Σελίδες

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Πόρισμα για ανθυγιεινό: «Περικοπή» κατά 32% στους δικαιούχους του επιδόματος ;

Ένα πρώτο σχόλιο...


Μετά πολλών «κόπων και βασάνων» και αφού είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις και καταλήψεις στο υπ. Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «εδέησε» και έδωσε στη χθεσινή συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ το αρχικό πόρισμα της επιτροπής για το ανθυγιεινό.
Στο πόρισμα, καθορίζονται τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία πρέπει να γίνει η κατάταξη των διάφορων κλάδων, με βάση την οποία θα χορηγείται ανάλογο ανθυγιεινό επίδομα. Επίσης, προτείνονται από την επιτροπή και τύποι, σύμφωνα με τους οποίους ανάλογα με την κατάταξη των διάφορων κλάδων θα καθοριστεί και το ύψος του επιδόματος. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η πρώτη απόφαση της επιτροπής δεν καθορίζει ούτε τους κλάδους, ούτε βεβαίως και το ύψος του επιδόματος.
Με βάση το πόρισμα, τίθενται εφτά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος, ενώ δημιουργείται πίνακας επικινδυνότητας ανάλογα με τις συνέπειες στην υγεία και τις πιθανότητες να συμβεί ένα ατύχημα στην εργασία, ο οποίος καταλήγει σε πέντε κατηγορίες: υψηλή, σημαντική, μέτρια, ελάχιστη και αμελητέα επικινδυνότητα ενός επαγγέλματος. Σήμερα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων με το ύψος του επιδόματος να κυμαίνεται από 35 έως 150 ευρώ.
Να σημειωθεί πως το τελικό πόρισμα της επιτροπής με τις κατηγορίες και τους δικαιούχους αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι 17 Γενάρη 2019 και το νέο επίδομα να ξεκινήσει να ισχύει από το Φεβρουάριο του 2019. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, καθώς, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υπάρχουν περιγράμματα θέσεων εργασίας παρά μόνο σε λίγες υπηρεσίες, θα σταλούν ειδικά ερωτηματολόγια στα υπουργεία και τους φορείς που απασχολούνται εργαζόμενοι οι οποίο λαμβάνουν το επίδομα, με στόχο να γίνει η νέα κατηγοριοποίηση. Στα ίδια ερωτηματολόγια θα κληθούν να απαντήσουν και όσοι κλάδοι/ειδικότητες διεκδικούν τη χορήγηση του επιδόματος.
Από μία πρώτη ανάγνωση του πορίσματος προκύπτουν ορισμένες διαπιστώσεις:
  • Η εκτίμηση της επιτροπής σχετικά με την απουσία στοιχείων και επιδημιολογικών μελετών  αναφορικά με τις επαγγελματικές ασθένειες
  • Οι εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου σε χώρους εργασίας, οι οποίες ζητούνται από την επιτροπή που όπως είναι γνωστό λείπουν παντελώς από το χώρο του δημοσίου
  • Η «ανάθεση» στα υπουργεία (προφανώς κατά το δοκούν) να κατατάξουν τους διάφορους κλάδους για τον βαθμό έκθεσης σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες.
  • Η διαφοροποίηση του επιδόματος με βάση το χώρο εργασίας ανάμεσα στους κλάδους.
  • Η σύνδεση του ύψους του επιδόματος με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, γεγονός που αναγνωρίστηκε τόσο από το Ε. Τσακαλώτο στη χθεσινή συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες όσο και από τον τύπο που προτείνεται για το ύψος του επιδόματος.
Το σημαντικότερο είναι το υπόμνημα που καταθέτουν τρία μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο η τεχνική βοήθεια της τρόικας έχει ζητήσει τη δραστική μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα. 
Σύμφωνα με τα τρία μέλη της επιτροπής, η τρόικα απαιτεί τη μείωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο που λαμβάνουν το επίδομα κατά 32%, ώστε το τελικό ποσοστό να εναρμονιστεί με το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 7-10%. Μάλιστα η εκτίμηση των 3 μελών της επιτροπής, ότι χρησιμοποιούνται λανθασμένα στοιχεία, μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό γίνεται σκόπιμα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού του επιδόματος.
Προφανώς τα συνδικάτα πρέπει να μελετήσουν σε βάθος την πρόταση της επιτροπής και να τοποθετηθούν άμεσα.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΔΩ