Σελίδες

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

«Κίτρινα Γιλέκα»: Αύξηση 100 ευρώ στους μισθούς και φοροελαφρύνσεις ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος ο Μακρόν.

  Μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με φόντο τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», ανέλαβε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθώντας να ηρεμήσει τους γάλλους πολίτες, που έχουν πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει. 
Κήρυξε, δε, τη Γαλλία σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης», ενώ προανήγγειλε εθνικό διάλογο για τα εργασιακά, την εκπαίδευση και το περιβάλλον. 
Αναλυτικότερα:

Την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του. Εκτός από την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ το μήνα, που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα «επίδομα» στο τέλος του έτους.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές για χαμηλόμισθους – χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και για όσους κερδίζουν κάτω από 20.000 το χρόνο. Επιπλέον, είπε ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στο φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως, όπως επίσης και πως η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019. Δεσμεύτηκε ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά δεν θα επαναφέρει το «φόρο πλούτου».
Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι γνωρίζει πως ορισμένοι πληγώθηκαν από τα λεγόμενά του, ενώ παραδέχθηκε πως πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι, πιέζονται οικονομικά. Χαρακτήρισε δικαιολογημένη και βαθιά την οργή που εκφράζουν τα «Κίτρινα Γιλέκα», ωστόσο, καταδίκασε τη βία και τις ταραχές των τελευταίων ημερών (σ.σ.: δε διευκρίνισε αν καταδικάζει και τις ωμότητες των κατασταλτικών του μηχανισμών, από την έφοδο σε σχολείο και τη σύλληψη 12χρονων μαθητών, από τις ευθείες βολές κατά διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες, από την παρεμπόδιση των πολιτών να πάνε στο Παρίσι -έχει καταγραφεί πως οι αστυνομικές δυνάμεις φέρθηκαν βάναυσα ακόμα και σε ΑμεΑ κτλ.)
«Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή» στην ακολουθούμενη πολιτική, τόνισε και ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ότι θα συναντήσει «όλους τους δημάρχους της Γαλλίας για να θέσουμε μαζί τις βάσεις για το νέο μας συμβόλαιο με τον λαό. Μέσα από τον διάλογο και τον σεβασμό θα πετύχουμε». Και ολοκλήρωσε το διάγγελμά του, λέγοντας: «Η μάχη μου είναι για εσάς. Για τη Γαλλία. Ζήτω η Δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία».