Από τον “Ριζοσπάστη”, 1.1.1944 |
ΛΙΠΗ-ΕΛΑΙΑ-ΙΧΘΥΕΛΑΙΑ
Ένας
ειδικός αναλυτής (βλ. την ιδιότητά του, αναλυτικά, στο τέλος του
άρθρου) αναλύει τις 37 προτάσεις του ΟΟΣΑ για την άρση των
στρεβλώσεων
της ελληνικής αγοράς
του Στρ. Μπουλαλάκη
Πρώτα
διάβασα τον τίτλο: «Έκθεση ΟΟΣΑ: 37 προτάσεις για την άρση στρεβλώσεων
στην αγορά». Μετά, τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης: «Είµαστε
αποφασισµένοι να υιοθετήσουµε τη συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων,
διότι θεωρούµε ότι ένας µεγάλος αριθµός από αυτές θα έχει θετική
επίπτωση στην αγορά και στους καταναλωτές».
Αμέσως μετά, άρχισα να διαβάζω τις προτάσεις:
«* Να καταργηθεί η διάταξη που καθορίζει ότι η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ημέρες
* Να καταργηθεί η διάταξη που ορίζει ότι το γιαούρτι παρασκευάζεται μόνο από 100% γάλα και μαγιά
* Να αρθούν οι περιορισμοί στις προσμίξεις γάλακτος [σήμερα] επιτρέπεται μόνο η πρόσμιξη γίδινου με πρόβειο).
* Να αρθούν οι περιορισμοί σε βρώσιμα λίπη, ώστε να μπορούν να διατίθενται και στο υπαίθριο εμπόριο.
* Να επιτραπούν οι εισαγωγές ιχθυελαίων χωρίς την έγκριση του Γενικού Χημείου του Κράτους.
* Να αρθεί η απαγόρευση της πώλησης προϊόντων πρόσμειξης ελαιολάδου με άλλα έλαια.
* Να επιτραπεί να συσκευάζεται το μηλόξιδο και σε συσκευασίες άνω του λίτρου.
* Να
καταργηθεί η διάταξη που ορίζει ότι στα κρεοπωλεία, μεταξύ καταστήματος
λιανικής πώλησης και εργαστηρίου, απαιτείται διαχωρισμός με εγκατάσταση
πόρτας».
(βλ. Τα Νέα, 28.11.2013)
(βλ. Τα Νέα, 28.11.2013)
Ακολουθούν
πολλές προτάσεις: η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η
κατάργηση των περιορισμών για την ίδρυση mall και καινούργιων
ξενοδοχείων σε κορεσμένες περιοχές, η ίδρυση φαρμακείων από μη
φαρμακοποιούς, άρση των περιοριστικών διατάξεων για δραστηριότητες σε
τουριστικές ακτές κ.ο.κ. Ένας καινούργιος θαυμαστός κόσμος, που
χρειάζεται ασφαλώς σοβαρή και συνολική ανάλυση.
Αν στάθηκα στις προσμίξεις, τα ιχθυέλαια και τα βρώσιμα λίπη το έκανα για δυο λόγους.
Ο πρώτος
είναι ότι μπορώ να φανταστώ, πώς, παρά τις καταστροφικές της συνέπειες, η
αλόγιστη ίδρυση ξενοδοχείων μπορεί να ενταχθεί σε μια κερδοσκοπική
αναπτυξιακή προοπτική· αδυνατώ όμως πλήρως να φανταστώ πώς εντάσσεται σε
μια τέτοια προοπτική η πρόσμιξη γίδινου και όνειου γάλακτος ή η
εισαγωγή ιχθυελαίων. Η μόνη συνέπεια που διαβλέπω είναι η υποβάθμιση της
ποιότητας προς όφελος γαλακτοβιομηχανιών, εμπόρων λιπών, ελαίων,
ιχθυελαίων κ.ο.κ.
Ο δεύτερος
λόγος είναι να σας προειδοποιήσω. Αν διαβάσετε την είδηση, μην τη
θεωρήσετε «τρολιά». Είναι αλήθεια: ο ΟΟΣΑ θεωρεί βασική στρέβλωση της
ελληνικής αγοράς τους περιορισμούς στα ιχθυέλαια και στις προσμίξεις
γάλακτος — και, σε συνεργασία με τον Κ. Χατζηδάκη, σπεύδει να τις
θεραπεύσει. Στο μέλλον, λοιπόν, ας επιτραπεί η πρόσμιξη ορυκτελαίου:
έτσι η θεραπεία θα γίνει τέλεια!
Ο Στρ.
Μπουλαλάκης είναι επιτηδευματίας και διευθυντής του χώρου εστίασης «Ο
Ιχθυάλευρος», όπου ως σομελιέ οργανώνει συχνά οινογευστικές βραδιές (με
μηλόξιδο). Ασχολείται με εισαγωγές πολυελαίων, προσμίξεις γάλακτος
(τραγίσιου), και μαγειρεύει με Νέα Φυτίνη.
ΠΗΓΗ:enthemata.wordpress.com
ΠΗΓΗ:enthemata.wordpress.com