Σελίδες

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Τα νοσοκομεία κλείνουν με διαδικασίες fast track. Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές

Ο Φώτης Χρυσικός, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο", με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τα σωματεία των νοσοκομείων που κλείνουν στην Αττική αναφέρθηκε στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στον χώρο της Υγείας.




"Όταν ένα γενικό νοσοκομείο κλείνει με τη μορφή που το ξέραμε και μετατρέπεται σε κάτι άλλο το οποίο γίνεται με μια μορφή fast track, στο πόδι στην κυριολεξία, χωρίς καμιά επιστημονική προεργασία, τεκμηρίωση και καταγραφή των πραγματικών αναγκών μέσα στα πλαίσια ενός υγειονομικού χάρτη τότε καταλαβαίνεται ότι μιλάμε για καταστάσεις πολύ επικίνδυνες, γιατί εδώ μιλάμε για ζωές και πολύ εύστοχα είπε χθες ο πρόεδρος στη σύσκεψη, το μοντέλο ΕΡΤ φαίνεται πως ακολουθείται και στον τομέα της υγείας." 
"Δεν υπάρχουν ασθενείς, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, υπάρχουν μόνο νούμερα, για την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, άλλωστε ο κ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι είναι ο μνημονιακότερος των μνημονιακών." 
"Αυτό που συμβαίνει στην υγεία, ο μνημονιακός πειραματισμός και στον τομέα της υγείας, δεν ξεκινάει σήμερα. Έχει ξεκινήσει από τους προκατόχους του κ. Γεωργιάδη, τις βάσεις τις έβαλε, θα συνεχίσουμε να το λέμε, ο κ. Λοβέρδος, με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, τη διάλυση των πολυιατρείων του ΙΚΑ και την μετακύλιση των ασθενών προς τα ιδιωτικά εργαστήρια, τα μετέτρεψε σε ΙΚΑ, πληρώνοντας και 15 ευρώ οι εργαζόμενοι αλλά και κερδοσκοπώντας τα εργαστήρια αυτά. Συνέχισε μετά ο κ. Λυκουρέντζος με τον κ. Σαλμά, που θυμάστε και εκεί τι επικοινωνιακά τερτίπια είχαμε. Σας θυμίζω ότι κύριο χαρακτηριστικό και των τριών ηγεσιών του υπουργείου υγείας, όπως άλλωστε και της κυβέρνησης συνολικά είναι το πως θα παίξουν επικοινωνιακά, πως θα παραπλανήσουν για όλα αυτά που συμβαίνουν."  
"Όλες οι εγκληματικές αλλαγές που κάνουνε, οι εγκληματικές αλλαγές στον τομέα της υγείας, στολίζονται με λέξεις όπως, εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση, αναδιάρθρωση, αναπροσανατολισμός. Όλα αυτά συνοδεύουν κάθε σχέδιο νόμου, που έρχεται, κάθε παρέμβαση, τις αλλαγές στον τομέα της υγείας. Εμείς λέμε ότι είναι διάλυση, είναι διάλυση, προσχεδιασμένη διάλυση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, της παιδείας, που βάλλεται και αυτή, είναι στο στόχαστρο αυτή την περίοδο και της υγείας".
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων και δράσεων που έχει αναπτύξει μέσα από ερωτήσεις, επερωτήσεις, παρεμβάσεις στη Βουλή, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους στην Υγεία. 
"Πρόθεση είναι και τώρα, και τις μέρες που συζητάμε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επί ποδός, αλλά και από Σεπτέμβρη, όλες οι δυνάμεις στον χώρο της υγείας, μαζί με τους πολίτες, γιατί αυτά αφορούν και τους πολίτες, αυτό πρέπει να γίνει βίωμα στον κόσμο, δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, είναι η "μάχη για την ίδια τη ζωή", πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες, και οι ίδιοι οι πολίτες να καταλάβουν ότι αυτό το πράγμα που ανακοινώθηκε, αυτό το πράγμα που μεθοδεύεται, το οποίο το είχαμε επισημάνει έγκαιρα, γιατί όπου είχε εφαρμοστεί το μνημόνιο σε προηγούμενες χώρες, το 50% περίπου των  δομών υγείας των νοσοκομείων είχε συρρικνωθεί, είχε κλείσει και οι πολίτες είχαν οδηγηθεί στον δρόμο, στα ράντζα, στην αύξηση της συμμετοχής τους για ιατρική περίθαλψη,  όταν όμως έχουν χρήματα, όταν δεν έχουν χρήματα το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε και που δυστυχώς θα δούμε ακόμα περισσότερο."