Σελίδες

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Αφού υπογράψατε μνημόνιο, ξεχάστε τα θεμελιώδη δικαιώματα....

 
moskovisiΑσφάλιση, σύνταξη, συνδικαλιστικά δικαιώματα, προστασία από απόλυση
είναι μερικά από τα θεμελιώδη δικαιώματα που προβλέπει ο " Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων"  της Ε.Ε.
Όμως, στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται, όσο αυτή δεσμεύεται από το Μνημόνιο
Επειδή "το Μνημόνιο δεν αποτελεί πράξη της ΕΕ, αλλά μέσο που συμφωνήθηκε διμερώς μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της."
...Αυτό αναφέρει στη γραπτή απάντησή του προς τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Μανώλη Γλέζο, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Με αυτή την απάντηση, ο κος επίτροπος και η Ε.Ε. "νίπτουν τας χείρας τους", αλλά κυρίως εμπαίζουν και προκαλούν τον Ελληνικό λαό.

Οι εγκληματικές πολιτικές που εφαρμόζονται από τις υποτακτικές Ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν σχεδιαστεί και εκπονηθεί από την Ε.Ε. και εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο.
Η πλήρης απάντηση του επιτρόπου Μοσκοβισί έχει ως εξής:
Το πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα αποτελεί ένα συνεκτικό βραχυπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο θεματολόγιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα αποσκοπούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, την απλούστευσή του, τη βελτίωση της διαφάνειας και την αύξηση της δικαιοσύνης. Έχουν σχεδιαστεί μεταρρυθμίσεις για να μετριαστεί το βάρος της προσαρμογής για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εργασιακές μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των προσλήψεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής της αγοράς εργασίας ώστε να περιοριστούν οι απώλειες θέσεων απασχόλησης. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να βελτιωθούν οι εργασιακές σχέσεις και το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Οι ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας στηρίζουν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η Επιτροπή αναγνωρίζει το δικαίωμα των κρατών μελών να καθορίζουν ανώτερα επίπεδα προστασίας στο πλαίσιο των εθνικών τους νομοθεσιών σε σχέση με τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ.
Η Επιτροπή λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κεκτημένου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, και δίδει ιδιαίτερη προσοχή στη διασφάλιση της συνοχής του ΜΣ  με τη νομοθεσία της ΕΕ. Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί παραβίαση του δικαίου της ΕΕ προκύπτουσα από την εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται δυνάμει του προγράμματος.
Το Μνημόνιο δεν αποτελεί πράξη της ΕΕ αλλά μέσο που συμφωνήθηκε διμερώς μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Όπως επιβεβαίωσε το Δικαστήριο, κατά την εφαρμογή μέτρων στο πλαίσιο μιας τέτοιας διακυβερνητικής ρύθμισης, οι αρχές του οικείου κράτους μέλους δεν εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ . Ως εκ τούτου, ο Χάρτης δεν είναι εφαρμοστέος στην παρούσα περίπτωση, δεδομένου ότι οι διατάξεις του Χάρτη απευθύνονται στα κράτη μέλη μόνο όταν αυτά εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης. Σε θέματα που δεν εμπίπτουν στο δίκαιο της ΕΕ, εναπόκειται στις εθνικές αρχές να διασφαλίζουν την τήρηση των υποχρεώσεών τους όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.