Σελίδες

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

40 νεφροπαθείς έχασαν τη ζωή τους στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

 40 νεφροπαθείς έχασαν τη ζωή τους στο α΄ τρίμηνο του 2021, της Ελένης Μπαρμπαλιά 

* γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά

Αναλώσιμες οι ζωές των νεφροπαθών στον καιρό της Πανδημίας

40 νεφροπαθείς τελικού σταδίου έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο covid-19 τo α΄τρίμηνο του 2021  διαμηνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών ζητώντας «κάποιος να ξυπνήσει από το Υπουργείο Υγείας και να δώσει πρόσβαση στους  νεφροπαθείς  στα selftest, προκειμένου να περιοριστούν οι ασυμπτωματικοί στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (Μ.Τ.Ν.) » 

Νεφροπαθείς αιμοκαθαρόμενοι, που νοσηλεύονται στις κλινικές covid -19, ζουν το δράμα διασωληνωμένων συνασθενών τους δίπλα τους. Στις Μ.Τ.Ν  διενεργούνται προληπτικά διαγνωστικά τεστ του ιού κατά το δοκούν. Οι νεφροπαθείς μετά τη νοσηλεία τους σε κλινικές COVID-19 αναγκάζονται, έως ότου αρνητικοποιηθούν, να αναζητούν μονάδες αιμοκάθαρσης COVID-19 σε δημόσια νοσοκομεία, περιμένοντας πολλές ώρες έως ότου βρεθεί ελεύθερο μηχάνημα για την αιμοκάθαρσή τους. 

Η Κυβέρνηση το καλοκαίρι αντί να σχεδιάζει πως οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, (αιμοκαθαρόμενοι, περιτοναϊκοί, μεταμοσχευμένοι)  που νοσούν από covid και αποτελούν  ομάδα υψηλού κινδύνου, θα νοσηλεύονται κι αιμοκαθάρονται σε ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες, κατέστρωνε επικοινωνιακά παιχνίδια επωφελούμενη την κατά τύχη καλή πορεία της πανδημίας στο α΄κύμα αυτής,  και έδινε δωράκια στις αεροπορικές εταιρείες και τους μεγαλοξενοδόχους χωρίς να τηρούνται μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, τουριστών και των πολιτών της χώρας μας. 

Το μόνο μέτρο που πήρε, με μία τροπολογία που καταγγέλθηκε από την Ε.Ν.Ε, - επιστημονικό φορέα των νεφρολόγων- ήταν η λειτουργία Ιδιωτικών Μονάδων Νεφρού με παθολόγους και καρδολόγους , δήθεν για να αντιμετωπίσει την έλλειψη νεφρολόγων, σε μία προσπάθεια να συμπιέσει προς τα κάτω τους μισθούς των νεφρολόγων που υπηρετούν σε ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης.  

Η έλλειψη κρεβατιών στις ΜΕΘ, με ολοκληρωτική ευθύνη της Κυβέρνησης, αποτελεί το βασικό αίτιο που οι αιμοκαθαρόμενοι, ως ομάδα υψηλού κινδύνου, αριθμούν 40 θανάτους μέσα σε μόλις 3 μήνες, με τον Πρωθυπουργό να επιμένει ότι δεν υπάρχει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Νεφροπαθείς στο διαδίκτυο επισημαίνουν ότι αυτοί οι θάνατοι είχαν προαναγγελθεί εδώ και πολύ καιρό!

Αυτές οι εξελίξεις στο χώρο των νεφροπαθών τελικού σταδίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δείχνουν ότι ο επιτελικός σχεδιασμός των μέτρων της Κυβέρνησης δεν στόχευε στην, κατά κοινή ομολογία, προστασία των ευπαθών ομάδων αλλά στην επιβολή της τρομοκρατίας και της κατάργησης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. 

 Η δραματική κατάσταση που βιώνουν μαζί με τους υγειονομικούς και όλους τους εργαζομένους, οι χρόνια πάσχοντες δείχνει ότι ο στόχος της Πρωτοβουλίας για την Δημόσια Υγεία ως κοινωνικό και λαϊκό αγαθό για  να τεθούν τα θεμέλια για μια άλλη κοινωνική πολιτική για την Υγεία, για ένα ριζικά νέο, σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας, που θα αντιμετωπίζει την υγεία ως δικαίωμα του λαού, κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα, αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα. 

*Η Ελένη Μπαρμπαλιά είναι χρόνια πάσχουσα διαβητική υπό αιμοκάθαρση (στο "Λαϊκό' Νοσοκομείο) και μέλος της Πρωτοβουλίας για μια δημόσια υγεία ως λαϊκό και κοινωνικό αγαθό. 

πηγή:  https://www.kommon.gr

H "Πρωτοβουλία για μιά δημόσια υγεία ως λαϊκό και κοινωνικό αγαθό" στο fb :

Πρωτοβουλία για τη Δημόσια Υγεία - Home | Facebook