Σελίδες

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Η ανεπανάληπτη Μαρίκα Νίνου.


Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για μαρικα νινουΜια από τις σπουδαιότερες φωνές του λαϊκού μας τραγουδιού έφυγε από τη ζωή στις 23 Φεβρουαρίου 1957 σε ηλικία 39 ετών.
Έκλεισαν 61 χρόνια χωρίς την ανεπανάληπτη Μαρίκα Νίνου (1918-1957). Κι όμως, η φωνή της  συνεχίζει να ταξιδεύει και να μας ταξιδεύει ακόμα.
Για την πολυκύμαντη ζωή και τους σταθμούς της πορείας της Μαρίκας Νίνου διαβάστε  εδώ rembetiko.gr
Όσον αφορά στην καταγωγή της, οι απόψεις διίστανται: Άλλοι κάνουν λόγο για μια γυναίκα αρμενικής καταγωγής, ενώ ορισμένοι μιλούν για μια Κωνσταντινουπολίτισσα. 
 Τα γεγονότα, ωστόσο, μαρτυρούν πως επρόκειτο για Αρμένισσα.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία κι ήταν το γένος Αταμιάν. Λέγεται πως το όνομα αυτό της δόθηκε από το πλοίο Ευαγγελίστρια, που τη μετέφερε μαζί με την οικογένειά της, κατά την τρομερή μικρασιατική καταστροφή του ’22, από τη Σμύρνη στο λιμάνι του Πειραιά.   Γεννήθηκε, σύμφωνα με μια διαφορετική πληροφόρηση, πάνω στο βαπόρι κι όχι με το συνηθισμένο χρώμα των νεογέννητων. Το σώμα της ήταν γεμάτο μελανιές και κανείς δεν πίστευε πως θα κατάφερνε να επιβιώσει. Τι κι αν λίγο πριν είχε γλιτώσει για τα καλά όλη η οικογένεια από τη σφαγή; Οι ελπίδες που την ήθελαν να μεγαλώνει και να γίνεται γυναίκα ήταν λίγες, μα η μικρή, εν τέλει, τις πολλαπλασίασε κι ο καπετάνιος επιτόπου τη βάφτισε Ευαγγελία, «η φέρουσα καλές ειδήσεις» δηλαδή. Και πράγματι! Οι ειδήσεις που έμελλε να φέρει λίγα χρόνια αργότερα η μικρή Ευαγγελία ήταν ανέλπιστα καλές.
 Ακολουθούν τρία τραγούδια με τη συγκλονιστική φωνή της.