Σελίδες

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Εβαλε στο μάτι τον ΕΟΠΥΥ

Η πρωτοβάθμια φροντίδα, με τους περισσότερους από 10.000 γιατρούς και λοιπούς εργαζόμενους, παρέχει τη δυνατότητα κάλυψης του επόμενου μνημονιακού στόχου των 12.500 στη δεξαμενή κινητικότητας/διαθεσιμότητας. 
Ο υπουργός Υγείας παραδέχεται ότι ο οργανισμός θα είναι ο επόμενος στόχος για απολύσεις
Της Ντάνι Βέργου


Η πρωτοβάθμια φροντίδα, με τους περισσότερους από 10.000 γιατρούς και λοιπούς εργαζόμενους, παρέχει τη δυνατότητα κάλυψης του επόμενου μνημονιακού στόχου των 12.500 στη δεξαμενή κινητικότητας/διαθεσιμότητας. Την παραπάνω παραδοχή έκανε τελικά χθες, μέσα από μισόλογα και ο υπουργός Υγείας. Ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν θα κάνει απολύσεις στον χώρο της Υγείας όσον αφορά τα νοσοκομεία και την μεταξύ τους κινητικότητα. Ομως για τον ΕΟΠΥΥ δεν ισχύει το ίδιο. Οσοι χρειάζονται θα παραμείνουν, όσοι δεν χρειάζονται θα φύγουν.

«Θα κάνουμε αξιολόγηση. Πόσους και ποιους χρειαζόμαστε. Αυτούς που χρειαζόμαστε, τους κρατάμε. Αυτούς που δεν χρειαζόμαστε, δεν μπορούμε να τους πληρώνουμε – και αυτό να σημαίνει ότι θα κόβουμε τις συντάξεις των ανθρώπων για να τους πληρώνουμε», είπε ο υπουργός Υγείας.

Λόγια του αέρα

Κατά τα άλλα, ο υπουργός από το πρωί διαβεβαίωνε το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε έκτακτη συνάντηση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις μεταξύ των γιατρών του Οργανισμού. «Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση» είπε στους γιατρούς.

«Λίγες ώρες μετά τη σαφή αυτή δήλωση, είδαμε με έκπληξή μας πως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να απολυθούν ιατροί του ΕΟΠΥΥ μετά τη διαδικασία αξιολόγησης των Μονάδων Υγείας του Οργανισμού. Είναι τουλάχιστον οδυνηρό να μην αντιλαμβάνεται ο κύριος υπουργός πως, με τις σημερινές του δηλώσεις, προκαλεί σύγχυση σε ιατρούς και ασθενείς και δημιουργεί την αίσθηση μιας ηγεσίας χωρίς φερεγγυότητα, χωρίς πρόγραμμα και με μόνη επιδίωξη την ικανοποίηση των αριθμών που οι δανειστές μάς επιβάλλουν», μας είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος.

Στη Βουλή ο υπουργός ανακοίνωσε όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα για την τιμολόγηση των γενόσημων και των off patent φαρμάκων, που θα μειώσει μέχρι 40% τη δαπάνη. Η επερχόμενη τροπολογία προβλέπει ότι το φάρμακο που θα χάνει την πατέντα του θα παίρνει τιμή ίση με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στην Ευρώπη, ενώ αυτά που έχασαν την πατέντα τους μετά την 1/1/12 θα υποστούν οριζόντια μείωση 15%. Τα γενόσημα θα λαμβάνουν το 65% (80% σήμερα) της τιμής του off patent. «Θα έχουμε δραστική μείωση της τιμής» εξήγησε ο υπουργός.

Ακριβότερες θεραπείες

Ωστόσο με τις πολιτικές αυτές κινδυνεύουν να υποκατασταθούν φτηνότερα από ακριβότερα φάρμακα. Να οδηγηθούν δηλαδή οι ασθενείς σε ακριβότερες θεραπείες στον βαθμό που κριθεί ασύμφορη η παραγωγή φτηνών φαρμάκων από τις βιομηχανίες -κυρίως μικρές ελληνικές- κλείνοντας το μάτι στις μεγάλες πολυεθνικές. Χωρίς φραγμό προς τα κάτω ώστε να παραμείνουν φτηνά φάρμακα στην αγορά θα μείνουν τα on patent και τα ακριβά off patent φάρμακα. Δεν θα επιτευχθεί μείωση της δαπάνης, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

ΠΗΓΗ:efsyn.gr