Σελίδες

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Α. Γεωργιάδης: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι για το καλό των πολιτών»

  • «Οι αλλαγές στο χώρο της Υγείας δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια». 
  • «Το 95% των μεταρρυθμίσεων που μας παρουσιάζει η τρόικα είναι πολύ ωραίες, αλλά ήδη ψηφισμένες εδώ και πολλά χρόνια, είναι νόμοι, και δεν εφαρμόζονται». 


Σε επικοινωνιακό οίστρο σήμερα ο υπουργός Υγείας.
Στο MEGA δήλωσε: «Οι αλλαγές στο χώρο της Υγείας δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια».
Φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ξανά ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, πέραν όσων προέλθουν από υπαλλήλους οι οποίοι έχουν παρουσιάσει πλαστά πτυχία. Επίσης επισήμανε ότι εκτός του ελέγχου από το ΑΣΕΠ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του ξεκινούν ενδελεχή έλεγχο και διασταύρωση στοιχείων. Πρόσθεσε ότι σήμερα θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα κριτήρια της κινητικότητας για τον χώρο της Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει τον έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των διοικητών των νοσοκομείων σε βάθος δεκαετίας.
Στον ΣΚΑΪ προσπάθησε να παρουσιάσει την διάλυση της δημόσιας Υγείας ως εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ήδη θα έπρεπε να είχαν γίνει για το καλό των πολιτών. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Γεωργιάδης σε ένα ρεσιτάλ διαστρέβλωσης της πραγματικότητας είπε:
«Το 95% των μεταρρυθμίσεων που μας παρουσιάζει η τρόικα είναι πολύ ωραίες, αλλά ήδη ψηφισμένες εδώ και πολλά χρόνια, είναι νόμοι, και δεν εφαρμόζονται». 

Παρέθεσε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα που έχει προκύψει με το επείγον έγγραφο που έστειλε η υφυπουργός Υγείας κα. Ζέττα Μακρή, με το οποίο δίνει δεκαήμερη προθεσμία στις διοικήσεις του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, του Δρομοκαΐτειου και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης να προβούν «αμέσως στον σχεδιασμό μετακίνησης των χρονίων ασθενών σε κενές θέσεις Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης» και το οποίο ανέδειξε με δημοσίευμά της  η Εφημερίδα των Συντακτών.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, το κλείσιμο τριών ψυχιατρείων (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Δρομοκαΐτειο και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) ήταν απόφαση του 2001 από τον τότε υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο. «Βολεύει όλους αυτούς να παρουσιάζουν το μνημόνιο ως μεγάλο μπαμπούλα. Συνδέουν το σχέδιο αυτό με το μνημόνιο, ενώ η απόφαση είχε χαιρετιστεί από τα κόμματα ως θετική όταν ελήφθη» σημείωσε ο υπουργός. 

Να λάβουμε το θάρρος να υπενθυμίσουμε στον κ. Γεωργιάδη ότι ο νόμος που επικαλείται αφορά την διαδικασία της "αποασυλοποίησης" των  ψυχικώς νοσούντων και την ένταξη τους στην κοινωνία στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και όχι την προετοιμασία για τη διάλυση των ψυχιατρικών δομών, αφού πρώτα "τακτοποιηθεί" το "πρόβλημα" των χρονίων ασθενών. Μιας Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που προέβλεπε ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία, Κέντρα Ψυχικής Υγείας στις γειτονιές και στεγαστικές δομές ενταγμένες στην κοινότητα και η οποία ουδέποτε ευδοκίμησε στην χώρα μας. Σήμερα για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του κ. Μεγαλοοικονόμου, από το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών που δυσαρέστησε τον υπουργό, «Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο και καταστροφικό πράγμα, από τη μεταφορά των κλινικών στα γενικά νοσοκομεία όπως τη σχεδιάζει η τρόικα: χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς καμιά προετοιμασία, χωρίς τομεοποίηση, χωρίς κοινοτικές υπηρεσίες, κυρίως Κέντρα Ψυχικής Υγείας, οι κλινικές στα γενικά νοσοκομεία, ιδιαίτερα μέσα σε περίοδο κρίσης και προϊούσης μείωσης του δημόσιου τομέα, των διατιθέμενων πόρων και μέσων, θα αναπαράγουν κατ’ αποκλειστικότητα τις πιο αδύναμες, ιδρυματικές πλευρές της τωρινής λειτουργίας τους εντός του ψυχιατρείου, αποτελώντας τον “κακό” και “ανεπιθύμητο” γείτονα σ’ ένα σύστημα υγείας που καταρρέει».

ΠΗΓΗ: skai.gr