Σελίδες

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Πόσα μηδενικά προστέθηκαν στην περιουσία των ολιγαρχών.

Ρεκόρ πλούτου το 2017.
  Οι πλούσιοι γίνονται ακόμη πλουσιότεροι. Μάλιστα, με γρηγορότερο ρυθμό από ποτέ άλλοτε. Τι και αν στον κόσμο υπάρχουν φτώχεια, πόλεμοι και δυστυχία. Κάποιους ανθρώπους φαίνεται να τους αφήνουν ανεπηρέαστους όλα αυτά. 
Σύμφωνα με έκθεση της PricewaterhouseCoopers και της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS, ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 9% το 2017, αγγίζοντας τους 2.158. Παράλληλα, ο πλούτος των δισεκατομμυρίων αυξήθηκε κατά 19% στα 8,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2017, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Το 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο αυτή τη στιγμή κατέχει το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου, ένα μερίδιο που αυξάνεται ταχύτατα. Στο άλλο άκρο βρίσκεται το 70% του παγκόσμιου ενεργού πληθυσμού, σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μόνο το 2,7% του παγκόσμιου πλούτου.
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου πρόσθεσαν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους το 2017, γεγονός που αντιπροσωπεύει έναν ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από ποτέ, συμπεριλαμβανομένης της άσχημης καπιταλιστικής Χρυσής Εποχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία δημιούργησε πλούσιες οικογενειακές δυναστείες και με εξαιρετικά μεγάλη επιρροή τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων, με συνολικά 585 άτομα (προστέθηκαν 53 δισεκατομμυριούχοι το 2017 – αύξηση κατά 4%). Η Κίνα πρόσθεσε 55 νέους δισεκατομμυριούχους το 2017 – με αποτέλεσμα να φτάσει σε σύνολο τους 373. Η χώρα προετοίμαζε δύο νέους δισεκατομμυριούχους κάθε εβδομάδα πέρυσι. Οι σούπερ πλούσιοι της Κίνας επέκτειναν τον πλούτο τους κατά 39%, αγγίζοντας τα 1,12 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το 2006, η Κίνα είχε μόλις 16 δισεκατομμυριούχους.
Με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη, οι δισεκατομμυριούχοι της Κίνας είναι σχεδόν μια δεκαετία νεότεροι απ’ ότι σε άλλες χώρες. Δημιουργούν ταχύτερα πλούτο και κάνουν τις επιχειρήσεις τους νωρίτερα γνωστές στο κοινό. Το 17% των κινέζων νέων δισεκατομμυριούχων ίδρυσε εταιρείες τα τελευταία 10 χρόνια, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Αμερικής.

πηγή: http://ergasianet.gr