Σελίδες

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Εντός των ημερών το σχέδιο για τις λειτουργικές αλλαγές στα νοσοκομεία, κινητικότητα και θεραπευτικά πρωτόκολλα

Εντός των προσεχών ημερών θα παρουσιαστεί το σχέδιο αλλαγής του χαρακτήρα ορισμένων δημόσιων νοσοκομείων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ εκτίμησε ότι από το μέτρο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ο τομέας της Υγείας θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που έχει σήμερα.


Ο κ.Γεωργιάδης χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες καθησύχασε ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις και ότι η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί πριν την κατάθεσή αυτού του σχεδίου και να διατυπώσει τις προτάσεις της, μέσω της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι, την Πέμπτη 18 Ιουλίου, θα γίνει η πρώτη συνάντηση των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ.Στεφάνου, κατά την οποία θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Υγείας για τα κενά στον τομέα της Υγείας. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της προώθησης της κινητικότητας, στην οποία θα ενταχθούν 1.250 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, όχι όμως γιατροί.

Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και αποτυπώνουν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν. Τούτων δοθέντων, ο κ.Γεωργιάδης έσπευσε να επαναλάβει ότι «η κινητικότητα είναι ‘δώρο’ για το υπουργείο Υγείας, διότι θα μπορέσει να πάρει προσωπικό», εκτιμώντας μάλιστα ότι και μετά την κινητικότητα τα κενά θα εξακολουθήσουν να είναι χιλιάδες και «συνεπώς, θα πρέπει να είναι σχετικά ήσυχοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται με αυτή».

Θεραπευτικά πρωτόκολλα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και στο αίτημα της τρόικας για την εισαγωγή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων. «Είναι δημοφιλές να τα φορτώνουμε όλα στην τρόικα. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι η τρόικα αλλά ότι δεν έχουμε λεφτά. Όταν τους είπα δεν έχουμε λεφτά, ο κ. Τόμσεν μου απάντησε ‘έχετε δίκιο γιατί δεν το έχετε κάνει ακόμα να αυξήσετε τον προϋπολογισμό σας, πείτε μας από πού θα τα βρείτε. Πείτε μας τις προτάσεις σας από ποιους κωδικούς θα πρέπει να μετακινηθούν κονδύλια’», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, δεν τα φτιάχνουν οι κύριοι Τόμσεν και Μορς. Τα φτιάχνουν ιατρικές εταιρείες και ισχύουν σε όλο τον κόσμο, είτε έχουν είτε δεν έχουν τρόικα».

«Είναι ντροπή να πρέπει να έρθει ο κ.Μορς να το ζητήσει. Μιλάμε για όλους όσους γράφανε όλα αυτά τα χρόνια και χρεώνανε ότι γουστάρανε. Εμείς πρέπει να είμαστε σύμμαχοι να μην μπορεί να γράφει ο καθένας ότι γουστάρει», τόνισε.
ΠΗΓΗ:pathfinder.gr