Σελίδες

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Αλλαγές στην αναγνώριση προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα.

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για νοσηλευτες      Ανατροπές  φέρνει στην αναγνώριση προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα στο Δημόσιο, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. 
Με τις προωθούμενες διατάξεις μπαίνει πραγματικό «τσεκούρι» στους βαθμούς που μπορεί να κερδίζει δημόσιος υπάλληλος μέσω της αναγνώρισης προϋπηρεσίας από εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Με το νομοσχέδιο αλλάζει πλήρως ο τρόπος υπολογισμού των μορίων που προσφέρει η αναγνώριση προϋπηρεσίας, φέρνοντας νέα δεδομένα τόσο σχετικά με την βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και τις επικείμενες κρίσεις προϊσταμένων.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς («νόμος Βερναρδάκη») κάθε έτος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα προσφέρει στον δημόσιο υπάλληλο 25 μόρια. Ο ίδιος νόμος προβλέπει αναγνώριση προϋπηρεσίας έως 7 έτη. Κάτι που σημαίνει ότι ο μέγιστος αριθμός μορίων που μπορεί να «χτίσει» ένας δημόσιος υπάλληλος από την αναγνώριση προϋπηρεσίας, είναι 175 μόρια.
Ο νέος νόμος του υπουργείου Εσωτερικών, όμως, μειώνει κατά πολύ το σχετικό «ταβάνι», σχεδόν μάλιστα κατά 3 φορές! Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις, η αναγνώριση προϋπηρεσίας μοριοδοτείται ανά μήνα. Κάθε μήνας αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα μοριοδοτείται με 0,83 μόρια. Ακολούθως, κάθε έτος με 9,96 μόρια.  
Επτά έτη ισοδυναμούν με 69,72 μόρια! 

Ποιους επηρεάζουν οι αλλαγές
Άμεσες συνέπειες αναμένεται να έχουν οι παραπάνω διατάξεις σε όσους θα θελήσουν να εξελιχθούν μέσω του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων. Με τις επιχειρούμενες ανατροπές, μπαίνει γενικό «φρένο» σε νεότερα σε ηλικία στελέχη του δημοσίου, που έχουν εργαστεί στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στον ιδιωτικό τομέα.
Το αποτέλεσμα είναι στις επικείμενες κρίσεις (παραμένουν ανοιχτές όλες οι θέσεις τμηματαρχών και αρκετές κρίσεις σε θέσεις διευθυντών) ισχυρό προβάδισμα να έχουν αποκτήσει μεγαλύτεροι σε ηλικία υπάλληλοι, με χρόνια εργασίας στο δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρις στιγμής, η αναγνώριση προϋπηρεσίας δεν συνεπάγεται μισθολογικά οφέλη.
Δείτε τις προωθούμενες διατάξεις (άρθρο 6 -που αντικαθιστά άρθρο 85- παράγραφος 3 περιπτωση ββ):
NOMOΣΧΈΔΙΟ
AIΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Πληροφορίες από  www.aftodioikisi.gr