Σελίδες

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Μισά λεφτά για... ολόκληρη υγεία

Δύο πολύ αναλυτικά και κατατοπιστικά άρθρα σχετικά με τις εξελίξεις στο τομέα της Δημόσιας Υγείας του έγκριτου υγειονομικού συντάκτη Αιμίλιου Νεγκή δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ''Επενδυτής'' το Σάββατο 21/9/2013.
Στα δύο κείμενα περιέχονται σημαντικά στοιχεία και ταυτόχρονα προδιαγράφονται οι «εξελίξεις» τόσο στο χώρο των Δημόσιων Νοσοκομείων όσο και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και τον ΕΟΠΥΥ.
Έχουν ενδιαφέρον επίσης οι επισημάνσεις που κάνει ο συντάκτης των κειμένων σχετικά με τα οικονομικά της υγείας και τις νέες περικοπές που είναι προ τω πυλών.
Ακολουθούν τα σχετικά άρθρα.


Μισά λεφτά για... ολόκληρη υγεία
Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ
Στο μισό σε σχέση με το 2009 θα φθάσει το 2014 ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ!
Ενώ το 2009 είχαν δαπανηθεί συνολικά περίπου 12 δισ. ευρώ, "την επόμενη χρονιά, ετέθη πλαφόν ύψους περίπου 6 δισ.!
Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι επαφές του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τους παράγοντες του υπουργείου Υγείας, οι οποίες ξεκίνησαν την Τετάρτη και ολοκληρώθηκαν χθες.
Την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει,-εκτός απρόοπτου τη Δευτέρα- συνάντηση του Αδωνη Γεωργιάδη με τους επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνο με έγκυρες πληροφορίες, στις δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα επέλθουν το 2014 νέες περικοπές κατά 260 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αφορά τις δαπάνες λειτουργίας -πλην των μισθών-, οι οποίες συνολικά δεν πρέπει να ξεπεράσουν τη νέα χρονιά τα 1,6 δισ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2009 οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων είχαν ανέλθει περίπου στα 3,2 δισ. ευρω (μαζί με τα φάρμακα, που ανέρχοντανσε1,2δισ.).
Δηλαδή, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, άι δαπάνες του ΕΣΥ θα μειωθούν κατά 50%! Όσον αφορά το 2013, το ανώτατο όριο που έχει τεθεί είναι 1,862 δισ.
Παράγοντες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει μία μικρή απόκλιση στα φάρμακα.
Θυμίζουμε ότι ο στόχος για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ για το 2013 είναι 660 εκατ. και η μέχρι σήμερα πορεία των δαπανών δείχνει ότι θα αγγίξει τελικά τα 700 εκατ. Ωστόσο, η διαφορά θα καλυφθεί από άλλον τομέα δαπανών.
Στο νέο μνημόνιο ενισχύεται ο ρόλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, με σκοπό ένα μεγάλο μέρος των προμηθειών να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο.
Ειδικότερα, ενώ το 2012 μόνο το 25% των προμηθειών των νοσοκομείων είχε πραγματοποιηθεί από την ΕΠΥ, το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί σε πρώτη φάση σε 45% και εν συνεχεία σε 60% μέχρι τα τέλη του 2014.
Σημαντικό ρόλο θα έχει η ΕΠΥ και στην προμήθεια των νοσοκομειακών φαρμάκων, καθώς θα πρέπει μέσα στο 2014 να διεκπεραιώσει με ηλεκτρονικές δημοπρασίες την προμήθεια για τα 2/3 των δραστικών θυσιών που διακινούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Σημειώνεται ότι και επί Λοβέρδου δοκιμάστηκε το σύστημα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, αλλά δεν απέδωσε.
Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό των δαπανών του όσον αφορά την παροχή ιατρικής περίθαλψης. Όλα
δείχνουν, όμως, ότι δεν θα ξεπεράσει τα 4,3 δισ. ευρώ και θα είναι μειωμένος κατά περίπου 10% σε σχέση με τη φετινή χρονιά. Θυμίζουμε ότι το 2009 οι δαπάνες είχαν αγγίξει τα 8 δισ. ευρώ!
