Σελίδες

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Αδιάκοπη τραγωδία στη Μεσόγειο

Δεν έχουν τελειωμό τα ναυάγια νότια της Λαμπεντούζα. Τουλάχιστον 17 νεκροί και 150 αγνοούμενοι ο μέχρι τώρα απολογισμός της νέας τραγωδίας στα αόρατα τείχη του «Φρούριου Ευρώπη». Αλλοι 240 διασώθηκαν από τις αρχές. «Δεχθείτε επιτέλους τους πρόσφυγες» ζητά η Ιταλία από τους Ευρωπαίους. 
ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

Συνέβη και πάλι. Η περιοχή της Μεσογείου νότια της Λαμπεντούζα συνεχίζει να μετατρέπεται σε απέραντο νεκροταφείο. Χθες το απόγευμα, η ιταλική πολεμική αεροπορία εντόπισε ένα ακόμη σαπιοκάραβο που είχε βυθιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά, περίπου εκατό ναυτικά μίλια νότια της τελευταίας ιταλικής ακτής. Του μικρού, ακριβώς, νησιού της Λαμπεντούζα.

Στο σημείο του ναυαγίου έσπευσαν αμέσως δύο πλοία του ιταλικού πολεμικού Ναυτικού, το Σίριο και το Γκρεκάλε, εμπορικά πλοία και ταχύπλοα της ακτοφυλακής. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι διασωθέντες είχαν ξεπεράσει τους 240. Οι νεκροί, επισήμως, ήταν δεκαεπτά και οι αγνοούμενοι άγγιζαν τον τρομακτικό αριθμό των 150…

Ευρωπαϊκό πρόβλημα

Πολλοί διασωθέντες είπαν στους άνδρες του ιταλικού Ναυτικού ότι στο πλοίο επέβαιναν, συνολικά, περισσότερα από τετρακόσια άτομα. «Ισως, όμως, ο συνολικός τους αριθμός να ήταν πιο περιορισμένος», αναφέρει η ιταλική δημόσια ραδιοτηλεόραση της Rai.

Πρόκειται για αδιάκοπη τραγωδία, η οποία συνεχίζεται, πλέον, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, επέτρεψε να διασωθούν χιλιάδες μετανάστες.

Είναι σαφές, όμως, ότι η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αρκετή. «Η Ευρώπη δεν μας βοηθά. Πρέπει να φιλοξενήσει τους διασωθέντες, να δώσει άσυλο σε όσους το δικαιούνται και σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες », δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, μόλις ξεκίνησαν οι χθεσινές επιχειρήσεις διάσωσης. Ο Αλφάνο πρόσθεσε ότι «τα πλοία του ιταλικού πολεμικού Ναυτικού μετέβησαν και πάλι στην περιοχή του ναυαγίου για να βοηθήσουν τους επιζώντες και, παράλληλα, να περισυλλέξουν τους νεκρούς», αλλά «η Ευρώπη δεν τη βοηθά».

Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί, επιτέλους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδειχθεί το μεταναστευτικό σε κύριο θέμα της προεδρίας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ξεκινά την πρώτη Ιουλίου», υπογράμμισε, από τη μεριά της, η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ρέντσι, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Η επιχείρηση Mare Nostrum είναι χρήσιμη, αλλά είναι σαν να χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι μέσα σε μια απέραντη θάλασσα», τόνισε, επίσης, η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Το θέμα, ως γνωστόν, είναι ότι παρά τις εκατοντάδες εκκλήσεις των μεσογειακών χωρών, οι χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης δεν εννοούν, έως τώρα, να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες. Και λύση στον ορίζοντα μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται. Χθες οι τόνοι ανέβηκαν.

Βοήθεια στην Αφρική

Η Ευρωπαία επίτροπος για εσωτερικά θέματα Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε «σοκαρισμένη» και ζήτησε από όλες τις χώρες-μέλη της Ενωσης να δείξουν ουσιαστική αλληλεγγύη και να προσφέρουν την έμπρακτη βοήθειά τους στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Επέμεινε, μάλιστα, ότι μια νέα λύση θα πρέπει να αναζητηθεί και στην επόμενη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, στις 5 και 6 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

Ο Ματέο Ρέντσι ετοιμάζεται να μεταβεί στη Σικελία για να επισκεφθεί, πιθανότατα, τα κέντρα ταυτοποίησης και απέλασης μεταναστών, τα οποία είναι υπερπλήρη.

Ισως, η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση να είναι εκείνη του Φραντσέσκο Ρόκα, προέδρου του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού: «Αντί να σπεύδει να υπογράφει συμφωνίες για το φυσικό αέριο, η Ευρώπη πρέπει να βρει τον τρόπο να συμφωνήσει, με τη Λιβύη, την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους Αφρικανούς μετανάστες που συνωστίζονται στις ακτές της και να επιβάλει τον σεβασμό των Συνθηκών της Γενεύης», τόνισε ο Ρόκα. Θα μπορέσει, άραγε, η απλή αυτή ιδέα να συζητηθεί στις επόμενες ευρωπαϊκές συνόδους;

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Περιπέτεια απελπισίας για 61 ανηλίκους

Μια βάρκα με 97 ψυχές εντόπισε το ιταλικό Ναυτικό την Κυριακή το βράδυ ανοικτά των ακτών της Ιταλίας και την οδήγησε στο λιμάνι Εμπεδοκλής της Σικελίας. Ολοι ήταν σώοι, αλλά το τραγικό ήταν ότι από το σύνολο των μεταναστών, οι 61 ήταν ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και 16 γυναίκες, εκ των οποίων οι πέντε σε πολύ προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ολοι μεταφέρθηκαν στο Τραπάνι, που τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει σημείο μεταφοράς μεταναστών. Αλλοι 423 έφτασαν εκεί προχθές. Η μικρότερη σε ηλικία επιβάτις ήταν η Εύα, ένα μωράκι από τη Συρία μόλις δύο μηνών, μαζί με τον επίσης μικρό αδελφό της και τους δυο γονείς της. Συνταξιδιώτες σε αυτή την τριήμερη περιπέτεια απελπισίας ήταν μετανάστες από τη Σομαλία, την Ερυθραία και τη Νιγηρία, 45 γυναίκες -εκ των οποίων οι έξι εγκυμονούσες-, πολλά παιδιά -65 συνολικά, τα 23 κάτω των τριών ετών- και ένας ανάπηρος σε καροτσάκι. Είχαν μοιραστεί σε τρεις βάρκες -δύο φουσκωτά 12 μέτρων και άλλη μια 20 μέτρων- που έμπαζαν νερά και κινδύνευαν να βυθιστούν.

Το Ναυτικό, μαζί με 233 Σύρους που διέσωσε πριν από τρεις ημέρες, έβγαλε στην ξηρά και συνέλαβε τους δύο Τυνήσιους δουλεμπόρους που είχαν αναλάβει να μεταφέρουν το «ανθρώπινο εμπόρευμα» στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Repubblica», η αμοιβή τους για το ταξίδι ήταν 6.000 ευρώ ο καθένας, ενώ η συμμορία πίσω στην Αφρική είχε ήδη εισπράξει από τους μετανάστες 460.000 ευρώ.

Ε.Π. 
ΠΗΓΗ:efsyn.gr