Σελίδες

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Υγεία με στρατιωτικό καμουφλάζ

ΧΙΟΣ: Αντί να καλύψουν τις θέσεις που χηρεύουν στα αγροτικά ιατρεία της ακριτικής Αμανής στη Χίο, στέλνουν στρατιωτικούς γιατρούς, που δεν έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης!
Με «ασπιρίνες» προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το «καρκίνωμα» της έλλειψης αγροτικών γιατρών και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα χωριά της Βόρειας Χίου.
Του Γιώργου Παγούδη



Ο λόγος για το Νοσοκομείο Χίου που, αντί να πιέσει με κάθε τρόπο για την κάλυψη των θέσεων που χηρεύουν στα αγροτικά ιατρεία της ακριτικής Αμανής, στέλνει στρατιωτικούς γιατρούς, που ωστόσο δεν έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ηλικιωμένων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Η αρχή έγινε χθες, Τετάρτη, όταν κλιμάκιο γιατρών της 96 ΑΔΤΕ επισκέφθηκε το αγροτικό ιατρείο στα Κουρούνια, δημιουργώντας στους κατοίκους τη φρούδα -όπως αποδείχθηκε- ελπίδα ότι θα γλίτωναν την ταλαιπωρία της πολύωρης μετακίνησης που υφίστανται εδώ και μήνες κάθε φορά που χρειάζονται μια ιατρική συνταγή.

Ετσι, από νωρίς μαζεύτηκαν έξω από το ιατρείο, ενώ και νωρίτερα η Ιωάννα Κωτσάτου, υπάλληλος στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», είχε φροντίσει να συγκεντρώσει τα βιβλιάρια χρονίως πασχόντων γερόντων από τα γύρω χωριά ώστε να εξυπηρετηθούν και όσοι δεν θα κατάφερναν να είναι εκεί το πρωί της Τετάρτης.

Οποία απογοήτευση όμως! Οι γιατροί που επισκέφτηκαν την παραμελημένη και αδικημένη Αμανή δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα… Οπως, δε, εξήγησαν στους απορημένους και απογοητευμένους ανθρώπους, συζήτησαν με το νοσοκομείο για το θέμα της συνταγογράφησης, αλλά η απάντηση που πήραν ήταν «να πάει το κλιμάκιο του Στρατού να εξετάσει τους ασθενείς και θα στείλει μετά το νοσοκομείο γιατρό για να γράψει φάρμακα».

«Ακόμη μια κοροϊδία»

«Επειδή δεν κατεβήκαμε από τον ουρανό, δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμπεράνουμε πως το τελευταία πράγμα που ενδιέφερε εκείνους που οργάνωσαν αυτή τη “φιέστα” ήταν η ουσιαστική προσφορά… Οσο για τους κατοίκους της Αμανής, μαθημένα τα βουνά στα χιόνια! Κατάπιαμε άλλη μια κοροϊδία!», τόνισε η Ευγενία Ασλανίδη, δημοσιογράφος με καταγωγή από το συγκεκριμένο χωριό και σχεδόν μόνιμη κάτοικος εκεί πλέον.

Για την ιστορία μόνο να σημειώσουμε ότι όλη η υγειονομική υποστήριξη ήταν η πίεση που μέτρησε η κ. Κωτσάτου σε δυο άτομα. Κάτι που το κάνει καθημερινά και χωρίς την… άδεια του στρατού.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Χίου Γιώργος Επιτροπάκης, σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, σημείωσε ότι στην περιοχή πηγαίνει ένα πρωί κάθε δύο εβδομάδες ο αγροτικός γιατρός Βολισσού για συνταγογράφηση, ο οποίος πάντως καλύπτει και τα Ψαρά! Οπως μάλιστα τόνισε, η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι έτσι έως ότου καλυφθούν τα κενά σε αγροτικούς ιατρούς, που σήμερα είναι οχτώ σε σύνολο έντεκα θέσεων που προβλέπονται σε Ψαρά, Οινούσσες και Χίο.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr