούς προκαλεί επαγγελματική ανασφάλεια. Ας σημειωθεί ότι το 70% των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ, προσεχώς ΠΕΔΥ, είναι με μίσθωμα. Ο υπουργός Υγείας είχε μιλήσει για αλλαγές ασχέτως μισθωμάτων: «Με το άνοιγμα των πολυϊατρείων σε πρώτη φάση δεν θα μετακινηθεί κανείς, ωστόσο σε 6 μήνες θα γίνει νέος σχεδιασμός».
ΠΗΓΗ:efsyn.gr