Σελίδες

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

«Λύση» Άδωνη για ανασφάλιστους: «Δωρεάν» είσοδος στα Νοσοκομεία, η «λυπητερή» με την έξοδο ή στην Εφορία

Ο Υπουργός Υγείας μετά την θύελλα των αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει η επιβολή του νέου χαρατσιού των 25 ευρώ από τους ασθενείς που εισάγονται στα Νοσοκομεία και τον αποκλεισμό λόγω οικονομικής αδυναμίας των ανασφάλιστων, φτωχών και ανέργων από την πρόσβαση σε αυτά χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα για να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να νομιμοποιήσει τα βάρβαρα και αντικοινωνικά μνημονιακά μέτρα.

Δηλώνει περιφερόμενος από κανάλι σε κανάλι,ότι όλοι οι ανασφάλιστοι εφόσον είναι επείγοντα περιστατικά, εισάγονται στα νοσοκομεία, εφόσον κινδυνεύει η υγεία τους και η ζωή τους. Επίσης επισημαίνει ότι το εισιτήριο των 25 ευρώ δεν καταβάλλεται με την είσοδο του ασθενούς αλλά μπορεί να καταβληθεί είτε στην έξοδο είτε να μεταφερθεί για επόμενο χρονικό διάστημα.
Θα αναρωτηθεί κάποιος που δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει αφού έτσι έχουν τα πράγματα γιατί έχει σηκωθεί ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων;
Αυτά που αποκρύπτει σκόπιμα ο υπουργός Υγείας για να δικαιολογήσει τις επιλογές του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης είναι:
Προφανώς κάθε πολίτης που θα βρεθεί για κάποιο σοβαρό λόγο στην πόρτα των Νοσοκομείων θα νοσηλευτεί μια μία μόνο όμως επισήμανση. Θα κληθεί κατά την έξοδο εφόσον είναι ανασφάλιστος να καταβάλει το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο και όποιες άλλες επιβαρύνσεις, που μπορεί να ανέρχονται σε αρκετές περιπτώσεις σε κάποιες χιλιάδες ευρώ, κατά την έξοδό του από το Νοσοκομείο. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την «υποχρέωση» το ποσό μεταφέρεται στο Δημόσιο Ταμείο και έχει και τις ανάλογες προσαυξήσεις αλλά και συνέπειες γι αυτόν.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τα χαράτσια που έχει επιβάλει η συγκυβέρνηση για την εξέταση αλλά και για την είσοδο κάθε πολίτη στα Νοσοκομεία.
Οι ανασφάλιστοι όχι μόνο καλούνται να πληρώσουν το «κόστος» της νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά και την φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονται, αφού φάρμακα, εξετάσεις και άλλες υποχρεώσεις δεν τις καλύπτει κανένα ταμείο και πρέπει να τις καταβάλουν από την τσέπη τους.
Να γιατί λοιπόν οι ανασφάλιστοι, οι φτωχοί, οι άνεργοι δεν πλησιάζουν την πύλη του Νοσοκομείου κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Να γιατί οι δέκα ανασφάλιστοι (σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με αυτούς που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης) που κατήγγειλε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού δεν τολμούσαν να πλησιάσουν τα Δημόσια Νοσοκομείο.
Μάλιστα στην προσπάθεια του αυτή ο κ. Γεωργιάδης μιλά για ανασφάλιστους που για «ψήλου πήδημα» πηγαίνουν στα Νοσοκομεία. Σκόπιμα αποκρύπτει ο κ. Γεωργιάδης ότι οι ανασφάλιστοι δεν έχουν το δικαίωμα λόγω οικονομικής αδυναμίας να επισκεφτούν ούτε ιδιώτη γιατρό, ούτε βέβαια συμβεβλημένο ή τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ.
Όταν μάλιστα μιλάμε για ανασφάλιστους δεν αναφερόμαστε σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει τη δημοσιότητα το ποσοστό προσεγγίζει περίπου το ένα τέταρτο των συμπολιτών μας.
Για αυτό ο αγώνας των συνδικάτων, των κοινωνικών οργανώσεων πρέπει να ενταθεί με στόχο την πλήρη κάλυψη με ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες υγείας των πολιτών από το δημόσιο σύστημα, χωρίς χαράτσια, εμπόδια και αποκλεισμούς. Ταυτόχρονα πρέπει να γενικευτεί ο αγώνας για να μην κλείσουν Νοσοκομεία αλλά και οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, αντίθετα πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ στους φτωχούς τους ανασφάλιστους τους ανέργους.
Το αίτημα αυτό δεν μπορεί να μείνει «ορφανό», αντίθετα πρέπει να υιοθετηθεί από το σύνολο των συνδικάτων των κοινωνικών οργανώσεων της ίδιας της κοινωνίας.
ΠΗΓΗ:ygeionomikoi.gr