Σελίδες

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτοφανής παρέμβαση κατά της ελευθερίας του Τύπου

Πλήρη επιβεβαίωση της ετήσιας Έκθεσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που κατατάσσουν τη χώρα μας στην ομάδα των χωρών με «αξιοσημείωτα προβλήματα» στην ελευθερία του Τύπου, παρέχει η κρατική ασφάλεια: μετά από εισαγγελική παραγγελία διεξάγεται προανακριτική έρευνα εναντίον της δημοσιογράφου Πόπης Χριστοδουλίδου για δημοσίευση «στρατιωτικών μυστικών» στην ιστοσελίδα «Peiratiko Reportaz».

Όταν το «διαβαθμισμένο έγγραφο» δεν είναι άλλο από την... Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το πλέον επίσημο δημόσιο έγγραφο, και βάσει αυτού εγκαλείται από τον εισαγγελέα, τότε πράγματι η θέση της χώρας στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου είναι στην περιοχή μαζί με διάφορες εξωτικές χωρες, όπως η Γουινέα, η Γκαμπόν, οι Σεϊχέλες, η Ζάμπια και η Βουλγαρία. Η ποινικοποίηση της έρευνας είναι γεγονός. Ήδη οι δημοσιογραφικές Ενώσεις κάνουν λόγο για πρωτοφανή παρέμβαση κατά της ελευθερίας του Τύπου.
Η Πόπη Χριστοδουλίδου επισκέφθηκε χθες τη ΓΑΔΑ, στο πλαίσιο προανακριτικής εξέτασης για την ποινική δίωξη που διέταξε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, για παραβίαση άρθρων του στρατιωτικού ποινικού κώδικα που αφορά τη δημοσίευση «διαβαθμισμένου απόρρητου στρατιωτικού εγγράφου».
Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα της Π. Χριστοδουλίδου σχετικά με τα καθήκοντα των ανδρών της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (βατραχάνθρωποι). Η δημοσιογράφος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανδρών της ΜΥΑ, δημοσίευσε το ΦΕΚ 261/9.12.2013 σύμφωνα με το οποίοι διευρύνεται το πεδίο δράσης τους, καθώς ορίζει ότι οι βατραχάνθρωποι αναλαμβάνουν «τη διενέργεια αντιτρoμοκρατικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου προς προστασία της δημόσιας ασφάλειας». Το δημοσίευμα περιέχει κριτική της κυβέρνησης για την τροπολογία που επιτρέπει σε άνδρες των ΜΥΑ να συμμετέχουν σε φύλαξη στόχων.
Η Πόπη Χριστοδουλίδου με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για προσπάθεια κατασκευής ενόχου, με στόχο «τη δημιουργία εκφοβιστικού κλίματος εναντίον όλων ανεξαιρέτως των δημοσιογράφων, που συνεχίζουν να υπηρετούν την αλήθεια, δεν είναι 'παπαγαλάκια', δεν εξαγοράζονται, δεν προσκυνούν εξουσίες, δεν υποδουλώνουν την πένα τους και δεν φοβούνται να πράττουν το καθήκον τους, πιστοί πάντα στην αληθινή και ουσιαστική ενημέρωση του πολίτη».
Η ΠΟΕΣΥ «καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες πρακτικές που αρμόζουν σε αυταρχικές κυβερνήσεις» και σημειώνει ότι το περιστατικό «πρέπει να σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο τον δημοσιογραφικό κόσμο».
Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι η όποια έρευνα δεν πρέπει να θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκούν ελεύθερα το δημοσιογραφικό τους καθήκον με αποκαλύψεις κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας. Δηλώνει ότι θα υπερασπίζεται σταθερά το δικαίωμα όλων των δημοσιογράφων για ελεύθερη δημοσιογραφία που θα ενημερώνει τον πολίτη.
ΠΗΓΗ:avgi.gr