Σελίδες

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η «Διαύγεια» θόλωσε και ξεθόλωσε στο παρά 5'

Καταιγίδα με κεραυνούς που έπεσαν ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση -μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ- ξεσήκωσε απόπειρα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να «θολώσει» τη «Διαύγεια» με νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία επαφιόταν στην κρίση του εκάστοτε συντάκτη μιας διοικητικής πράξης εάν αυτή θα έπρεπε να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο ή όχι. 

Στην κορυφή της πυραμίδας των διαμαρτυριών εκείνη του ΠΑΣΟΚ, που προέβαλε βέτο διαμηνύοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν πρόκειται να στηρίξει στη Βουλή τη νομοθετική του πρωτοβουλία.
ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ
Με ισχυρά αντανακλαστικά κινήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, διεκδικώντας και την πατρότητα της «Διαύγειας», καθώς ήταν από τις πρώτες ρυθμίσεις που είχε προωθήσει ο Γιάννης Ραγκούσης το 2009 στην κυβέρνηση Παπανδρέου, απέδωσε τις ευθύνες προσωπικά στον κ. Σαμαρά και υπεραμυνόμενος της «Διάγειας» ζήτησε να κατοχυρωθεί συνταγματικά με την ευκαιρία της επόμενης Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Την ίδια στιγμή, με αιχμηρές ανακοινώσεις τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν κάθε παρέμβαση στο πρόγραμμα «Διαύγεια» κι αντίθετα ζήτησαν την ενίσχυσή της.
Η αναδίπλωση από πλευράς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν άμεση. Ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα επαναδιατυπώσει την επίμαχη διάταξη, έδωσε παράταση στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και υποστήριξε ότι με τις νέες ρυθμίσεις το πρόγραμμα «Διαύγεια» όχι μόνον δεν καταργείται, αλλά αντίθετα ενισχύεται και θωρακίζεται ως προς την ασάφεια που υπάρχει για τις πραγματικές δαπάνες κάθε φορέα, κάτι που, όπως υποστηρίζει, δεν ήταν σαφές μέχρι σήμερα.
Παρ' όλα αυτά «προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη θα επαναδιατυπωθεί, ώστε να μην επιδέχεται καμιάς καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας» αναφέρεται επιγραμματικά στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ειδικότερα, η ρύθμιση θεωρήθηκε ότι αλλοιώνει τον πυρήνα του Ν.3861/2010, γνωστότερου ως «νόμου Ραγκούση», διότι αντικαθιστά τη θεμελιώδη προϋπόθεση ότι οι διοικητικές πράξεις «δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο» με άλλη διατύπωση, η οποία προβλέπει ότι οι αποφάσεις του κράτους «ισχύουν από την ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο... εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».
Δηλαδή, κάθε συντάκτης μίας διοικητικής απόφασης θα μπορεί να κρίνει από μόνος του εάν αυτή πρέπει να αναρτηθεί στη «Διαύγεια», δηλαδή του δίδεται το δικαίωμα της αυτεξαίρεσης.
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ψήφισε, εφήρμοσε και στήριξε τη διαδικασία της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, ως σημαντικό βήμα διαφάνειας στο δημόσιο βίο και το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί καμία νομοθετική παρέμβαση που αποδυναμώνει τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και τη διαφάνεια στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης τονίζει ότι με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα της αυτοεξαίρεσης των υπευθύνων, πράγμα εντελώς απαράδεκτο, επισημαίνοντας ότι η «Διαύγεια» ήταν μια σοβαρή προσπάθεια προς το καλό και της Διοίκησης και της διαφάνειας.
Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι αναμένει την οριστική διατύπωση του άρθρου μετά την αναδίπλωση Μητσοτάκη και θεωρεί ότι όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση ενίσχυσής του, ώστε να αποτρέπεται η συνήθης τακτική υπουργείων και οργανισμών την τελευταία περίοδο να μην αναρτούν τις δαπάνες τους.
ΠΗΓΗ: enet.gr