Σελίδες

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Ρώμη: Τουλάχιστον 70.000 κινηματικοί ειρηνικοί διαδηλωτές εναντίον λιτότητας και Λέτα

Η ιταλική κοινωνική αριστερά αποτελεί ένα τεράστιο παράγοντας της πολιτικής ζωής, που μπορεί να κινητοποιεί ειρηνικά δεκάδες χιλιάδες πολίτες, να δίνει και να κερδίζει μάχες και κυρίως να διαμορφώνει μια συλλογική ριζοσπαστική και ανταγωνιστική συνείδηση στις γειτονιές της χώρας. Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα από τη μεγαλειώδη διαδήλωση της ιταλικής κινηματικής αριστεράς, που αψηφώντας το κλίμα τρομολαγνείας απέδειξε ότι υπάρχει και μια άλλη Ιταλία.



Ανάμεσα στους τουλάχιστον 70.000 πολίτες που διαδήλωσαν το Σάββατο στη υπήρχαν όλες οι ψυχές της κινηματικής αριστεράς: από τους No TAV που αγωνίζονται εδώ και χρόνια στις κοιλάδες και τις χαράδρες των ιταλογαλλικών Άλπεων εναντίον της κατασκευής του τραίνου υψηλής ταχύτητας, το κίνημα εναντίον της εγκατάστασης των αμερικάνικών δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης No Muos, τα εκατοντάδες Κοινωνικά Κέντρα, τις συλλογικότητες των φοιτητών και των μαθητών, των επισφαλών εργαζόμενων, των ανέργων, των γυναικών και των μεταναστών, που πληρώνουν έναν βαρύ φόρο αίματος στο κανάλι της Σικελίας.
Στο τέλος της διαδήλωσης βρέθηκαν τα αυτόνομα συνδικάτα βάσης, με άξονα τις Επιτροπές Βάσεις COBAS. Τα μόνα που είχαν κατεβεί με τις σημαίες τους. Παράλληλα οι Επιτροπές Βάσης για άλλη μια φορά αποτέλεσαν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ειρηνική διαδήλωση και τους κουκουλοφόρους. Οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι στα αυτόνομα συνδικάτα και η ομάδα περιφρούρησης της διαδήλωσης κατάφεραν να αποτρέψουν ένα δεύτερο κύμα επιθέσεων των κουκουλοφόρων. Κάτι που είχαν προσπαθήσει να κάνουν και στις 15 Οκτωβρίου στη Ρώμη.



Το Σάββατο πάντως δεν υπήρχαν πολλές σημαίες από τα κόμματα της αριστεράς. Οι σημαίες της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης ήταν αρκετές, της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας ελάχιστες. Καμία του Δημοκρατικού Κόμματος. Τα στελέχη της Επανίδρυσης και της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας συμμετείχαν σαν άτομα, ενώ υπήρχε και μια έκδηλη διαμαρτυρία εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος και των κυβερνητικών του επιλογών.
Η μεγαλειώδης διαδήλωση της κοινωνικής αριστεράς ολοκληρώθηκε το Σάββατο στη Ρώμη διαψεύδοντας το κλίμα τρομολαγνείας που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ένα σημαντικό τμήμα του υπερσυντηρητικού κλάδου των εμπορικών καταστημάτων.




 


Οι ορδές των βάρβαρων διαδηλωτών από όλη την Ιταλία δεν έκαψαν τη Ρώμη, δεν κατέστρεψαν και δεν λεηλάτησαν. Αντίθετα πραγματοποίησαν μια μεγάλη ειρηνική διαδήλωση και απέδειξαν στο Λέτα και την «οικουμενική» του κυβέρνηση ότι υπάρχει και μια άλλη Ιταλία.
Η επίθεση μιας μικρής «ανταγωνιστικής» ομάδας στο υπουργείο Οικονομικών, στην έδρα ενός είδους Μετοχικού Ταμείου και το γερμανικό προξενείο και η αντεπίθεση της αστυνομίας δεν κράτησαν ούτε δέκα λεπτά. Τις επιθέσεις αυτές τις είχαν ανακοινώσει εδώ και ημέρες ορισμένες ομάδες από τα κοινωνικά δίκτυα, η αστυνομία ήταν στη θέση της και όλα έγιναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σενάρια. Η αστυνομία προχώρησε σε 15 προσαγωγές και ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν 8 μέλη από όλες της δυνάμεις ασφαλείας, ενώ υπήρξαν και ορισμένα μικροεπεισόδια γύρω από την έδρα των σιδηροδρόμων, του υπουργείου Υποδομών και της νεοφασιστικής Κάζα Πάουντ, που μέχρι πρότινος στήριζε τη δράση και την επέκτασή της στον «πρώην» νεοφασίστα και πρώην δήμαρχο της Ρώμης Αλεμάνο. Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας απασφάλισαν και τις τρεις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Καταστράφηκε ένα ΑΤΜ και καμιά εικοσαριά κάδοι απορριμμάτων, ενώ έπεσαν και λίγες μολότοφ, κυρίως εναντίον των θωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας. Πρωταγωνιστές των «επεισοδίων» ήταν περίπου 400 κουκουλοφόροι, που ήταν στο τέλος της πορείας. Τα «επεισόδια» όμως ήταν τόσο περιθωριακά που ένα μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών έμαθε για την ύπαρξή τους από την… τηλεόραση!

Πιο απλά οι διαδηλωτές δεν πρόσφεραν στην αστυνομία και την κυβέρνηση Λέτα να προχωρήσουν σε μια «νέα Γένοβα». Το Σάββατο στη Ρώμη δεν υπήρξε κανένας νέος Κάρλο Τζουλιάνι. Ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφάνο, από τους μετριοπαθείς «μπερλουσκονικούς», αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι η διαδήλωση ολοκληρώθηκε «χάρις και στην ειρηνική συμπεριφορά της πλειοψηφίας των διαδηλωτών». Οι τουλάχιστον 4.000 αστυνομικοί, καραμπινιέροι και τα «όργανα» της οικονομικής αστυνομίας κινητοποιήθηκαν μάλλον άδικα. Η ποινικοποίηση της διαδήλωσης και των μαζικών αγώνων μάλλον απέτυχε παταγωδώς.
«Ευχαριστούμε τις δυνάμεις της τάξης και τους ειρηνικούς διαδηλωτές εκ μέρους του Δήμου», τόνισε ο δήμαρχος της Ρώμης και στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Μαρίνο από την Κρακοβία της Πολωνίας, όπου βρισκόταν για το «Ταξίδι της Μνήμης» για την επέτειο των 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ρώμης στο Άουσβιτς.
«Από την αρχή έως το τέλος ήμασταν μια ενωμένη διαδήλωση που δεν κομματιάστηκε από τις προκλήσεις των Καραμπινιέρων και της Οικονομικής Αστυνομίας», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η «κατάληψη» στο κέντρο της Ρώμης της πλατείας στην Πόρτα Πια, στην οποία ακτιβιστές των Κοινωνικών Κέντρων έχουν τοποθετήσει σκηνές, κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εστίασαν την προσοχή τους στις ελάχιστες και περιθωριακές πράξεις βίας αποκρύπτοντας το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.  
Οι ακτιβιστές των Κοινωνικών Κέντρων θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση των ατόμων που προσήχθησαν, ενώ την Τρίτη θα συναντηθούν με τον υπουργό Υποδομών Λούπι και δεκάδες δημάρχους για να θέσουν τα αιτήματά τους.

ΠΗΓΗ: avgi.gr