Σελίδες

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Απέχω - Απεργώ! Δεν αξιολογούμαι - δεν αξιολογώ



Τί είναι και τι επιδιώκει η Κυβέρνηση με την αξιολόγηση

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για ΜΕΤΑ Υγειονομικών
Η σημερινή αξιολόγηση στην ουσία της δεν είναι διαφορετική απ’ την προηγούμενη. Είναι η ίδια που είχε εγκριθεί από την τρόικα το 2012 και είναι μνημονιακή υποχρέωση.
 Η αξιολόγηση δεν γίνεται σε ουδέτερο τοπίο αλλά στο μνημονιακό περιβάλλον που αφαιρεί δραματικά ανθρώπινους και υλικούς πόρους από το δημόσιο. Θα χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για τη συρρίκνωση του δημοσίου, τη δημιουργία του μικρού και επιτελικού κράτους, την παράδοση υπηρεσιών στους ιδιώτες, την κατάργηση δομών καθώς και για τη δημιουργία μιας δεξαμενής "μέτριων", 'ανεπαρκών" και "ακατάλληλων" συναδέλφων των οποίων το μέλλον θα είναι αβέβαιο.

Η αξιολόγηση του προσωπικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόταση του υπουργείου για τους νέους οργανισμούς όπου προβλέπεται κατάργηση οργανικών θέσεων αλλά και συγχωνεύσεις-καταργήσεις δομών και μονάδων υγείας. Επίσης, η υποχρεωτική κινητικότητα συνδέεται με την αξιολόγηση του προσωπικού.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Όλοι μαζί, ενωμένοι και αλληλέγγυοι: Απεργούμε-Απέχουμε από την αξιολόγηση γιατί:
·         Θα μας βαθμολογούν για την επίτευξη στόχων που άλλοι (Τρόϊκα-Υπουργείο) θα καθορίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.. Οι στόχοι θα είναι υποχρεωτικοί και την αρνητική αξιολόγηση του τμήματος που εργαζόμαστε θα τη χρεώνεται προσωπικά κάθε ένας και κάθε μία από εμάς για όλο τον εργασιακό μας βίο.
·         Θα μας αξιολογούν όχι για την ποιότητα της δουλειάς μας, για τις υπηρεσίες που παρέχουμε στον ασθενή σύμφωνα με τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα αλλά για τη δυνατότητά μας να είμαστε «πολυεργαλεία», δηλαδή να ασκούμε αλλότρια καθήκοντα αφού ένα από τα κριτήρια είναι η "ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων".
·         Θα μας αξιολογούν με προφορικές συνεντεύξεις που μπορεί να είναι διαβλητές με αποτέλεσμα να είμαστε έρμαιο του εκάστοτε προϊσταμένου ενώ ταυτόχρονα τα κριτήρια είναι σκοπίμως αόριστα και υποκειμενικά.
·         Θα μας αξιολογήσουν όχι με κριτήριο πόσες κενές οργανικές θέσεις έχουμε και κάτω από ποιές συνθήκες και πάσης φύσεως ελλείψεις εργαζόμαστε, αλλά με κριτήριο πόσο «ανθεκτικοί» είμαστε να εντατικοποιήσουμε κι άλλο τη δουλειά μας χωρίς να διασφαλίζουν την στελέχωση των υπηρεσιών, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και καλύτερες υπηρεσίες για τους ασθενείς.
·         Θα μας αξιολογούν για να μας χαρακτηρίσουν "άριστους” «επαρκείς», «μέτριους», «ανεπαρκείς» και «ακατάλληλους» έτσι ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την απομάκρυνση αυτών που δεν θα είναι «αρεστοί» μετά τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις δομών, όπως επιτάσσουν οι εντολές της Τρόϊκας!  Επιδιώκουν  την καλλιέργεια του «κανιβαλισμού» ανάμεσά μας για να περάσουν εύκολα τα σχέδιά τους.
·         Επιδιώκουν  να μας κάνουν πειθήνιους και υποτακτικούς με την απειλή χαμηλής βαθμολογίας εξ` αιτίας ακόμα και μιας «δυσμενούς παρατήρησης» ή «επίπληξης» από τον προϊστάμενο η οποία δικαιολογεί βαθμολογία κάτω του 60 και θα καταχωρείται στον ατομικό μας υπηρεσιακό φάκελο!
·         Συνδέουν το μισθό μας με την αξιολόγηση, δημιουργώντας έτσι πολλές κατηγορίες αμοιβών και καταργώντας τη σταθερή αμοιβή και την ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη αφού προβλέπεται αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης για όσους αξιολογηθούν ως "ανεπαρκείς ή ακατάλληλοι".
·         Εκβιάζουν ωμά τους προϊστάμενους αφού τους απειλούν με αποκλεισμό από τις κρίσεις αν δεν αξιολογήσουν –ακόμα και ερήμην τους- τους υφιστάμενους. Παραβιάζουν έτσι το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή. Στόχος τους είναι να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να χτυπήσουν την ενότητα και την Αλληλεγγύη μας.

Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι
 Μετά την τεράστια επιτυχία που έχει η Απεργία-Αποχή της ΑΔΕΔΥ, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση τροπολογίας η οποία είναι αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, απεργοσπαστική και εκβιαστική για τους συναδέλφους που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Καταστρατηγεί τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και ιδιαίτερα το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων αφού για πρώτη φορά θεσμοθετεί ποινές και διακρίσεις σε βάρος απεργών. Το “δόγμα” της Κυβέρνησης, ότι όποιος προϊστάμενος απεργεί δεν ξαναεπιλέγεται, ανοίγει  έναν επικίνδυνο δρόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αλήθεια, ποιό θα είναι το επόμενο αυταρχικό βήμα;
Οποιαδήποτε  δυσμενής διοικητική συνέπεια  εις βάρος των απεργών δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας της συμμετοχής τους σε απεργία, είναι αντίθετη τόσο προς το Σύνταγμα όσο και προς τις εθνικές διατάξεις. Η τροπολογία που με τόση συνέπεια απέναντι στην ΕΕ και την τρόικα ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά και η ΝΔ είναι σε σύγκρουση με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας 87/1948 και 98/1949 που διασφαλίζουν το δικαίωμα της απεργίας και μας γυρνά σε άλλες μαύρες εποχές.
Η συνέχιση με τον ίδιο μαζικό, συλλογικό τρόπο της απεργίας-αποχής κατοχυρώνει τη θέση όλων μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συναδέλφους που κατέχουν θέσεις ευθύνης να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης , στην ποινικοποίηση της απεργίας και στο δόγμα «ο θάνατός σου η ανέλιξή μου».
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επικαλεστεί τη «σωτηρία» της θέσης του, πατώντας πάνω στη δουλειά και τα δικαιώματα των άλλων
Την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017, ημέρα δράσης ενάντια στην αξιολόγηση σε κάθε εργασιακό χώρο συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχουν οργανωθεί στα νοσοκομεία μας (συγκεντρώσεις, καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.τ.λ.)
Δεν θα περάσει ο  απεργοσπαστικός σχεδιασμός της κυβέρνησης!
Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά.
Κανένας και καμία συνάδελφος δεν θα γίνει απεργοσπάστης.
Συνεχίζουμε ενωμένοι την Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση
Αγώνας μέχρι τη Νίκη!
Σεπτέμβρης 2017