Εντός του νέου μνημονίου, υπάρχει ξεχωριστό τμήμα με περίπου 30 μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, με έμφαση στις δαπάνες για νοσηλεία στις ιδιωτικές κλινικές και στις διαγνωστικές εξετάσεις, τομέας στον οποίο είχαμε υπέρβαση του προϋπολογισμού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Εντός του Οκτωβρίου, οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα θα κληθούν να καταβάλουν έκπτωση (rebate) γύρω στο 15% και αργότερα θα εφαρμοστεί το λεγόμενο claw back (αυτόματη επιστροφή). Ο τελικός συμψηφισμός θα γίνει στις αρχές του 2014 για το σύνολο των δαπανών του 2013.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να δαπανήσει εφέτος πάνω από 312,3 εκατ. ευρώ για κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Νέες συγχωνεύσεις νοσοκομείων στην περιφέρεια
Το νέο Μνημόνιο προβλέπει ακόμη για τα νοσοκομεία ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συγχωνεύσεις, με έμφαση πλέον στα περιφερειακά νοσοκομεία.
Όπως έχουμε γράψει στο Παρελθόν, υπάρχουν αρκετά μικρά νοσοκομεία, που πιθανότατα θα αλλάξουν χρήση, όπως Κρεστένων, Καραμανδάνειο Πάτρας κ.λπ.
Επίσης, σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν συγκεντρωμένα νοσοκομεία σε μικρή απόσταση, όπως Ναύπλιο - Άργος, Θήβα - Λειβαδιά-Λαμία κ.ο.κ.
Όσον αφορά το δεύτερο κύμα της κινητικότητας, ο τομέας της υγείας θα αποτελέσει και πάλι μία από τις κύριες δεξαμενές. Όπως όλα δείχνουν, στην κινητικότητα θα ενταχθούν οι περίπου 6.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), οι οποίοι είναι μόνιμοι ή έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι εν λόγω γιατροί δεν είναι ουσιαστικά δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε την Τετάρτη, μιλώντας στο συνέδριο Healthword' 2013, ότι θα δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος φορέας παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η μορφή του ή άλλες λεπτομέρειες.
Στο μεταξύ, στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει στα χέρια του το σχετικό πόρισμα από την τριμελή επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο επίκ. καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κυρ. Σουλιώτης.
Όπως όλα δείχνουν, τα πολυϊατρεία του IΚΑ, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του ΕΣΥ θα ενταχθούν σε έναν ενιαίο φορέα υγείας.
Φυσικά, σε αστικές περιοχές, όπου σήμερα υπάρχουν τόσο κέντρα υγείας όσο και πολυϊατρεία του ΙΚΑ, θα υπάρξει σύμπτυξη δυνάμεων... Σημειωτέον, θα ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε ο ΕΟΠΥΥ να απαλλαγεί από ενοίκια κτιρίων.
Η παγίδα
Η «παγίδα» εδώ είναι ότι οι γιατροί των πολυϊάτρείων του IΚΑ είναι στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι και έχουν δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, ενώ οι γιατροί των κέντρων υγείας είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Μία πιθανή λύση θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους πρώτους να ενταχθούν σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή το αντίστροφο...
Τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι μέχρι τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ τα πολυϊατρεία "του ΙΚΑ δέχονταν περίπου 21 εκατ. επισκέψεις (μόνο ασφαλισμένους του ΙΚΑ). Το 2012, δέχθηκαν περίπου 7,5 εκατ. επισκέψεις, ενώ τυπικά εξυπηρετούσαν διπλάσιο αριθμό ασφαλισμένων.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πολλοί ασφαλισμένοι επιλέγουν τον ιδιώτη, ελεύθερο επαγγελματία γιατρό, εφόσον όλοι ανεξαιρέτως οι γιατροί έχουν δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων.
Μέχρι και το 2011, οι 5,5 εκατ. ασφαλισμένοι του IΚΑ είχαν πρόσβαση μόνο στις μονάδες του ιδρύματος!
Γεννιούνται, όμως, ορισμένα «καυτά» ερωτήματα. Αν πράγματι ενιαιοποιηθούν τα
πολυαϊατρεία του IΚΑ και τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ, τι θα γίνει με τους ιδιώτες γιατρούς; θα εξακολουθήσουν να έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης; ή για λόγους ελέγχου των δαπανών θα περιοριστεί το δικαίωμα των ασθενών μόνο στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας; 
ΠΗΓΗ: ygeionomikoi.gr