«Πηγαίνετε έξω από το υπουργείο Οικονομικών να δείτε το πρωτογενές πλεόνασμα» προέτρεψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, κάνοντας αναφορά στην καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιούν οι απολυμένες καθαρίστριες. Νωρίτερα, ο Χρ. Σταϊκούρας υπερασπιζόμενος το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018 είχε προσπαθήσει για πολλοστή φορά να δώσει μια εικόνα εξόδου της χώρας από την κρίση.

«Δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση, υπάρχει σταθεροποίηση» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας για έξοδο από την κρίση κι ισχυριζόμενος ότι τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Ο Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισε την ανάγκη το νέο αναπτυξιακό πρότυπο χώρας να κινηθεί από την υπερβολική κατανάλωση στην αποταμίευση και την επένδυση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στο Μεσοπρόθεσμο δεν προβλέπονται νέα μέτρα κι εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν ούτε για κάλυψη πιθανού χρηματοδοτικού κενού κάνοντας αναφορά στις προβλέψεις για υπέρβαση των στόχων και το 2017-2018. Παράλληλα, ο Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι «τουλάχιστον για τους προσεχείς 12 μήνες» οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες.

Π. Λαφαζάνης: Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει φτιαχτεί πάνω στην εξαθλίωση

Ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο επαίρεται η κυβέρνηση έχει φτιαχτεί πάνω στην εξαθλίωση κι αναρωτήθηκε αν «υπάρχει χειρότερος δογματισμός, χειρότερη θρησκοληψία;» Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι, ακόμα κι αν δεχτούμε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το Μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2016, θα συνεχιστεί μια «υπερμνημονιακή, σκληρότατη επιτήρηση» από την Ε.Ε. η οποία πιθανόν ακόμα κι ως το 2052 θα καταρτίζει τον προϋπολογισμό της χώρας.
Κάνοντας αναφορά στα μέτρα που προβλέπονται να ληφθούν μέχρι το 2018 ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι τα 10,3 δισ. ευρώ από αυτά θα προέλθουν από τις δαπάνες και τα υπόλοιπα από τα έσοδα. «Ποιος θα επιβιώσει μετά από αυτήν την λεηλασία;» έθεσε το ερώτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «η συνταγή της κυβέρνησης είναι μια: άγρια, εξοντωτική λιτότητα». Επικρίνοντας την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ο Π. Λαφαζάνης παρατήρησε ότι αυτό που απαιτείται είναι να υπάρχουν μελέτες για ανάλυση των κλάδων της οικονομίας και των δυνατοτήτων αύξησης της παραγωγικότητάς τους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι λύση για την ανάπτυξη θα ήταν να υπάρξει διπλασιασμός ή τριπλασιασμός του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων την στιγμή που στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται στασιμότητα των πόρων, την ώρα που η ρευστότητα είναι ανύπαρκτη «παρά τα δώρα προς τους τραπεζίτες». Ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «προφανώς πάμε για νέα Μνημόνια» μιλώντας για ένα φαύλο κύκλο της πολιτικής της λιτότητας.
ΠΗΓΗ:avgi.gr