Σελίδες

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

SOS από τo Κέντρο Υγείας Μυκόνου

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Σε ένα νησί που επισκέπτονται πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, με τα τροχαία ατυχήματα να είναι καθημερινό φαινόμενο, λειτουργεί ένα Κέντρο Υγείας δραματικά υποστελεχωμένο από ιατρικό προσωπικό.



Φέτος έχουν μείνει 6 ειδικευμένοι γιατροί -3 παθολόγοι, ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος και μια γενική γιατρός- από 10 που υπηρετούσαν πέρσι και 3 αγροτικοί από 6 αντίστοιχα το περσινό διάστημα. Δεν υπάρχει κανένας χειρουργός.

Παραμένουν επίσης κενές οι θέσεις 2 ακτινολόγων, καρδιολόγου, οδοντιάτρου, 6 οδηγών ασθενοφόρου και ενός διοικητικού υπαλλήλου, οι οποίοι έχουν φύγει με συνταξιοδότηση, μετατάχτηκαν ή έληξε η σύμβασή τους. Εως τον Σεπτέμβρη υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο πληρώνεται από ιδιώτη.

Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, είναι ενήμερος για την κατάσταση από επιστολή που του έστειλε στις 19/7/2013 γιατρός του Κέντρου. «Εργάζομαι από την προηγούμενη εβδομάδα συνεχώς πραγματοποιώντας 5 εφημερίες σε μια εβδομάδα χωρίς ρεπό, γιατί δεν υπάρχει άλλος να τις κάνει. Οι αγροτικοί γιατροί που έχουν απομείνει πρέπει να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα και να πραγματοποιούν διακομιδές στη Σύρο συνοδεύοντας ασθενείς, με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να παραμένει με έναν αγροτικό γιατρό.

«Τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών όχι μόνο από τις ελλείψεις αλλά και από τη δική μας εξάντληση», αναγράφεται στην επιστολή προς τον υπουργό.

Ο γιατρός που έστειλε την επιστολή «τα άκουσε» κιόλας από τον διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, ο οποίος έκανε λόγο για «υπέρβαση ιεραρχίας παρότι μπορεί να έχετε δίκιο». Ο συγκεκριμένος γιατρός θα κάνει 13 εφημερίες τον Αύγουστο, κάποιες από αυτές απλήρωτες.
Για τους αγροτικούς γιατρούς προκηρύχθηκαν 4 θέσεις τον Ιανουάριο του 2013, αλλά ο διαγωνισμός απέβη άγονος. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να πάει στη Μύκονο λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης. «Στους δρόμους γίνεται χαμός με τα δυστυχήματα αυτές τις μέρες, όσοι αντέχουν οικονομικά πάνε στην ιδιωτική Πολυκλινική», λέει στην «Εφ.Συν.» γιατρός από το Κέντρο Υγείας. Επιπλέον, κάποια μηχανήματα που έχουν αγοραστεί παραμένουν αδρανή λόγω έλλειψης χειριστών, όπως ένας ακριβός υπερηχογράφος καρδιάς, προσφορά δύο Συλλόγων Γυναικών του νησιού, και ένα υπερσύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα.

Εκτός των άλλων, η κατάσταση του κτιρίου είναι χείριστη και η έλλειψη συντήρησης εμφανής. Η τελευταία συντήρηση αφορά βάψιμο το 2006 όταν έγινε η κτιριακή επέκταση. Επιτακτική είναι η μόνωση των ταρατσών, αφού σε πολλά σημεία πέφτει ο σοβάς και τον χειμώνα μπαίνουν νερά. Ελλείψει κλιβάνου, τα νοσοκομειακά απόβλητα πετιούνται στον ΧΥΤΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2005, οι επιχορηγήσεις από τον Δήμο Μυκόνου βοηθούσαν στην καλύτερη λειτουργία του Κ.Υ. καλύπτοντας εν μέρει τα κενά του κρατικού μηχανισμού. Το 2005 το Ελεγκτικό Συνέδριο απαγόρευσε τη χρηματοδότηση των ΝΠΔΔ από τους ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να γίνουν περισσότερο εμφανή τα προβλήματα και του Κ.Υ. Μυκόνου.

«Το κτίριο έχει προβλήματα, αλλά το βασικότερο είναι πως μετά από λίγο καιρό δεν θα υπάρχει εδώ κανένας γιατρός. Οι αγροτικοί έχουν κάνει αίτηση να φύγουν και ο διευθυντής συνταξιοδοτείται», τονίζει στην «Εφ.Συν.» παθολόγος του Κέντρου.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr