Σελίδες

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Βαρέα Ανθυγιεινά: Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ ΠΟΕΔΗΝ “βγήκαν” από το λήθαργο !

  

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ) “ξύπνησε” και με καθυστέρηση αρκετών χρόνων “ανακάλυψε” ότι σε μια σειρά νοσοκομείων, οι μόνιμοι νοσηλευτές ΔΕ, που έχουν πρώτη ασφάλιση μετά το 2011, δεν έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Για το θέμα αυτό, απέστειλε έγγραφο στον ΕΦΚΑ, ζητώντας να ενταχθούν μόνο οι νοσηλευτές ΔΕ στις διατάξεις των ΒΑΕ. Όμως, για ακόμη μια φορά, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ όχι μόνο λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση, αλλά υπέπεσε και σε ένα ακόμη σοβαρό «φάουλ».

Συγκεκριμένα στο σχετικό έγγραφο δεν αναφέρει ότι μόνιμοι εργαζόμενοι με πρώτη ασφάλιση μετά το 2011, και των οποίων ο κλάδος περιλαμβάνεται στον κανονισμό των ΒΑΕ, δεν είναι μόνο οι νοσηλευτές ΔΕ. Ξέχασε να αναφέρει μια σειρά ειδικοτήτων, όπως οι νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ, οι τραυματιοφορείς, το παραϊατρικό προσωπικό, πολλοί τεχνικοί, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κ.ά., οι οποίοι σε αρκετά νοσοκομεία παράνομα δεν έχουν ενταχθεί στα ΒΑΕ.

Προφανώς, η ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ της ΠΟΕΔΗΝ γνωρίζει το θέμα και δεν “ξέχασε” τις υπόλοιπες ειδικότητες. Απλώς επιχειρεί, ενόψει των εκλογών για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, να «χαϊδέψει αυτιά» και να ψαρέψει ψήφους από διάφορους κλάδους.
Όμως, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ έρχεται καθυστερημένη. Την παρανομία αυτή των διοικήσεων των νοσοκομείων είχαμε καταγγείλει επανειλημμένα ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών, όχι μόνο για τους νοσηλευτές ΔΕ, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στον κανονισμό των ΒΑΕ (δείτε εδώ). Τότε, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ μας επέκρινε, καλώντας μας να αποσιωπήσουμε το θέμα, ισχυριζόμενη ότι η ένταξη στα ΒΑΕ αυτών των εργαζομένων θα οδηγούσε στην επιβολή επασφάλιστρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παρελθόντες συναντήσεις με υπουργούς Εργασίας (Πετρόπουλο, Τσακλόγλου), αλλά και Υγείας, όταν ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών θέσαμε το θέμα προσπαθούσε να σταματήσει τη συζήτηση.

Η τακτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση. Κρίσιμα ζητήματα αυτήν την περίοδο, όπως οι απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων, οι χαμηλοί μισθοί που τους συρρικνώνει η ακρίβεια, η ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας, τα ιδιωτικά χειρουργεία κ.ά., έχουν «μπει κάτω από το χαλί».

Το μόνο ενδιαφέρον της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ είναι η αναπαραγωγή της στο επόμενο συνέδριο και η διατήρηση των «καλών» σχέσεων με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να διατηρηθεί η “ιερή” συμμαχία της ΠΑΣΚΕ με την κυβερνητική ΔΑΚΕ. 


πηγή: https://ygeionomikoi.gr/