Σελίδες

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Διαλύουν, Απολύουν και Εκχωρούν σε ιδιώτες δημόσιες υπηρεσίες

Τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα διά της εκχώρησης υπηρεσιών του Δημοσίου που δεν καλύπτονται από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Τη δημιουργία νέου μισθολογίου, το οποίο θα συνδέεται ευθέως με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας. Στόχος είναι η οικονομική βιωσιμότητα κάλυψης των αναγκών μισθοδοσίας, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών. Το νέο μισθολόγιο, βάσει των συμφωνηθέντων, θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα είναι δυνατή η εκχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών υποστήριξης, όπως για παράδειγμα υπηρεσίες καθαρισμού και φύλαξης, αλλά και η εποχική φύλαξη αρχαιολογικών χώρων. «Σε πάρα πολλές άλλες δημόσιες διοικήσεις, οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε: «Μιλάμε για καινούργιες προσλήψεις, όχι για απολύσεις ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν πολλά χρόνια».
Ερωτηθείς για τον χρόνο έναρξης του νέου συστήματος,ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ήδη η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι γεγονός, αλλά «συμβαίνει ανοργάνωτα χωρίς να έχουμε κάνει μια συστηματική μελέτη του κόστους οφέλους αυτών των υπηρεσιών».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο σχεδιασμός του πλαισίου υπό τον οποίο θα γίνεται η εκχώρηση των υπηρεσιών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς στο κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα αναφέρεται σαφώς ότι στις περιπτώσεις αυτές (σ.σ. που δηλαδή θα εκχωρούνται αρμοδιότητες σε ιδιωτική εταιρεία), οι απολύσεις που θα προέρχονται από κατάργηση θέσεων δεν θα προσμετρώνται στον κανόνα 1.1. – δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση.
«Θα πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα για το 2015, γιατί θα πρέπει οι εποχικές θέσεις φύλαξης στους αρχαιολογικούς χώρους τα 8μηνα αυτά να καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από συμβάσεις ορισμένου χρόνου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η σύμπραξη αυτή μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πάντως εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέο κύκλο απολύσεων, κάτι που δεν απέκλεισε και ο ίδιος ο υπουργός. «Φυσικά ενδέχεται πάντα να προκύψουν απολύσεις και σε περιπτώσεις όπου αποφασίζει το Δημόσιο να συρρικνώσει τις δομές του και ενδεχομένως να εκχωρήσει ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων που ασκεί, στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτή είναι μία συζήτηση», είπε.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι διαθέσιμοι που απολύονται, θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας, το οποίο θα καλυφθεί από την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης. Περαιτέρω, όσοι δεν τοποθετήθηκαν σε νέες θέσεις και τελικώς οδηγήθηκαν στην έξοδο, βάσει των διατάξεων θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάντως, κατά τη συνέντευξή του επανέλαβε εκ νέου τη σημασία αποσύνδεσης της κινητικότητας από τις απολύσεις. «Ποτέ δεν είπα ότι δεν πρέπει να γίνονται απολύσεις στο Δημόσιο και εξακολουθώ να το πιστεύω αυτό. Απλά οι απολύσεις δεν πρέπει να συνδέονται με ένα χρήσιμο εργαλείο που είναι το εργαλείο της εσωτερικής κινητικότητας στο Δημόσιο».

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ 2.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Τη δημιουργία νέου μισθολογίου, το οποίο θα συνδέεται ευθέως με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας. Στόχος είναι η οικονομική βιωσιμότητα κάλυψης των αναγκών μισθοδοσίας, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών. Το νέο μισθολόγιο, βάσει των συμφωνηθέντων, θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015, ωστόσο το προσχέδιο του νόμου θα πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι τον Ιούνιο και να ψηφιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014. Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει αποσυμπίεση διπλής κατεύθυνσης στις αποδοχές, δηλαδή μείωση του ανώτατου και αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα γίνει με κριτήρια την ικανότητα, την απόδοση και την υπευθυνότητα του υπαλλήλου.
Στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με την τρόικα, η κυβέρνηση καλείται να χαρτογραφήσει τις αποδοχές των υπαλλήλων σε όλο τον δημόσιο τομέα, ενώ θα πρέπει να καταγραφούν και όλα τα επιδόματα, οι υπερωρίες, οι άδειες, οι ημερήσιες αποζημιώσεις, τα έξοδα ταξιδιού και πάσης φύσεως «διευκολύνσεις». Με την έναρξη του νέου μισθολογίου, τον Ιανουάριο του 2015, θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός μόνιμου συστήματος συνεχούς αξιολόγησης του προσωπικού, ενώ στους «άριστους» θα υπάρχει η πρόβλεψη για την παροχή κινήτρων, πιθανότατα οικονομικών.
Ως προς την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, για το 2013, αυτή θα γίνει βάσει του ήδη ισχύοντος και νεοεισαχθέντος συστήματος που περιλαμβάνει ποσόστωση.
Απολύσεις: Βάσει των προβλεπομένων στο κείμενο της συμφωνίας, υπάρχει δέσμευση για 2.000 απολύσεις εντός του 2015, οι οποίες ωστόσο θα προέλθουν από πειθαρχικά, από παράνομες προσλήψεις και παράνομες μετατροπές συμβάσεων. Το ζήτημα των απολύσεων θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, «λαμβάνοντας υπόψη τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτελεστεί και την πιθανότητα να υπάρξει ανάγκη να προσδιοριστούν στόχοι».
Κινητικότητα: Στο νέο σχήμα της κινητικότητας, η οποία ωστόσο δεν συνδέεται εφεξής με απολύσεις, θα πρέπει, για το 2014, να εισέλθουν 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Η διαδικασία της κινητικότητας θα έχει στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού ενώ πλέον καταργείται το στάδιο της διαθεσιμότητας που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μισθού των υπαλλήλων.
ΠΗΓΗ:iskra.gr