Σελίδες

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Νέες Λαμπεντούζες προκαλεί η ακροδεξιά ατζέντα: 22 μετανάστες πνιγμένοι στη Σάμο

φωτ.αρχείου Στους 22, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο, που σημειώθηκε  4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου, βόρεια της Σάμου. Οι τραγωδίες στο Αιγαίο δεν έχουν τελειωμό, καθώς η ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης που έχει την προεδρία της ΕΕ-«φρούριο», γεννά διαρκώς νέες Λαμπεντούζες.


Οι σωστικές δυνάμεις κατάφεραν να διασώσουν 36 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε στην Αθήνα ενώ, μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε από τη Σάμο στην Αθήνα ένα τριών χρονών αγοράκι, συριακής καταγωγής, που ήταν διασωληνωμένο.
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 14:30 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας απ' όπου διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι μετανάστες που διασώθηκαν έχουν μεταφερθεί στο λιμεναρχείο Σάμου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο γιωτ με 4 κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και οι άνεμοι δεν ξεπερνούν τα 5 μποφόρ. 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι διασωθέντες, στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 60 άτομα. Οι τραγωδίες στο Αιγαίο δεν έχουν  τελειωμό


Η μια σορός εντοπίστηκε από το κρουαζιερόπλοιο ADAMORA, ενώ η δεύτερη από σκάφος του λιμενικού που έσπευσε στην περιοχή, στις 4 το πρωί, οπότε ξεκίνησε και η επιχείρηση διάσωσης.
Σύμφωνα με τα δεδομένα από το MarineTraffic.com, το ΑDAMORA, διέσχισε πολλές φορές ένα συγκεκριμένο σημείο της θαλάσσιας περιοχής, αναζητώντας ναυαγούς. Από τα ίδια δεδομένα, προκύπτει πως το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο κατευθυνόταν προς το Kuşadası, άλλαξε πορεία στις 0.53 UTC και επέστρεψε στο σημείο που βρισκόταν 20 λεπτά νωρίτερα. Εκεί διέσχισε το σημείο αρκετές φορές πριν επιστρέψει στην προγραμματισμένη του πορεία. 

φωτο από την προηγούμενη τραγωδία στο Φαρμακονήσι
Φαρμακονήσι
 

Επιπλέον, ένα  καΐκι με το όνομα "Απόστολος", το οποίο φαίνεται πως συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης, έφυγε από το λιμάνι στις 2.51 UTC, φτάνοντας στο σημείο του ναυαγίου μία ώρα αργότερα. 

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στη Σάμο

«Μετά την Πάλαιρο και το Φαρμακονήσι, το σημερινό ναυάγιο στη Σάμο, με έξι πρόσφυγες νεκρούς και περί τους 22 αγνοουμένους, προστίθεται στη μακάβρια λίστα των “μεμονωμένων περιστατικών” που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την τραγωδία στη Σάμο. 

 

"Η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει πως "Και μαζί κοστίζει εξωφρενικά ποσά, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την υποδοχή των προσφύγων. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την επόμενη εξαετία «Ορίζοντας 2020» προβλέπει 4.648 δις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού συστήματος "περίφραξης" των συνόρων. Την ίδια στιγμή, από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο η Ε.Ε. έχει δεχτεί περί τις 76.373 αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων – μόλις το 4% όσων υπολογίζεται ότι έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο. Από τις αιτήσεις αυτές, η Ελλάδα έχει δεχτεί μόλις 1.019".
"Αντί να συμβάλει ώστε να εισακουστούν οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του πολέμου, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: παραδέχεται ανοιχτά την πολιτική αποτροπής που ακολουθεί, αρνείται να συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία για την κατάργηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και αναθέτει το προσφυγικό εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη", καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το ναυάγιο στη Σάμο

Το έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο η νέα τραγωδία στο Αιγαίο τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. 

 

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση “η Ελληνική Προεδρία, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί, όφειλε να θέσει το ζήτημα στο τραπέζι του διαλόγου με το επιχείρημα ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να αφορά μόνο ένα κράτος – μέλος ούτε να αντιμετωπίζεται με λογικές στρατιωτικού χαρακτήρα.
Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες. Είναι τα θύματα διωγμών και πολέμων που αναζητούν ένα ανθρώπινο αύριο.”
Newsroom Enet

ΚΚΕ: Η ένταση της καταστολής φέρνει νέες τραγωδίες

“Αναδεικνύεται ξανά με τραγικό τρόπο, ότι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, για ένταση της καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, που οδηγούνται στον ξεριζωμό, εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων, στα οποία πρωτοστατεί η ΕΕ, οδηγούν σε νέες τραγωδίες, εγκυμονούν κινδύνους για περισσότερα θύματα” αναφέρει σε ανακοίνωσή του για το ναυάγιο στη Σάμο το ΚΚΕ. 

 

Μέσα από ανακοίνωσή του ζητά “να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, παρά τις απαγορεύσεις που θέτει το Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν, σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ” και “να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων.”
“Κανένας λαός να μη δεχτεί η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών και προσφύγων”, τονίζει το ΚΚΕ.

ΚΕΕΡΦΑ: Όχι άλλα εγκλήματα στο Αιγαίο

«Ανοίξτε τα σύνορα στους πρόσφυγες των πολέμων και των καταστροφών»
Νέο έγκλημα στα νερά του Αιγαίου με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες στα ανοιχτά της Σάμου. Πάνω από 18 άτομα, μεταξύ τους ένα παιδί με την μητέρα του, ενώ ένα άλλο μεταφέρθηκε με υποθερμία στην Αθήνα, έρχονται να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά το τεράστιο έγκλημα που συντελείται στα νερά της Μεσογείου, σημειώνει ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ. 


"Η Λαμπεντούζα, το Φαρμακονήσι, η Χίος και τώρα η Σάμος είναι τραγικά επεισόδια στο συνεχές αιματοβαμμένο έγκλημα της ρατσιστικής Ευρώπης-φρούριο. Δεν έχουν τέλος οι πνιγμοί προσφύγων, γυναικών και παιδιών, στα δολοφονικά κλειστά σύνορα της Ευρώπης που με την συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης και την συμμετοχή της δολοφονικής Frontex έχουν δημιουργήσει ένα θαλάσσιο νεκροταφείο", υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ).
"Σε αυτές τις συνθήκες ανθρωποκυνηγητού ζουν αθώοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά του Αιγαίου, ανυπεράσπιστοι τόσο μπροστά στη Frontex, όσο και στα χέρια των αδυσώπητων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας.
Ζητάμε την πλήρη διερεύνηση του ναυαγίου.
Πώς γίνεται μια τόσο μεγάλη θαλαμηγός να βουλιάζει με «καλό καιρό» όπως λένε και οι αρχές. Γιατί το λιμενικό έφτασε τόσες ώρες αργότερα στην περιοχή;
Συνένοχη για τα εγκλήματα είναι η κυβέρνηση Μπαλτάκων του Αντώνη Σαμαρά που δεν διστάζει να υπερηφανεύεται για την εγκληματική της πολιτική κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι το άλλο πρόσωπο των οικονομικών δολοφονιών που φέρνουν τα Μνημόνια τους.
Είναι καιρός να μπει τέλος στη πολιτική της ρατσιστική Ευρώπη φρούριο αλλά και την ίδια την κυβέρνηση Σαμαρά.
Τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν για τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και να κλείσουν για τους πλιατσικολόγους φίλους του Σαμαρά που ρημάζουν τις δουλειές μας και τις ζωές μας".
Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνα με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας  
ΠΗΓΗ: enet.gr