Με την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος και ως αυτοτελές νομοσχέδιο με ένα άρθρο θα κατατεθεί, πιθανότατα την Πέμπτη (19/12) η ρύθμιση για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών της α' κατοικίας, η οποία θα οδηγήσει σε μαζικό ξεσπίτωμα χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα αρχίσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την αμέσως επόμενη μέρα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ενώ το Σάββατο, αναμένεται να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος.
Η ρύθμιση θα ισχύσει αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία και υπό δρακόντειες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης (18/12) ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, το σχέδιο προβλέπει ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία που θα έχει αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ.
Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα για να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, θα πρέπει να μην ξεπερνάει τα 35.000 ευρώ
(χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και
εισφορά αλληλεγγύης) ενώ ο οφειλέτης θα πρέπει να μην έχει περιουσία αξίας πάνω από 270.000 ευρώ, ούτε τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 15.000 ευρώ.
Στις περιπτώσεις πολύτεκνων και ατόμων με αναπηρία, τα παραπάνω όρια προσαυξάνοται μόνο κατά 10%
(!). Δηλαδή, μία πολύτεκνη οικογένεια «προστατεύεται» από το ξεσπίτωμα,
εφόσον η αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας δεν ξεπερνά τα 220.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό εισόδημα τα 38.500 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία σε 297.000 ευρώ και οι καταθέσεις να μην είναι πάνω από 16.500 ευρώ.
Η διάταξη καθορίζει μια ελάχιστη μηνιαία δόση ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα. Για ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, η μηνιαία δόση είναι 42 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, η μηνιαία δόση είναι 83 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, η μηνιαία δόση είναι 125 ευρώ και για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, η μηνιαία δόση είναι 208 ευρώ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε να εννοηθεί ότι η ρύθμιση έχει την ανοχή της τρόικας, αφού όπως είπε «κατατίθεται χωρίς να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία αλλά και χωρίς τη ρητή της διαφωνία».
ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΩΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ
Μπροστά στο οξύτατο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», τα οποία έχουν γονατίσει τους δανειολήπτες και έχουν φτάσει να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών τραπεζικών χορηγήσεων, η μνημονιακή κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει κανένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης χιλιάδων υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά, αντίθετα, φέρνει πραξικοπηματικά ένα νομοσχέδιο αρπαγής της α' κατοικίας στη Βουλή, το οποίο είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των τραπεζιτών, προκειμένου οι τελευταίοι να μην χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση από την κατάρρευση των τιμών στα ακίνητα.
Αφενός, η κυβέρνηση, προωθώντας την πάση θυσία καταβολή ελάχιστης δόσης, έχει στόχο να περιορίσει, όσο το δυνατόν, το χαρακτηρισμό των προβληματικών δανείων ως μη εξυπηρετούμενων, αφετέρου οι αυστηρότατες εισοδηματικές και περιουσιακές προϋποθέσεις αφήνουν εκτός προστασίας χιλιάδες οικογένειες.
Η υπερχρέωση των εργατικών νοικοκυριών αλλά και των μικρών επιχειρήσεων και της μικρομεσαίας αγροτιάς, δεν μπορεί να επιλυθεί με τα κυβερνητικά μέτρα διαχείρισης του προβλήματος, τα οποία μόνο ως εμπαιγμός και αναλγησία μπορούν να χαρακτηριστούν.
Αντίθετα, τα «κόκκινα δάνεια» πρέπει να τύχουν μια ειδικής αντιμετώπισης, η οποία θα στοχεύει στην ανακούφιση και την υποβοήθηση των
δανειοληπτών, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Μια τέτοια
ρύθμιση, η οποία θα έχει αντικειμενικά κριτήρια, θα μπορεί να φτάνει μέχρι και την οριστική διαγραφή των χρεών. Αναγκαία προϋπόθεση, όμως για να επιτύχει ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, προκειμένου οι τελευταίες να διαδραματίσουν ένα νέο αναπτυξιακό ρόλο.
ΠΗΓΗ:iskra.gr