Σελίδες

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

69 χρόνια από την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

Hμέρα αντιφασιστικής μνήμης η 9η του Μάη, καθώς συμπληρώνονται 69 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, με σαφείς συνδέσεις με την τρέχουσα πολιτική περίοδο και τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και με διπλό συμβολισμό, κυρίως για τη Θεσσαλονίκη, καθώς την ίδια ημέρα το 1936 η πόλη ζούσε την κορύφωση της μεγάλης απεργίας, λίγο καιρό πριν τη δικτατορία του Μεταξά.

 

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι: "Η συμπλήρωση 69 χρόνων από την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (8-9 Μαΐου 1945) αποτελεί επέτειο μνήμης και εγρήγορσης. Εκφράζουμε βαθύ σεβασμό, με την ευκαιρία αυτή, για όσους όρθωσαν το ανάστημά τους στη φασιστική επιδρομή, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, για όλους όσοι σύρθηκαν και μαρτύρησαν στα στρατόπεδα των ναζί. Η χώρα μας ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Δημιούργησε όμως και ένα από τα μαζικότερα και ηρωικότερα κινήματα εθνικής αντίστασης,  κίνημα που αγωνίστηκε για «ελεύθερη Πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».
Σήμερα, ζητούμε πιο έντονα από κάθε προηγούμενη περίοδο να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του λαού μας και της χώρας μας για την απόδοση των οφειλών της Γερμανίας, αίτημα που,  δυστυχώς, διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν βάλει στο ράφι. Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός», που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των λαών και τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα. Γιατί νέοι κίνδυνοι διαγράφονται για την διεθνή ειρήνη στην Ευρώπη και στον κόσμο, ενώ οι κοινωνίες δοκιμάζονται και διαλύονται από τις ακραίες πολιτικές λιτότητας.
Την ίδια ώρα, εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της διεθνούς ζωής, με πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή της γης τη Μέση Ανατολή. Σήμερα, τα μάτια όλων των λαών της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Ουκρανία, η οποία ζει έναν αιματηρό εμφύλιο, με αποκορύφωμα την πρόσφατη σφαγή στην Οδησσό. Και αποτελεί επείγον καθήκον για όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης, η ειρηνική και δημοκρατική διευθέτηση της άκρως επικίνδυνης Ουκρανικής κρίσης, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ. Στις συνθήκες της κρίσης, σημειώνουν έξαρση τα αποκρουστικά φαινόμενα της ξενοφοβίας και του κάθε μορφής ρατσισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αυξημένη επιρροή του και το διεθνές του κύρος, εργάζεται για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου, υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας, για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, για μια Ευρώπη χωρίς στρατιωτικούς συνασπισμούς και ξένες βάσεις".

 
To KKE
"Τιμάμε τα 69 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, απ’ την μέρα που η ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων στον Κόκκινο Στρατό.
Τιμάμε όσους αγωνιστήκαν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό «Άξονα» Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.
Εμπνεόμαστε απ’ την πρωτοπόρα δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων.

Εμπνεόμαστε και είμαστε περήφανοι για τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων που είχαν ψυχή, αιμοδότη και καθοδηγητή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο πρώτος, ήταν αποτέλεσμα των ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνθηκαν στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, βάθυναν την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και κατέστησαν και πάλι τη Γερμανία μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη.

Παράλληλα, οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Α’ Παγκοσμίου παρείχαν σημαντική βοήθεια στη Γερμανία, με σκοπό να την αξιοποιήσουν ως δύναμη κρούσης ενάντια στην Σοβιετική Ένωση.
Οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης, ο Κόκκινος Στρατός, ανέτρεψαν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Κορυφαία ήταν η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς, στην συντριβή του ναζισμού – φασισμού.
Οι νικηφόρες μάχες του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, στο Κουρσκ, στο Λένινγκραντ, μέσα και έξω από το σοβιετικό έδαφος, απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.
Για να υπερασπίσουν αυτήν την εξουσία πάλευαν με τόσο σθένος οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού, υπερνικώντας τις στρατιωτικές δυνάμεις των ναζιστών, αλλά και την υπονόμευση των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, που καθυστερούσαν να ανοίξουν το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη.

Η ιστορία, αυτή, που γράφτηκε με το αίμα των λαών, γίνεται προσπάθεια να «ξαναγραφτεί», ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.
Στην παραχάραξη της ιστορίας πρωτοστατεί η ΕΕ που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως «Ημέρα της Ευρώπης», ενώ την ίδια στιγμή με διάφορα προγράμματα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό. Σε μια σειρά χώρες, απαγορεύονται τα ΚΚ, τα κομμουνιστικά σύμβολα, διώκονται αγωνιστές και αποκαθίστανται οι ναζιστές, τα Ες-Ες. Την ίδια ώρα, η ΕΕ στηρίζει τις αντιδραστικές – ναζιστικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Αποδεικνύεται, μια ακόμη φορά, πως ο ναζισμός – φασισμός είναι γέννημα θρέμμα απ’ τα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος. Άλλωστε και ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία με την στήριξη των Γερμανικών και άλλων μονοπωλίων.
Η πείρα των εθνικοαπελευθερωτικών – αντιφασιστικών κινημάτων, του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ στην χώρα μας, επιβεβαιώνει πως μόνο το εργατικό-λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία, μπορεί να αντιμετωπίσει το φασισμό, να απομονώσει και να αχρηστεύσει τη δράση των φασιστοειδών στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να τον τσακίσει.
Εξηνταεννιά χρόνια μετά απ’ τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης, οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλο τον κόσμο, γίνονται ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Επομένως, οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ενός γενικευμένου πολέμου, με εμπλοκή και της Ελλάδας.

Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος.
Αισθανόμαστε περηφάνια που ακολουθούμε τα βήματα των χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών, που λευτέρωσαν την Ελλάδα, που πάλεψαν στις συνοικίες, τα βουνά, τα εργοστάσια, παντού, ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συμμάχους τους.
Αταλάντευτα συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Στην πρώτη γραμμή, με την εργατική τάξη και τον λαό, για την κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων. Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη και ελπίδα είναι του λαού".



Αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό – Αντιφασιστική κινητοποίηση Παρασκευή 9 Μάη, 7μμ, Αγ, Βενιζέλου

Η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά με ανακοίνωσή της "καλεί στη αντιφασιστική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό που οργανώνουν φορείς της Θεσσαλονίκης στις 9 Μάη, τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, την ιστορική νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων και των συμμάχων ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Ήταν τότε που ο Κόκκινος Στρατός, μετρώντας εκατομμύρια θύματα, κατέλαβε τελικά το Βερολίνο εκείνη την ημέρα του 1945 και φάνηκε να δίνεται το τελειωτικό χτύπημα στο τέρας που λέγεται φασισμός και το οποίο είχε γεμίσει δυστυχία την Ευρώπη και τον κόσμο.

Με τη βοήθεια των αστών καπηλευτών του μεγάλου εκείνου θριάμβου, το φάντασμα του φασισμού έκανε και πάλι την εμφάνισή του στον τόπο όπου θυσιάστηκαν εκατομμύρια ψυχές για να τον κατατροπώσουν. Στην Ουκρανία διεξάγεται αυτή την στιγμή ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος με τους νεοναζί απογόνους και οπαδούς του Χίτλερ να μιμούνται απροκάλυπτα τις δολοφονικές πολιτικές του. 

 

Πίσω από τις σφαγές, την τρομοκρατία και την στυγνή αντίδραση απέναντι σε κάθε έννοια λαϊκού δικαιώματος βρίσκονται οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία δεν κατάφερε αυτή τη φορά να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο. Μπροστά στο φόβο των απωλειών των μεγάλων τους ενεργειακών συμφερόντων και στην ήττα τους στον οικονομικό ανταγωνισμό με την Ρωσία, οι ιθύνοντες της «δημοκρατικής» Ευρώπης χρησιμοποίησαν τα πιο αντιδραστικά ακροδεξιά στοιχεία της Ουκρανίας ως μαριονέτες σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι ενάντια στον ουκρανικό λαό.
Η Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά δηλώνει την αλληλεγγύη της στον ουκρανικό λαό και στις δυνάμεις του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς στην Ουκρανία που παλεύει ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ-ΕΕ, στο φασισμό και τον πόλεμο, δίνοντας μάχη για να δώσει διέξοδο ο μόνος που μπορεί να το κάνει, ο ουκρανικός λαός και όχι οι επίδοξοι σωτήρες, ολιγάρχες και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η αντιφασιστική κινητοποίηση αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό έχει χαρακτήρα καταγγελίας και της συνενοχής της ελληνικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της ΕΕ στην περιοχή".
ΕΚΘ
 Την Παρασκευή 9 Μάη 2013 η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση – κατάθεση στεφανιών στη μνήμη των ηρωικών νεκρών που στις 9 Μάη του 1936 έπεσαν από τις σφαίρες της χωροφυλακής του Ντάκου. Η κατάθεση στεφανιών θα πραγματοποιηθεί ώρα 10:30π.μ. στο Μνημείο του Εργάτη (μπροστά στο ΕΚΘ).