Σελίδες

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Μοσκοβισί: Καθαρή έξοδος με… ελληνικό μνημόνιο και εποπτεία

  «Όταν μιλάμε για καθαρή έξοδο μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πρόσθεσε πάντως ότι θα υπάρχουν και δεσμεύσεις μετά τον Αύγουστο.
 «Μετά το πρόγραμμα όλα πρέπει να βασίζονται σε μια συμφωνία που θα βασίζεται στους Έλληνες» και «σε μια στρατηγική που θα έχει ως εμπνευστή την ελληνική πλευρά» και πως «αν αυτό γίνει τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ καλό». Έγινε ακόμα πιο σαφής λέγοντας «θέλω η Ελλάδα να είναι ιδιοκτήτρια του προγράμματος και να τηρεί τις δεσμεύσεις της» και πως «αυτό σημαίνει μια εποπτεία».

Αυτό που ουσιαστικά είπε ο Πιερ Μοσκοβισί είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να εφαρμόσει όχι μόνον όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα του 3ου μνημονίου, αλλά και επιπλέον πως θα πρέπει να προετοιμάσει ένα νέο μνημόνιο, το 5ο κατά σειρά, αλλά… ελληνικής εμπνεύσεως, με αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους, ώστε μέχρι τις 21 Ιούνη που θα συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ «να υπάρχει μια συνολική συμφωνία τόσο στο πως θα οδηγηθούμε στην τελική ολοκλήρωση του προγράμματος όσο και στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Επίσης πως μπορούμε να καθορίσουμε μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα για μια χώρα που θα σέβεται τις δικές της δεσμεύσεις». Και για αυτό, όπως χαρακτηριστικά είπε, «υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να αξιοποιηθούν και πως ο πρωθυπουργός Τσίπρας είναι στην ίδια κατεύθυνση με εμένα».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στα «καλά νέα» που έρχονται από τις αγορές με την έκδοση του επταετούς ομολόγου (!!!), τονίζοντας ότι αυτό δείχνει πως «είμαστε σε πολύ καλή τροχιά». Όπως είπε, έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά και με ορόσημο το καλοκαίρι έχει έρθει η ώρα να κάνουμε σχέδια για την επόμενη μέρα.