Σελίδες

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Το δρόμο για φορολόγηση του Bitcoin άνοιξε η Γερμανία

Την απήχηση του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin (μπίτκοϊν) αποφάσισε να αξιοποιήσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζοντάς το ως «λογιστική μονάδα» και κατηγοριοποιώντας το ως ένα είδος «νομίσματος ιδιωτικών συναλλαγών», με απώτερο, όπως φαίνεται, στόχο να το φορολογήσει. 

Το Bitcoin λανσαρίστηκε προ τετραετίας από τον Σατόσι Νακαμότο (ψευδώνυμο), έναν προγραμματιστή που επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα νόμισμα ανεξάρτητο από κεντρικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Χρησιμοποιείται μόνο ονλάιν και ανταλλάσσεται με αγαθά και υπηρεσίες όπως και τα κανονικά νομίσματα. Δημιουργείται από υπολογιστές που λύνουν περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα. Οι συναλλαγές γίνονται με τη μεταφορά ενός μοναδικού αριθμού εντός του δικτύου του Bitcoin από ένα ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» σε ένα άλλο.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 10 εκατ. Bitcoin και η αξία του καθενός αντιστοιχεί σε περίπου 117 δολάρια. Ανάλογα με τις ανάγκες συναλλαγών, «κόβονται» νέα Bitcoin που προκύπτουν από τις νέες λύσεις που δίνουν οι υπολογιστές στα μαθηματικά προβλήματα. Οι χρήστες Bitcoin συμμετέχουν με τους υπολογιστές τους στην κοπή νέων νομισμάτων.
Με την αναγνώριση του ψηφιακού αυτού νομίσματος, το γερμανικό υπουργείο ανοίγει το δρόμο για τη φορολόγηση των συναλλαγών με Bitcoin ή όσων επενδύουν στο Bitcoin κι εμφανίζουν τάσεις κεροδοσκοπίας (αγοράζοντας και πουλώντας μεγάλες ποσότητες σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου). Το πώς ακριβώς θα γίνει η φορολόγηση στην πράξη δεν είναι ακόμη σαφές.
Γενικότερα το Bitcoin απασχολεί τις αστυνομικές και φορολογικές αρχές πολλών χωρών -ιδίως των ΗΠΑ- καθώς υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απάτες ή ξέπλυμα χρήματος. Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι το Bitcoin συνιστά «νόμισμα ή μια μορφή νομίσματος» στη διάρκεια δίκης ενός Τεξανού που κατηγορείται ότι έστησε μια «πυραμίδα» μέσω μιας υποτιθέμενης επενδυτικής εταιρείας που πραγματοποιούσε συναλλαγές αποκλειστικά σε Bitcoin. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ταϊλάνδη έχει κηρύξει κάθε συναλλαγή σε Bitcoin παράνομη. 
ΠΗΓΗ: enet.gr