Σελίδες

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ζητούν την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Η Ενωση Πολιτών για το Νερό και η Κίνηση 136 καταγγέλλουν ως αδιαφανή τον διαγωνισμό παραχώρησης του 51% της ΕΥΑΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Της Κατερίνας Μπύρου



Ανω ποταμών η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης). Την απόσυρση από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και την ακύρωση του διαγωνισμού παραχώρησης του 51% της εταιρείας ζητούν από την κυβέρνηση η Ενωση Πολιτών για το Νερό και η Κίνηση 136. Εκπρόσωποί τους εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, καταγγέλλοντας ως «αδιαφανή» τον διαγωνισμό, από τον οποίο αποκλείστηκε η Κίνηση 136, ενώ προανήγγειλαν ότι θα επιδιώξουν την ακύρωσή του.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, οι Λάζαρος Αγγέλου (Ενωση Πολιτών για το Νερό), Κώστας Μαριόγλου (αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΥΑΘ, μέλος της Κίνησης 136) και Κώστας Νικολάου (μέλος του συνεταιρισμού νερού της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης) υποστήριξαν ότι η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα επιφέρει:

• συντριπτική ζημιά στο δημόσιο συμφέρον

• αύξηση κατά 62%, κατά την πρώτη 5ετία, στα τιμολόγια της ΕΥΑΘ, παρά τα περί του αντιθέτου που υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Επικαλέστηκαν τοποθετήσεις των επιτρόπων Μισέλ Μπαρνιέ και Ολι Ρεν, από τις οποίες, όπως είπαν, προκύπτει ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. «Εφόσον η κυβέρνηση επιμένει στην αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, τότε το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, μεταβιβάζοντας την εταιρεία στην αυτοδιοίκηση ή στην Ενωση Πολιτών για το Νερό ή σε κοινό σχήμα των δύο», τόνισαν.

«Nα γίνει δημοψήφισμα»

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων, στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει ωριμάσει το αίτημα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι υδροδοτούμενοι δήμοι τάσσονται εναντίον της ιδιωτικοποίησης και ζητούν να γίνει δημοψήφισμα.

Μάλιστα, υπενθύμισαν την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για τη συγκρότηση διαδημοτικής επιχείρησης διαχείρισης του νερού.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, δήλωσαν ότι μη κερδοσκοπικοί συνεταιρισμοί νερού των δήμων της Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσουν την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης ως «εναλλακτικοί πάροχοι», διότι, όπως επισήμαναν, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. δεν μπορεί να μετατραπεί ένα κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με τους φορείς και τις κινήσεις που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, θα επιδιώξουν τη δημιουργία «μετώπου» στη διάρκεια της 78ης ΔΕΘ και θα ενημερώσουν σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς που θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη.