Σελίδες

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Ανθυγιεινό: Νέες κυβερνητικές αποκαλύψεις…

  Πριν περάσουν λίγες μέρες από την ψήφιση των αντεργατικών ρυθμίσεων για το ανθυγιεινό στο πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων για την 3η αξιολόγηση, η κυβέρνηση προωθεί νέα ρύθμιση στο σχ. νόμου που περιέχει τη συμφωνία Ευαγγελισμού – Εθνικής Τράπεζας, μέσα από την οποία περιγράφεται ο «οδικός χάρτης» για την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος.
Υπενθυμίζουμε ότι στο πολυνομοσχέδιο της 3ης αξιολόγησης (άρθρο 396,  παρ 13  του ν.  4512/2018) προβλέπεται, η δημιουργία  Επιτροπής που  θα προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό από μηδενική βάση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, των κατηγοριών των επιμέρους δικαιούχων, καθώς και του τρόπου υπολογισμού του, με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2019.

Η  κυβέρνηση, πιστή στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεών της,  με τη νέα ρύθμιση που περιέχεται σε τροπολογία που αυτές τις μέρες ψηφίστηκε στη βουλή, μεταφέρει νωρίτερα  τις προθεσμίες για την αναστολή της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους δημοσίους υπαλλήλους,  αν οι υπηρεσίες δεν καταχωρήσουν τον κλάδο και την ειδικότητα στο μητρώο της απογραφής.
Όμως αυτό που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης είναι οι απαντήσεις που δίνονται στην αιτιολογική έκθεση που περιλαμβάνεται στην τροπολογία στο σχετικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η επιτροπή για το ανθυγιεινό που θα συγκροτηθεί:
– θα εξετάσει από μηδενική βάση σε ποιούς θα χορηγείται το ανθυγιεινό επίδομα.
– θα θέσει νέα κριτήρια για την χορήγησή του
– θα εξετάσει ποιοι κλάδοι ή επιμέρους δικαιούχοι θα λαμβάνουν το επίδομα, γεγονός που οδηγεί ακόμα και στην εξατομίκευση στη χορήγησή του
– θα συνδέσει το ύψος του ανθυγιεινού με τον βαθμό και την έκταση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου.
– τέλος περιγράφει και τον τρόπο με τον οποίο ακόμα και αν αρχικά χορηγηθεί το επίδομα μπορεί στη συνέχεια να περικοπεί. Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι η επιτροπή θα προτείνει μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, προκειμένου να δικαιολογηθεί στο μέλλον η συρρίκνωση ή και η περικοπή του επιδόματος.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις προβλέπονται και στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, όπως η δημιουργία βάσης δεδομένων που θα καταγράφει υποτίθεται την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αυτό θα χρησιμοποιείται προκειμένου να  καθορίζεται αν θα συνεχιστεί η χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
Την ίδια ώρα που τα εργατικά ατυχήματα έχουν αριθμητικά εκτιναχθεί εξαιτίας της απουσίας μέτρων ασφαλείας και η εντατικοποίηση στην εργασία χτυπάει κόκκινο εξαιτίας της υποστελέχωσης, η μνημονιακή κυβέρνηση με τέτοια τερτίπια σχεδιάζει να βάλει χέρι στο ανθυγιεινό επίδομα.
Είναι προφανές ότι βασικό όχημα (όχι όμως και το μοναδικό) για την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος, θα αποτελέσει η υποτιθέμενη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μέσω της υλοποίησης κάποιων προτάσεων της επιτροπής.
Αυτή την ώρα όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους προκειμένου να πέσει στο κενό η κυβερνητική προσπάθεια να βάλει χέρι στο ανθυγιεινό.
Συντονισμένα μαζί με τους εργαζόμενους στους άλλους κλάδους που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα μπορούμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να αποτρέψουμε αυτούς τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.
Ακολουθεί το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης

πηγή:http://ygeionomikoi.gr