Σελίδες

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Για να δείτε το ΦΕΚ πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο

https://drive.google.com/file/d/1NYZflkhu9dGY6hxH-qatPILV2fAFv76S/view?usp=share_link

 Στην ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2023 και αναμένεται να εφαρμοστεί από τη μισθοδοσία του Ιουνίου (πληρωμές 27/5 και 13/6), έγιναν πολύ μικρές διορθώσεις  λαθών (μπήκε η κατηγορία ΔΕ μαγείρων κα οι υπάλληλοι των κατηγοριών ΔΕ, ΥΕ της ειδικότητας «Φυλάκων-Νυχτοφυλάκων», καθώς επίσης και της κατηγορίας ΔΕ της ειδικότητας Προσωπικού Ασφαλείας, που απασχολούνται κατά πάγιο τρόπο αποκλειστικά σε κυλιόμενες νυχτερινές βάρδιες) , αλλά  εξακολουθούν να περιλαμβάνονται μεγάλες αδικίες και παράλογες διαφοροποιήσεις για τις ειδικότητες των εργαζομένων προκειμένου να εξυπηρετηθούν προεκλογικές σκοπιμότητες.

Πιο συγκεκριμένα:

 

-Ενώ στην παλαιά ΚΥΑ ολο το προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας υπαγόταν στην πρώτη κατηγορία (150Ε), τώρα υπάρχει διαφοροποίηση η οποία δεν δικαιολογείται από τις συνθήκες και τα τμήματα εργασίας. Οι νοσηλευτές-τριες είναι στην πρώτη κατηγορία (200Ε), ενώ οι Μαίες, οι τραυματιοφορείς, οι βοηθοί θαλάμου είναι στη Β κατηγορία (165Ε) και οι επισκέπτριες υγείας στην Τρίτη κατηγορία (150Ε) και δεν παίρνουν αύξηση.

-Οι ΥΕ μεταφορείς ασθενών των δημοσίων νοσοκομείων, από την πρώτη κατηγορία (150Ε) επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, με το νέο ΦΕΚ βρίσκονται στην δεύτερη κατηγορία (165Ε), δηλαδή παίρνουν αύξηση 15 ευρώ το μήνα! Συνολική αύξηση 180 ευρώ το χρόνο!!

-Από την πρώην πρώτη κατηγορία (150Ε) μεταφέρονται στη νέα τρίτη κατηγορία (150) και ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ οι τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων και οι παρασκευαστές, οι καθαρίστριες, και οι χειριστές εμφανιστές ακτινολογικών εργαστηρίων (ΔΕ).

-Ενώ οι χειριστές εμφανιστές ακτινολογικού(ΔΕ) μπαίνουν στην τρίτη κατηγορία και δεν παίρνουν αύξηση, οι τεχνολόγοι ακτινολογικού (ΤΕ) που εργάζονται στους ίδιους χώρους κατατάσσονται στη νέα δεύτερη κατηγορία (165Ε).

-Στην τεχνική Υπηρεσία, ενώ στην παλαιά ΚΥΑ ολο το προσωπικό της υπαγόταν στη δεύτερη κατηγορία (70Ε), τώρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά ειδικότητα, με άλλες ειδικότητες να μπαίνουν στην τρίτη κατηγορία (150ε), άλλες στην τέταρτη (105Ε) και άλλες στην Πέμπτη 70Ε, διαφοροποιήσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τις συνθήκες και τα τμήματα εργασίας που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ίδιες. Επίσης δεν περιλαμβάνονται στις ειδικότητες που λαμβάνουν το επίδομα οι Ελαιοχρωματιστές.,

-Οι ΠΕ, ΤΕ,ΔΕ πληροφορικής των δημοσίων νοσοκομείων, ενώ είναι τεχνικοί, δεν περιλαμβάνονται στην τεχνική υπηρεσία και εξαιρούνται από τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (70Ε, 105Ε, 150Ε) που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ.

-Οι καθαρίστριες των δημοσίων νοσοκομείων, από την πρώτη κατηγορία (150Ε) επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, με το νέο σχέδιο της ΚΥΑ βρίσκονται στην Τρίτη κατηγορία (150Ε), δηλαδή δεν παίρνουν καμία αύξηση! Και ταυτόχρονα κινδυνεύουν με απολύσεις και εργασία σε εργολάβους!

-Ενώ μπαίνουν στην Τρίτη κατηγορία (150Ε) κάποιες ειδικότητες του επιστημονικού μη ιατρικού προσωπικού, οι φαρμακοποιοί, οι οδοντοτεχνίες, οι φυσικοθεραπευτές, οι ακτινοφυσικοί, δεν μπαίνουν καθόλου άλλες ειδικότητες όπως οι λογοθεραπευτές, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί.

-Οι ιατροί των νοσοκομείων και ΚΥ δεν μπαίνουν στη χορήγηση του επιδόματος, αλλά μπαίνουν μόνο οι ιατροί που αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο.

-Οι διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων και ΚΥ εξαιρούνται από το επίδομα, παρά το ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήρε αποφάσεις και μέτρα (υποχρεωτικός εμβολιασμός, ράπιντ τεστ, χρήση μάσκας) για το σύνολο των εργαζόμενων χωρίς να εξαιρέσει τους διοικητικούς υπάλληλους αναγνωρίζοντας έτσι ότι ο χώρος των νοσοκομείων ΚΥ είναι ένας αμιγώς ανθυγιεινός χώρος εργασίας, με κίνδυνο έκθεσης για όλους.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι ειδικότητες που όπως φαίνονται εξαιρούνται, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς ή εργάζονται σε χώρους διασποράς μικροβίων και ασθενειών.

Το ΦΕΚ με την  ΚΥΑ  για την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, δίνει την εικόνα ότι αποτελεί μια προχειροδουλειά, ένα γονατογράφημα με παραλογισμούς και αδικίες, που έγινε για να δοθεί προεκλογικά στην κοινωνία η πλασματική εικόνα ότι οι υγειονομικοί παίρνουν αυξήσεις. Επίσης φανερό στόχο έχει να δημιουργήσει διασπάσεις και διαμάχες στο εσωτερικό των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και ΚΥ. Την ίδια ώρα οι μισθοί των υγειονομικών παραμένουν για μια χρονιά ακόμα παγωμένοι την ίδια ώρα που η ακρίβεια κατατρώει τα εισοδήματά μας.

Θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για να αποσυρθεί αυτό το σχέδιο και να εκδοθεί μια νέα ΚΥΑ στις δύο παρακάτω κατευθύνσεις:

-Διπλασιασμό του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς, χωρίς διαφοροποιήσεις για την ίδια ειδικότητα ανά φορέα εργασίας(πχ Κέντρα Υγείας)
-Ένταξη όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων στη δημόσια υγεία – πρόνοια στην χορήγηση του επιδόματος σε διαφορετικές κατηγορίες χωρίς τους σχεδιαζόμενους πλασματικούς διαχωρισμούς.

Ταυτόχρονα πρέπει να οργανωθεί και να συντονιστεί ένας μεγάλος αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς (κατώτερος μισθός τουλάχιστον 1000 ευρώ), ένταξη των παλιών εργαζομένων στα Βαρέα ανθυγιεινά, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίηση της υγείας, για ένα δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας που θα διασφαλίζει υπηρεσίες υγείας για όλους. 

Δείτε τα νέα ποσά και τις διαφορές ανά κατηγορία