Σελίδες

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΜΕΤΑ Υγειονομικών στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ (27-11-2017)

Η παρέμβαση του Ανδρέα Μακρή


Η παρέμβαση του Γιώργου Μανουσάκη

Η φτωχοποίηση του λαού, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων, αλλά και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στη δημόσια υγεία δεν έχουν πάτο, γεγονός που αποδεικνύει (και αυτό) τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και μετάλλαξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και σε αυτό, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ απαντά με επικοινωνιακές φιέστες, μη έχοντας επί της ουσίας κατεύθυνση προς την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και όλων όσοι τα υπηρετούν και τα εφαρμόζουν, από όποιο κόμμα του μνημονιακού τόξου κι αν προέρχονται.

Ανδρέας Μακρής 

«Τα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές θα φτωχοποιήσουν περισσότερο τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, θα διευρύνουν τη λιτότητα και θα τσακίσουν ότι έχει απομείνει από τα εργασιακά και ευρύτερα κοινωνικά δικαιώματα». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, κατά την παρέμβασή του στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ (27-11-17) ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ Ανδρέας Μακρής.

«Η φτωχοποίηση του λαού δεν έχει πάτο όσο συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το αρχικό αφήγημα της κυβέρνησης για τη δυνατότητα εφαρμογής παράλληλων προγραμμάτων μέσα στα μνημόνια δε νομίζω κανείς να το παίρνει στα σοβαρά», σημείωσε και υπενθύμισε τα όσα έρχονται από το 2018, δηλ. νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, νέες κρατήσεις κ.λπ., αλλά και νέα υποχρηματοδότηση στα νοσοκομεία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων, αλλά και την ασφάλεια και υγεία των ασθενών.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση αποτελούν μια «ατομική βόμβα» για τα νοσοκομεία, υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις στην υγεία επισήμανε ότι «οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν πάρει μια πρωτοφανή διόγκωση, και το προσωπικό μέσα στα νοσοκομεία που συνεχίζει να εργάζεται κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας και εξουθένωσης θα συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες να κρατάει με το φιλότιμό του το δημόσιο σύστημα υγείας όρθιο, όσο μπορεί. Αυτό όμως δεν αρκεί, όσο δεν ανατρέπονται αυτές οι πολιτικές, όσο δε δρομολογούνται διαδικασίες μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα, από τα σωματεία, για να βάλουμε ένα φρένο σε αυτήν την κατάσταση».

Στηλιτεύοντας τη στάση της πλειοψηφίας ΠΟΕΔΗΝ στα θέματα που "καίνε" τους υγειονομικούς, τόνισε ότι οι επικοινωνικές της πρακτικές δε βοηθούν, ενώ από τα δελτία Τύπου που εκδίδει φαίνεται καθαρά ότι σε πολλές περιπτώσεις η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας συνηγορεί με αυτήν την πολιτική που γίνεται σήμερα., δηλ. της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης προσωπικού, της απαξίωσης της δημόσιας υγείας. «Εξάλλου, η πλειοψηφία δεν έχει την άποψη για ανατροπή αυτών των πολιτικών, για ριζική ανατροπή των μνημονίων, για διαγραφή του χρέους κ.λπ.» σημείωσε.

Γιώργος Μανουσάκης 
Από την πλευρά του, το μέλος της Γραμματείας ΜΕΤΑ Υγειονομικών και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Γιώργος Μανουσάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και αυτός στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που έχουν πάρει τη μορφή τσουνάμι στα δημόσια νοσοκομεία. «Έχει προκύψει μια μεγάλη αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία. Στο υπουργείο Υγείας και στα νομικά του πρόσωπα, ο αριθμός των συμβασιούχων με κάθε μορφή εργασίας (εκτός του ΟΑΕΔ) ήταν 11.767 τον Ιούνιο του 2015 και σήμερα είναι 15.754. Κι αν το βάλουμε αυτό σε ποσοστά, από 12,5% που ήταν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας το 2015 σε σχέση με το μόνιμο, έχουμε πάει στο 16%, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ».
Και από αυτό, δηλαδή η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, «αποδεικνύει την επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα μνημόνια, που θέλουν μικρότερο δημόσιο και ελαστικά εργαζομένους», συμπλήρωσε.