Σελίδες

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Η πίεση να ανοίξουν με κάθε τρόπο κρεβάτια ΜΕΘ μπορεί να αποβεί μοιραία.


Συνεχώς βλέπουμε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ενώ υπάρχουν ανάγκες για κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας αρκετά από αυτά που έχουν δημιουργηθεί στο ΕΣΥ παραμένουν κλειστά.
Ο αριθμός των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την κάλυψη από προσωπικό αφού ένα μέρος από αυτό εργάζεται με προσωρινές συμβάσεις που κάποια στιγμή λήγουν.
Δυστυχώς αυτό που δεν αναδεικνύεται ούτε από αυτά τα δημοσιεύματα αλλά ούτε και από πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς που θέτουν το αίτημα να ανοίξουν τα κρεβάτια που παραμένουν κλειστά είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία τους.

Πολύ περισσότερο δεν τίθεται ζήτημα αν οι όροι ασφαλούς λειτουργίας τηρούνται στα σημερινά ανεπτυγμένα κρεβάτια ΜΕΘ.
Τα λέμε όλα αυτά μιας είναι κοινά αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι όσο χρήσιμη είναι η λειτουργία αυτών των κλινών εντατικής για την σωτηρία ανθρώπινων ζωών, τόσο επικίνδυνη μπορεί να μετατραπεί αν δεν τηρούνται οι όροι ασφαλούς λειτουργίας.
Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί μια λειτουργία που δεν είναι ασφαλής συνίστανται πρώτα από όλα στην εξάπλωση νοσοκομειακών λοιμώξεων που μπορούν να αποβούν μοιραίοι για την ζωή όσων νοσηλεύονται σε μια μονάδας εντατικής θεραπείας.
Δυστυχώς οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και τα ανθεκτικά μικρόβια «ευδοκιμούν» στα ελληνικά νοσοκομεία και ιδιαίτερα τις μονάδες εντατικής θεραπείας και δυστυχώς οδηγούν στον θάνατο εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο.
Η βασική αιτία αυτής της κατάστασης είναι η απουσία όρων που συνδέονται πρώτα από όλα με την ασφαλή στελέχωση αυτών των μονάδων προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα.
Όταν στην Ευρώπη στις περισσότερες χώρες απαιτείται ένας ή και δύο νοσηλευτές για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ και στην Ελλάδα η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής ανά 2 ή και 3 κρεβάτια ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η φροντίδα αυτών των ασθενών δεν μπορεί να είναι αυτή που απαιτείται και ο κίνδυνος να προκύψουν προβλήματα με νοσοκομειακές λοιμώξεις ιδιαίτερα συχνός.
Γι αυτό νοσηλευτές που είναι βαθιά γνωστές του θέματος λένε ότι αν έχω σε μια ΜΕΘ με 5 κρεβάτια και δεν υπάρχει η ανάλογη στελέχωση είναι προτιμότερο να έχω 4 ή ακόμα και 3 ανεπτυγμένα προκειμένου να διασφαλίζω ότι αυτοί που νοσηλεύονται δεν διατρέχουν τους κινδύνους που προκύπτουν από μια μη ασφαλής λειτουργία.
Επιπρόσθετα τονίζουν ότι ο περιορισμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων έχει ως αποτέλεσμα επιταχύνει την απελευθέρωση κρεβατιών στις ΜΕΘ αλλά και γενικότερα νοσοκομειακών κλινών αφού η διαδικασία αντιμετώπισης των νοσοκομειακών λοιμώξεων εγκλωβίζει κρεβάτια και απαιτεί μακροχρόνιες νοσηλείες.
Η πίεση λοιπόν να ανοίξουν με κάθε τρόπο κρεβάτια ΜΕΘ όχι μόνο δεν παρέχει ασφάλεια αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία για ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές.
Σε κάθε περίπτωση αυτό το ζήτημα ξαναφέρνει στην επιφάνεια ζητήματα που έχουμε αναδείξει ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών:
πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των τμημάτων στα νοσοκομεία προκειμένου να διασφαλίζονται όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα αλλά η συνέχεια στη λειτουργία αυτών των τμημάτων
καθιέρωση συντελεστών στη στελέχωση των τμημάτων και των μονάδων στα νοσοκομεία προκειμένου αυτά να λειτουργούν με ασφάλεια.

πηγή: ygeionomikoi.gr