Σελίδες

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Σαν σήμερα: Η 21η Ιανουαρίου στην ιστορία

  «Εμείς αρχίσαμε… ο πάγος έσπασε… ο δρόμος χαράχτηκε…»!
Αποτέλεσμα εικόνας για λενιν εικονες Έτσι περιέγραφε ο Λένιν, με το μεγαλείο της σεμνότητάς του, το μέτρο της δικής του συμβολής στο κοσμοϊστορικό γεγονός της πρώτης νικηφόρας προλεταριακής επανάστασης στον κόσμο.
  Ένα από τα βασικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και την προσωπικότητα του νεαρού Λένιν ήταν η εκτέλεση του μεγαλύτερου αδερφού του, ο οποίος καταδικάστηκε το 1884 σε θάνατο – ως μέλος του «Ναρονδοβόλτσι», μιας επαναστατικής οργάνωσης – για συμμετοχή στην ανεπιτυχή απόπειρα δολοφονίας του τσάρου Αλεξάνδρου Γ'.

 Ο Λένιν σπούδασε νομικά, ενώ ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών του μελετούσε ενδελεχώς το έργο του Μαρξ και οργάνωσε μαρξιστικό κύκλο, δημιουργώντας επαφές και με την επαναστατική νεολαία άλλων πόλεων. Από τα μέσα του 1893 μετοίκησε στην Πετρούπολη, όπου με την ιδιότητα του βοηθού δικηγόρου κάλυπτε την επαναστατική του δράση. Σ' αυτήν την περίοδο ανήκουν τα πρώτα πολιτικά μανιφέστα του Λένιν  τα οποία διακινούνται από χέρι σε χέρι με τη μορφή χειρογράφων. 
Τα χρόνια της δράσης
Η δράση του Λένιν οδήγησε στο να υποστεί αλλεπάλληλες συλλήψεις, εκτοπισμούς και εξορίες από το τσαρικό καθεστώς. Το Δεκέμβριο του 1895 ο Λένιν και οι στενότεροι συνεργάτες του συνελήφθησαν, με αποτέλεσμα ο ίδιος να περάσει το 1896 στη φυλακή, και τον Φεβρουάριο του 1897 εξορίστηκε για τρία χρόνια στην επαρχία Γενισέης, στην ανατολική Σιβηρία. Το 1900 αρχίζει από το εξωτερικό την έκδοση της εφημερίδας «Ισκρα», με την οποία καθοδηγεί την εργατική τάξη στη Ρωσία, ενώ μετά τη διάσπαση του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος των Εργαζομένων (RSDLP) σε Μπολσεβίκους (πλειοψηφία) και Μενσεβίκους (μειοψηφίας), ο Λένιν μετατράπηκε σε ηγέτη του μπολσεβικικού τμήματος, το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε σε μπολσεβικικό κόμμα.
"Η εργατοαγροτική επανάσταση για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι πραγματοποιήθηκε. Ζήτω η παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση!»: 
Με αυτά τα λόγια, στην έκτακτη συνεδρίαση του Σοβιέτ της Πετρούπολης, στις 25 Οκτωβρίου (π.ημ.)/7 Νοεμβρίου (ν.ημ.) 1917 ο Β. Ι. Λένιν ανήγγειλε και «συμβολικά» το άνοιγμα του δρόμου για μια νέα εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός, το μεγαλύτερο στον 20ό αιώνα, που σφραγίζει και σήμερα την πορεία της ανθρωπότητας. 
Η πραγματοποίηση της επιτάχυνε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας προς τα εμπρός, εισήγαγε νέα κοινωνικά και πολιτικά πρότυπα, είχε τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της τότε πραγματικότητας, προκάλεσε την τεράστια κινητοποίηση των λαϊκών μαζών και μαζί την τεράστια κινητοποίηση των «καθεστηκυιών τάξεων» για την συντριβή της.
 
Η Οκτωβριανή επανάσταση διαφέρει απ’ όλες τις μέχρι τότε επαναστάσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας  γιατί δεν έβαζε σα σκοπό της την αντικατάσταση της μιας μορφής εκμετάλλευσης με μιαν άλλη μορφή εκμετάλλευσης, της μιας ομάδας εκμεταλλευτών, με μιαν άλλη ομάδα εκμεταλλευτών, μα την εξάλειψη κάθε εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, με κοινωνικό στόχο την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Ακριβώς γι’ αυτό η νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης σήμαινε ριζική στροφή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, στις ιστορικές τύχες του παγκόσμιου καπιταλισμού, ριζική στροφή στο εθνικό-απελευθερωτικό κίνημα, στις μεθόδους πάλης και στις μορφές οργάνωσης, στον τρόπο πολιτικής διακυβέρνησης στην ιστορίας της ανθρωπότητας, στη ζωή και στις παραδόσεις, στον πολιτισμό και στην ιδεολογία των εκμεταλλευόμενων μαζών όλου του κόσμου.  
Εδώ ακριβώς βρισκόταν τόσο οι ελπίδες των λαών όλου του κόσμου, όσο και το μίσος των εκμεταλλευτικών καπιταλιστικών τάξεων που από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν για την ανατροπή της. Αυτός ήταν ο λόγος που η Οχτωβριανή Επανάσταση ήταν επανάσταση διεθνούς, παγκόσμιας σημασίας.

Ο Λένιν είπε: 

  •  Η ελευθερία στις καπιταλιστικές κοινωνίες λίγο πολύ παραμένει αυτό που ήταν στις αρχαίες Ελληνικές δημοκρατίες: Ελευθερία για ιδιοκτήτες σκλάβων.

  • Οι ιδέες είναι σαν τα καρφιά. Όσο τις χτυπάς, τόσο βαθύτερα μπαίνουν.

  •  Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες.

  •  Οι Μεγάλες Δυνάμεις από παλιά έχουν υποδουλώσει και εκμεταλλεύονται ένα μεγάλο αριθμό από μικρές και αδύναμες χώρες. Και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι ένας πόλεμος για το ξαναμοίρασμα αυτής της λείας.

  •  Στον καπιταλιστικό κόσμο, «Ελευθερία του Τύπου» σημαίνει ελευθερία να εξαγοράζεις εφημερίδες, να εξαγοράζεις συγγραφείς, να δωροδοκείς και να διαστρέφεις την «Κοινή Γνώμη» προς όφελος της άρχουσας τάξης.

  •  Η δημοκρατία μιας ασήμαντης μειονότητας, μια δημοκρατία για τους πλούσιους, αυτή είναι η δημοκρατία της καπιταλιστικής κοινωνίας.