Σελίδες

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

“Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης” - HealthVoucher

Την ίδια ώρα που οι ανασφάλιστοι πολίτες σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν τα 3.5 εκατομμύρια (μαζί με τα εξαρτώμενα μέλη, τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους), η κυβέρνηση ακόμα μια φορά προχωρά σε κινήσεις εντυπωσιασμού και ανακοινώνει πανυγηρικά πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για 230.000 ανασφάλιστους πολίτες για τα έτη 2013 - 2014.  Να επισημάνουμε επίσης ότι αντί για την καθολική και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουμε ένα “Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης”, που αφορά 3 επισκέψεις σε γιατρό και ένα βασικό πακέτο εξετάσεων για 4 μήνες (9 στην περίπτωση των εγκύων). Δεν καλύπτει φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία ή τον τοκετό στην περίπτωση των εγκύων.

  • Τι θα γίνει με εκείνους που μέσα από τη διαδικασία αυτή θα διαγνωστούν με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και θα χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία;
  • Τι θα γίνει με τις εγκύους όταν έρθει η ώρα του τοκετού;
  • Τι θα γίνει με τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και θα χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία;
Θα τους στέλνουμε σπίτια τους με το χαρτί της διάγνωσης;

Σχόλιο της Ενωτικής Κίνησης Λαϊκού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Το πρόγραμμα “Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης” σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εγκαινίασαν οι υπουργοί Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης κ.κ. Άδ. Γεωργιάδης, Κ. Μητσοτάκης και Κ. Χατζηδάκης, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ΚΕΠ Ταύρου. Με το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» πολίτες οι οποίοι απώλεσαν στην ασφαλιστική τους ικανότητα (άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι) έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (επισκέψεις σε ιατρό και εργαστηριακούς ελέγχους), καθώς και προγεννητικό έλεγχο. Το πρόγραμμα καλύπτει 230.000 ανασφάλιστους πολίτες για τα έτη 2013-2014, συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Δυνητικοί ωφελούμενοι ή δικαιούχοι του Προγράμματος είναι πρώην ασφαλισμένοι κλάδων υγείας που έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ καθώς και τα προστατευόμενα (που ασφαλίζονταν έμμεσα ) μέλη των οικογενειών τους, που:
  • έχουν απολέσει, την ασφαλιστική τους ικανότητα και
  • έχουν, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα ημερολογιακού έτους 2011), ατομικό εισόδημα έως 12.000€ (άγαμοι) ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000€ (έγγαμοι). Ως εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο ατομικό/ οικογενειακό εισόδημα,ως αναφέρεται στο άρθρο 29 του ν.3986/2011, περί επιβολής έκτακτης εισφοράς.
Στο Πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι πρώην ασφαλισμένοι ασφαλισμένων κλάδων υγείας που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και Ταμείων που δεν διέθεσαν ηλεκτρονικά αρχεία για αξιοποίηση από Πρόγραμμα μέχρι σήμερα (π.χ. οι πρώην ασφαλισμένοι ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΠΜΜΕ (εκτός Β' Δ/σης).)

Το Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης (ΕΕΠ) παρέχει δικαίωμα ελεύθερης (δωρεάν) πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Διακρίνεται σε ΕΕΠ γενικής κατηγορίας (ανά ηλικιακή κατηγορία και φύλο ωφελούμενου) και ΕΕΠ παρακολούθησης κύησης για τις εγκύους δικαιούχους του Προγράμματος (εφόσον επιλεγεί κατά την εγγραφή το σχετικό πεδίο).
Με το ΕΕΠ γενικής κατηγορίας καλύπτεσθε για τις ακόλουθες υπηρεσίες:
  • Παροχή υπηρεσιών ιατρικής εξέτασης με επισκέψεις σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ή μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία).
  • Δυνατότητα παραπομπής με αξιολόγηση από τον ιατρό για πραγματοποίηση συνόλου διαγνωστικών εξετάσεων, σύμφωνα με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα στην οποία υπάγεται ο ωφελούμενος.
  • Πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ.
Με το ΕΕΠ Ελέγχου-Παρακολούθησης Κύησης καλύπτεσθε για τις ακόλουθες υπηρεσίες:
  • Παροχή υπηρεσιών ιατρικής εξέτασης με επισκέψεις σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία).
  • Δυνατότητα παραπομπής με αξιολόγηση από τον ιατρό για πραγματοποίηση βασικού πακέτου εξετάσεων ελέγχου κύησης, σύμφωνα με το τρίμηνο κύησης που διανύει η έγκυος, και καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ.
  • Αξιολόγηση /διάγνωση, οδηγίες ιατρού, και ό,τι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας προς την ωφελούμενη σύμφωνα με την επιστήμη και την ιατρική ένδειξη κατά την επίσκεψη για έλεγχο-παρακολούθηση κύησης.


Πάροχοι υπηρεσιών υγείας του Προγράμματος HealthVoucher
  • Ιατροί,πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με πρόσβαση στις εφαρμογές «ηλεκτρονική παραπομπή»της ΗΔΙΚΑ και «e-dapy» του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με το πλαίσιο υλοποίησης των εθνικών πολιτικών.
  • Διαγνωστικά Κέντρα,πολυ-ιατρεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.
  • Μονάδες και υπηρεσίες που ασκείται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ο προγεννητικός έλεγχος και εργαστήρια του ΕΣΥ, όπως Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα υγείας κλπ.
Διευκρινίζεται ότι:
  • Ως ανώτατο όριο επισκέψεων σε ιατρούς ορίζονται οι τρεις (3) επισκέψεις για τις γενικές κατά φύλο και ηλικία κατηγορίες ωφελουμένων και από τρεις (3) έως επτά (7) επισκέψεις για τις σε κατάσταση εγκυμοσύνης ωφελούμενες (αναλόγως του τριμήνου κύησης που διανύεται).
Μονάδες Υγείας του ΕΣΥ
  • Οι ωφελούμενοι κλείνουν ραντεβού στη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων (ΤΕΙ) με το σύστημα που ακολουθείται κατά περίπτωση (1535 ή τηλεφωνικά ή αντιπροσώπως).
  • Εξαιρούνται του Προγράμματος τα απογευματινά ιατρεία.
Ιδιώτες Πάροχοι, συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ
  • Ως πάροχοι υπηρεσιών υγείας με ενεργή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας λαμβάνονται όλοι όσοι είναι χρήστες των εθνικών ηλεκτρονικών εφαρμογών e-dapy και ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
  • Οι ιατρικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται με το παρόν συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα δεν προσμετρώνται στο όριο των 200 ή 150 μηνιαίων επισκέψεων (σύμφωνα με τον κανονισμό για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ).
ΠΗΓΗ: healthvoucher.gr 
           imerisia.gr
          enikos.gr