Σελίδες

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

3η Σεπτεμβρίου 1843: Να έχουν Σύνταγμα ή να μην έχουν;

Στο εξαιρετικό θεατρικό έργο, "Το Μεγάλο μας Τσίρκο",   οι μεγάλες δυνάμεις (ΑΓΓΛΙΑ-ΡΩΣΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ) αποφασίζουν για το μέλλον της Ελλάδας και αν θα έχει Σύνταγμα, μετά την "επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843".
Εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα το θεατρικό έργο. Μετά τους πανηγυρισμούς για την "έξοδο" από τα μνημόνια, οι μεγάλες δυνάμεις (λέγε με Τρόϊκα) θα έχουν ενισχυμένη εποπτεία και θα αποφασίζουν για το μέλλον της μεταμνημονιακής Ελλάδας...


-Να έχουν Σύνταγμα η να μην έχουν;
-Αφού δεν είχαν, γιατι να έχουν;
-Θα τους παρέσυραν αυτοί που έχουν...
-Να αρκεστούν εις αυτά που έχουν!
-Δεν ειναι και ώριμοι για να το έχουν!
-Για το καλό τους ας μην το έχουν...
-Δεν επιτρέπεται να το έχουν!
-Αποφασίζουμε να μην το έχουν!
-ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΕΧΟΥΝ!

...

-Και αν επιμένουν να το έχουν;
-Και αν το έχουν χωρις να το έχουν;
-Τι εννοείτε έχουν δεν έχουν;
-Εάν νομίζουν οτι το έχουν και στην ουσία δεν το έχουν! Αυτοί θα χαίρονται οτι το έχουν και μεις θα ξέρουμε πως δεν το έχουν!
- ...Έτσι θα έχουν χωρίς να έχουν και δεν θα έχουν ενώ θα έχουν!
-Αποφασίζουμε να έχουν;
-Εάν εμποδίσουμε να έχουν, υπάρχει κίνδυνος να έχουν! Ο μόνος τρόπος να μην έχουν, είναι να αφήσουμε να έχουν.
Για παράδειγμα, οσα δεν έχουν είναι όσα αφήσαμε να έχουν!

 
Μόνο η πένα του Ιάκωβου Καμπανέλλη θα μπορούσε να αποτυπώσει τόσο εύστοχα, σε μόλις 145 λέξεις, την κατάσταση, την εξάρτηση και τον διεθνή εμπαιγμό της χώρας μας από τους "συμμάχους" της, από την "απελευθέρωση" και μετά!
 
  
 *Λίγα λόγια για το Μεγάλο μας Τσίρκο
Το καλοκαίρι του 1973, κι ενώ η αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών ήταν και έδειχνε ακόμα πανίσχυρη , η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο “Αθήναιον” το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη “το μεγάλο μας τσίρκο”. Στο έργο αυτό, μέσα από σατιρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γινόταν μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας ως την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του ’40 και το –τότε– σήμερα… Η μουσική του έργου ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου και τα τραγούδια της παράστασης απέδιδαν ο Νίκος Ξυλούρης και τα μέλη του θιάσου. Τα σκηνικά της παράστασης ήταν του Ευγένιου Σπαθάρη και στο θίασο πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Στέλιος Κωνσταντόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.