Σελίδες

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

ΜΕΤΑ: Η κρατική καταστολή και η ποινικοποίηση της συλλογικής διαμαρτυρίας δε θα περάσουν

Σκίτσο της Εφ.Συν. (Κ. Γρηγοριάδης 29.12.2019)

Σκίτσο της Εφ.Συν. (Π. Ζερβός 27.12.2019)
Το δόγμα «νόμος και τάξη» επιχειρεί να επιβάλλει και στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες η κυβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο (23/12/2019), θέλει να «μπολιαστεί» η κοινωνία με νοοτροπία κατά των διαδηλώσεων.
Η κυβέρνηση νομίζει ότι τώρα είναι η ευκαιρία να προχωρήσει και στον περιορισμό της συλλογικής διαμαρτυρίας και των διαδηλώσεων, μετά τα εμπόδια που έστησε στο δικαίωμα στην απεργία και την αποδυνάμωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ, τα οποία πέρασε με τον αναπτυξιακό νόμο.
Δεν είναι τυχαίο ότι, σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση, βγαίνουν σε συγχορδία ο Πρωθυπουργός, τα κυβερνητικά στελέχη και τα φίλια ΜΜΕ και συκοφαντούν τους απεργούς, ότι δηλαδή αυτοί ευθύνονται για την ταλαιπωρία των πολιτών. Θέλουν να ενοχοποιήσουν στην συνείδηση του λαού και της νεολαίας τη διαμαρτυρία και την αγωνιστική διεκδίκηση και να δείξουν ότι αυτά δεν αποτελούν εργαλεία στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή σε μια πιο δίκαιη κοινωνία, αλλά παράγοντες επιβάρυνσής της.
Η ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, του λαού και της νεολαίας γίνεται «μαύρη» από τον βραχνά της ανεργίας, της εργασιακής ανασφάλειας και της ξενιτιάς. Δυσκολεύεται από την ελαστική και την εκ περιτροπής εργασία, από τη φορομπηχτική και φοροεισπρακτική πολιτική και από τους μισθούς και τις συντάξεις που δε φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα, ενώ επιβαρύνεται από την ταλαιπωρία στις στάσεις αναμονής στα αστικά ΜΜΜ, για να πάνε και να γυρίσουν από τη δουλειά τους. Η αναδουλειά στα μαγαζιά οφείλεται στις πολιτικές χρόνιας λιτότητας και περικοπής μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών και επιδομάτων.
Το ΜΕΤΑ είναι κάθετα απέναντι στον περιορισμό της συλλογικής δράσης, της διαμαρτυρίας και των διαδηλώσεων και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία να αντιδράσουν αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια περιορισμού και ποινικοποίησής τους.
Το δόγμα «του νόμου και της τάξης», η κρατική καταστολή και η αστυνομική αυθαιρεσία δεν θα περάσουν.

12/2019
Από το ΜΕΤΑ