Σελίδες

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Λαϊκού: Ποιός χαίρεται;

Έρχονται  στο "Λαϊκό" Νοσοκομείο οι συνάδελφοι-σες  από τη διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με του πίνακες που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, στο "Λαϊκό" έρχονται 64 συνάδελφοι και συναδέλφισσες από διάφορους κλάδους.
Είναι η πρώτη φορά που έρχεται προσωπικό στο Νοσοκομείο μας και δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι. 
 
Είναι προσωπικό που δεν προέρχεται από προσλήψεις, αλλά από το κλείσιμο Νοσοκομείων. Χιλιάδες συμπολίτες μας θα στερηθούν τις υπηρεσίες που τους προσέφεραν αυτά τα Νοσοκομεία και θα προστεθούν στις ουρές ταλαιπωρίας και ντροπής των υπόλοιπων Νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Κάποιοι απ` αυτούς θα αναγκαστούν να απευθυνθούν στους ιδιώτες, εξαντλώντας και την ύστατη οικονομική τους δυνατότητα, ή θα καταφύγουν σε δανεισμό  προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία τους σε μια κρίσιμη στιγμή.

Καλωσορίζουμε τους "νέους" συναδέλφους -σες, τους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας  για τους αγώνες που έδωσαν ενάντια στο κλείσμο των  Νοσοκομείων  και "υπενθυμίζουμε" σε όλους εμάς τη συνέχεια των αγώνων που έχουμε μπροστά μας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που διαλύει τη δημόσια δωρεάν υγεία προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και που οι συνάδελφοι την έχουν ήδη νιώσει να ανατρέπει τη ζωή τους! 


Από τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, δεν εξαιρείται το Νοσοκομείο μας. 
Οι συνεχείς μειώσεις της χρηματοδότησης και οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό επιβάλουν καθεστώς επισφαλούς λειτουργίας για ασθενείς και εργαζόμενους. 
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι την τελευταία τριετία έχουν αποχωρήσει πάνω από 150 άτομα, εκ`των οποίων τα 80 προέρχονται από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία!
Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, η τάση των αποχωρήσεων - συνταξιοδοτήσεων είναι αυξητική και θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. 
Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Ούτε λόγος! 
Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι ιδιαίτερα εμφανή σε κλάδους όπως των τραυματιοφορέων, των βοηθών θαλάμου, των εργατών αλλά και στον νοσηλευτικό κλάδο. Μόνιμες είναι πλέον οι εικόνες των συνοδών να μεταφέρουν τους ασθενείς τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των ασθενών. Μόνιμες είναι πλέον και οι εικόνες με τον τραυματιοφορέα να μεταφέρει μόνος του υπέρβαρους, καταγματίες, χειρουργημένους κ.τ.λ. με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον εργαζόμενο και για τον ασθενή! 
Οι προδιαγραφές  ασφαλούς νοσηλείας και λειτουργίας των νοσηλευτικών τμημάτων μετά βίας κατορθώνεται να τηρούνται και αυτό χάριν και στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού. Κάποιες φορές προκειμένου να λειτουργήσουν τμήματα και μονάδες που αντιμετωπίζουν εντονότατο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού φτάνουμε ακόμα και στην καταστρατήγησης των προδιαγραφών αυτών . 
Οι συνέπειες από τις παραβιάσεις αυτές μπορεί να καταστούν επικίνδυνες τόσο για την υγεία του ασθενούς, όσο και για την υγεία και την ασφάλεια του εργαζόμενου, ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμα και πειθαρχικές ή  ποινικές ευθύνες.
Κάθε θεσμικός παράγοντας του Νοσοκομείου πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του σε μια  τέτοια απευκταία περίπτωση. 
Συνάδελφοι-σες

η κυβέρνηση έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της, θα προχωρήσει με κάθε τρόπο τις "αναδιαρθρώσεις" που το Mνημόνιο και η Task Force επιβάλουν

Στους ώμους των εργαζομένων πέφτει η ευθύνη για την προστασία του αγαθού της δημόσιας και δωρεάν υγείας και δεν θα υποστείλουν την σημαία του αγώνα, κόντρα στις προσπάθειες κατασυκοφάντησης και ποινικοποίησης του.